Tuesday, September 28, 2010

Krem juha od brokule s pikantnim krutonima od kruha

Ima neke magije u zdjelici tople guste juhe za vlažnih i hladnih jesenskih dana. Ako je juha još i kremasta te s dodatakom ukusnih krutona, onda to postaje zadovoljavajućim obrokom umjesto predjelom. Djeca obožavaju krutone, gotovo da ne postoji juha koju neće pojesti ako uz nju poslužim krutone. Krutone možete servirati i s drugim juhama, te sa salatama. Na žalost kupovni krutoni su najčešće prepuni štetnih dodataka i pojačavača okusa, a lako ih je napraviti kod kuće i to od starog kruha. Hm, možda baš ne zvuči dobro na gurmanskom blogu preporučivati ostatke hrane, ali budimo iskreni: u vrijeme krize ne želite bacati hranu, naročito ako se radi o kvalitetnom integralnom kruhu ili nedaj bože kruhu kojeg ste sami ispekli.



Recept:
Za juhu:
2 manje brokule (oko 6 šalica brokule izrezane na manje komade)
1 luk (1 šalica tj. 240 ml nasjeckanog luka)
2 režnja češnjaka, nasjeckanog
2 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
4 šalice vode
2 jušne žlice prosa
1,5 žličica soli
1/8 žličice papra
1 jušna žlica svježeg bosiljka ili drugog začinskog bilja (ili ½ žlice suhog začinskog bilja)
½ šalice mlijeka tj. 120 ml (sojinog ili kravljeg)
Za krutone:
5 šnita kruha (3,5 šalice tj. 840 ml kruha izrezanog na kockice)
1 jušna žlica maslinovog ulja
1 jušna žlica maslaca
½ žličice soli
1/8 žličice papra
1 žličica suhih začina
1 jušna žlica svježeg začinskog bilja, poput bosiljka, origana, peršina i timjana
1 režanj češnjaka, sitno sjeckanog


Da biste pripremili krutone kruh tostirajte ili ako nemate toster prepecite u pećnici ili na tavi dok ne dobije smeđkastu boju i hrskavu koricu. Narežite ga na kockice te pustite da se hladi na dasci. U velikoj tavi otopite maslac, dodajte maslinovo ulje i sve ostale sastojke te nekoliko sekundi prepržite tek toliko da začini puste miris. Odmah dodajte kruh u tavu, dobro promiješajte da se masnoće i začini ravnomjerno upiju u kruh, te pecite još nekoliko minuta kako bi sva vlaga iz kruha isparila, a kockice kruha postale hrskave. Ostavite hladiti u tavi dok pripremate juhu.


Da biste pripremili juhu na maslacu dinstajte luk nekoliko minuta a zatim dodajte sve ostale sastojke pa pokrijte vodom i zakuhajte. Poklopljenu juhu kuhajte 15 minuta, a zatim je izmiksajte štapnim mikserom, u procesoru ili u električnoj sjeckalici. Vratite krem juhu u posudu za kuhanje, prokuhajte je još jednom, pa joj dodajte mlijeko.


Juhu poslužite u zdjelicama ili dubokim tanjurima ukrašenu krutonima, svježe mljevenim paprom i svježim začinskim biljem. Krutone možete poslužiti i na posebnim tanjurićima kako se ne bi previše razmočili u juhi.





No comments:

Post a Comment