Sunday, March 28, 2010

Omlet iz pećnice od lososa i mahuna


Recept:
2 manja filea lososa (oko 250 g ukupno)
2 šalice mladih mahuna (može i zamrznutih)
2 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
3 veća jaja na sobnoj temperaturi
2/3 šalice mlijeka na sobnoj temperaturi
2/3 šalice integralnog brašna (oko 9 dkg)
½ žličice praška za pecivo
½ žličice kurkume
Sol i papar
Tava koja smije ići u pećnicu


Zagrijte pećnicu na 225 C.
Otopite maslac u tavi za pečenje i dodajte losos. Popržite kratko te dodajte mahune. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte pola žličice soli i ¼ žličice papra. Maknite s vatre.
U posebnoj posudi električnim mikserom istucite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ¼ žličice soli i pola žličice kurkume te ponovo izmiksajte. Dobit ćete rijetko tijesto (poput tijesta za palačinke). Izlijte ga preko smjese lososa. Odmah stvaite peći. Pecite 20-ak minuta ili dok omlet ne dobije zlatno smeđu boju.
Narežite na kriške i servirajte toplo uz salatu.

Kandirani bademi s ružinom vodicom


Ovaj recept je iz magazina “Gourmet”, a uz njega stoji rečenica: “Food editor Maggie Ruggiero was served rose-scented candied peanuts and mint tea on the rooftop of the home of a Toubkal local. It turned out to be one of the best-tasting snacks she’d ever had”. Inaće prema Gourmetovim receptima imam toliko poštovanje da gotovo nikada ništa ne izmijenim, međutim kikiriki koji stoji u originalnom receptu jednostavno nisam imala u kući, ali sam zato imala netom nabavljenu ružinu vodicu, te da sam jedva dočekala da isprobam još jedan recept s njom. Umjesto kikirikija upotrijebila sam bademe i orahe (i umjesto običnog šećera smeđi šećer). Rezultat je...stvaranje ovisnosti, barem kod mene.

Recept:
3/4 šalice smeđeg šećera (oko 180 ml)
1/4 vode  (oko 60 ml)
1 3/4 šalice badema i oraha (oko 420 ml)
1 1/2 žličice ružine vodice


Stavite na plitki pladanj ili dasku veći komad voštanog papira ili folije. U dubokoj tavi zagrijete šećer s vodom te miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte bademe i orahe pa miješajte na srednje jakoj vatri oko 8 minuta. Voda sa šećerom će se sve više zgušnjavati dok se ne pretvori u gusti sirup. Tada mu dodajte ¼ žličice soli. Nastavite kuhati i miješati još otprilike 3 minute dok sirup ne postane zlatno smeđi. Maknite s vatre i odmah dodajte ružinu vodicu. Rasporedite bademe i orahe po papiru dok se ne ohlade (oko 20 minuta). Ako ih odmah ne pojedete, možete ih držati u limenim kutijama na sobnoj temperaturi. Kao što stoji na početku teksta - servirajte ih uz čaj od mente.

Ružina vodica se može nabaviti u trgovinama s Bliskoistočnom hranom. Pazite da ne biste upotrijebili parfem ili vodicu koja nije namijenjena prehrani. Ružinu vodicu možete napraviti čak i u kućnoj radinosti. Ako je baš nikako ne možete nabaviti vjerujem da bi se isplatilo eksperimentirati i s nekim drugim vrstama aroma, a također i s drugim vrstama orašastih plodova.

Friday, March 26, 2010

Vegetarijanska “Shepherd’s Pie”


Shepherd’s Pie (Pastirska pita) je tradicionalno Englesko jelo koje potjeće iz 19. stoljeća, a sastoji se od sloja mljevenog mesa prekrivenog pire krumpirom. Tako pripremljena pita se zapeće u pećnici. Budući da rijetko kada koristim krumpir i meso u kombinaciji, izmislila sam ovu vegetarijansku varijantu. Dinstano i začinjeno povrće se odlično slaže s pire krumpirom, a dodatak batata pire krumpiru daje mu slatkoću koju današnji krumpir, na žalost, više nema, te ga lagano tonira što uljepšava ovo proslavljeno jelo.

Recept:
Pire krumpir:
4 krumpira srednje veličine (oko 70 dkg)
1 manji batat (ako nemate batat upotrijebite bundevu ili mrkvu)
3 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
¼ šalice mlijeka (ili sojinog mlijeka), (oko 60 ml)
¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
¼ žličice soli


Nadljev:
1 luk srednje veličine, nasjeckan
3 režnja češnjaka, nasjeckanog
1 šalica kuhanog slanutka (može i iz konzerve), (oko 240 ml)
1 šalica graška (može i zamrznuti), (oko 240 ml)
1 šalica narezane mrkve (oko 240 ml)
3 jušne žlice maslinovog ulja
¼ žličice papra
¼ žličice chillija ili mljevene paprike
½ žličice timjana
1 žličica bosiljka
1 žličica soli
¾ šalice vode
2 jušne žlice zobenih pahuljica


Preljev:
2 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
¼ šalice ribanog parmezana (ili sira ribanca), (oko 60 ml)


Ogulite krumpir te ga narežite na kockice. Slatki krumpir narežite na malo veće komade. Stavite kuhati krumpir tako da ga u posudi za kuhanje pokrijete s dovoljno vode. Kuhajte dok ne omekša. Ocijedite krumpir, te mu dodajte mlijeko, maslac, muškatni oraščić i sol. Gnječite vilicom ili spravom za pire krumpir dok ne dobijete jednoličan pire. Zagrijte pečnicu na 175 C.


Da biste pripremili nadljev, zagrijte maslinovo ulje u tavi. Upotrijebite duboku, veliku tavu koja smije ići u pećnicu. Na taj način ćete ubrzati pripremu pite. Dodajte luk u tavu te ga  izdinstajte. Dodajte češnjak, grašak, slanutak, mrkvu i sve začine. Dinstajte 10-ak minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte vodu i zobene pahuljice te prokuhajte još kratko dok se dodana voda ne zgusne.


Ravnomjerno prekrijte smjesu povrća pire krumpirom. Radite to nježno kao da premazujete tortu kremom. Pazite da ne pomiješate sloj povrća s pire krumpirom, to trebaju biti dva odvojena sloja. Na kraju možete vilicom naprarviti dekorativne kružne brazde po površini (vidi fotografiju). Posipajte rastopljeni maslac po površini i za kraj posipajte Parmezanom.
Pecite 30 minuta ili dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.
Servirajte odmah uz salatu.

Ovo jelo podnosi svakovrsne začine pa ako nemate neke od navedeih začina slobodno upotrijebite neku od svojih omiljenih kombinacija začina (peršin, ružmarin). Također možete ekpserimentirati i s raznim povrćem (običan grah, celer, bundeva, mahune). Ako nemate tavu koja smije ići u pećnicu, istresite pripremljeno povrće u vatrostalnu posudu za pećenje i nastavite prethodno opisanu pripremu jela.

Thursday, March 25, 2010

Večera inspirirana Bliskim Istokom – Pečena, marinirana piletina s krumpirima u kuminu i jednostavnom salatom od špinata


Pečeni krumpir
Recept:
6 krumpira srednje veličine
1 luk srednje veličine
2 žličice soli
2 žličice mljevenog kumina
1 žličica mljevene paprike
3 jušne žlice maslinovog ulja


Uključite pećnicu na 250 C. Ogulite i narežite krumpir na kriške. U procesoru ili sjeckalici izmiksajte narezani luk dok je dobijete pjenicu. Dodajte joj sol, kumin i papriku. Stavite krumpir u posudu za pečenje i prelijte ga maslinovim uljem. Utrljate smjesu luka jednolično u krumpir, tako da svaka kriška bude prekrivena sa svih strana začinima. Pecite oko 45 minuta ili dok krumpir ne bude mekan i ne dobije lijepu zlatnu boju.


Marinirana pečena piletina
Recept:
6 pilećih mišića (oko 1 kg piletine)
1/3 šalice jogurta (oko 80 ml)
1 jušna žlica senfa
2 žličice soli
1 žličica meda
¼ žličice paprike
¼ žličice papra
¼ žličice cimeta
1 žličice korijandera
1 žličica soka od limuna
½ žličice naribane korice od limuna
3 režnja češnjaka nasjeckanog


Pripremite marinadu tako da u dublju posudu za pečenje stavite jogurt i dodate mu sve začine. Kada ste smjesu dobro promiješali poslažite meso u posudu i jednolično ga umočite u marinadu. Pokrijte posudu i stavite da se marinara u hladnjak, nekoliko sati. Pecite meso u marinadi na 250 C oko pola sata. Nakon toga smanjite temperaturu na 150 C i pecite još pola sata ili dok marinada ne ishlapi tako da nastane gusti umak. Okrenite meso dok se peće da dobije lijepu smeđu boju sa svih strana.


Možete istovremeno peći meso i krumpir. Dok se peku, pripremite salatu.


Jednostavna salata od špinata
Recept:
4 šalice listova svježeg mladog špinata dobro opranog i ocijeđenog
1 jušna žlica acceto balsamico octa
1 jušna žlica maslinovog ulja
Sol
Papar


Stavite špinat u posudu za salatu i neposredno prije posluživanja ga začinite octom, uljem solju i paprom.
Večera je dovoljna za 4 – 6 osoba.


Ova večera je vrlo začinjena. Ako pripremate obrok za djecu smanjite količinu začina. Ako ne možete nabaviti sve navedene začine, isprobajte s mješavinom svojih omiljenih začina.
Za vegetarijsku varijantu umjesto piletine upotrijebite sejtan. U tom slučaju skratite vrijeme mariniranja i pečenja sejtana.

Čajni kolačići s kurkumom


Ovaj recept je iz kuharice “Classic Lebanese Cuisine”, Chef Kamal Al-Faqih. Nisam se mogla držati originalnog recepta jer nisam kod kuće imala sve sastojke, a bilo mi se teško suzdržati da odmah ne isprobam bar neki od njegovih inspirativnih recepata. Umjesto mlijeka u prahu upotrijebila sam mljevene orahe, umjesto “Wondra” brašna, integralno brašno. Također nisam imala pinjole pa sam upotrijebila suncokretove sjemenke (usput rečeno, mislim da je takva blaža varijanta zahvalnija za djecu). Kao što i inače često radim, stavila sam manje šećera (originalni recept traži 1 šalicu i 2 žlice šećera). Sigurna sam da je originialan recept izvrstan ali i ovo je ispalo odlično. Kolačiće sam servirala za doručak uz čaj od mente. Uživali smo u njihovoj neobično žutoj boji i osebujnom okusu kurkume.

Recept:
1 jušna žlica tahinija (može poslužiti i maslac)
1 ½ šalica brašna (oko 345 ml)
½ šalice integralnog brašna (oko 120 ml)
¼ šalice mljevenih oraha (oko 60 ml)
1 jušna žlica kurkume
¾ šalice smeđeg šećera (oko 170 ml)
1 ½ žličica praška za pecivo
¾ šalice maslinovog ulja (oko 170 ml)
2/3 šalice vode (oko 160 ml)
2 jušne žlice sjemenki suncokreta


Zagrijte pećnicu na 175 C. Premažite manji kalup za pečenje tahinijem.
U posudi pomiješajte suhe sastojke. Dodajte vodu i maslinovo ulje te miješajte s kuhačom ili fleksibilnom špatulom.
Izlijte tijesto u kalup za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite. Lagano nožem ucrtajte mrežu kvadratića. U svaki kvadratić utisnite po tri sjemenke suncokreta u obliku cvijeta (vidi fotografiju).
Pecite kolač u sredini pećnice 30 – 35 minuta ili dok iz sredine ne izađe čist nož. Kad je potpuno hladan narežite kolač na kockice koje ste prije pečenja ucrtali.

Kakao kocke od zobenih pahuljica sa sezamovim sjemenkama (bez pečenja)


Ovo je brzi kolač koji podsjeća na božićne kolačiće.

Recept

Sastojci:

3 šalice mekih zobenih pahuljica (720 ml)

1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
55 g maslaca
1/3 šalice mlijeka (80 ml)
1/3 šalice kakaoa (80 ml)
1 žličica cimeta
2 jušne žlice sezamovih sjemenki


Lagano popržite sezamove sjemenke na tavi bez ulja. Pazite da ne pregore (čim počnu dobivati boju maknite ih s vatre).
U posudi za kuhanje pomiješajte maslac, mlijeko, kakao, cimet i šećer, te pustite da prokuha. Kuhačom pritisnite svaku eventualno preostalu grudicu kakaoa. Maknite s vatre i dodajte zobene pahuljice. Dobro promiješajte.
Istresite smjesu na voštani papir ili foliju i poravnajte kuhačom ili rukama. Smjesa će biti rahla i morat ćete je rukama pritisnuti, oblikovati i poravnati na debljinu od oko 2 cm.
Velikom žlicom vadite sezamove sjemenke iz tave te posipajte još vruć kolač. Istom žlicom utisnite sjemenke u površinu kolača. Kada se kolač ohladi narežite ga na kockice veličine zalogaja. Kolačiće možete držati nekoliko dana u hladnjaku.

Umjesto kockica ove kolačiće možete napraviti i okrugle tako da smjesu umjesto na voštani papir istresete na foliju, oblikujete duguljasto po dužini folije, pa je čvrsto savite u kobasicu. Zamotajte krajeve folije i ostavite hladiti otprilike sat vremena u zamrzivaču. Izvadite kobasicu, odmotajte je, pa je oštrim nožem režite na krugove do 1 cm debljine. Kobasica treba biti tvrda tako da se jedva reže. Na taj način ćete dobiti uredne krugove.


Napomena:
- U ovom receptu morate koristiti mekane zobene pahuljice. Ako ih nemate pri ruci, možete lagano samljeti tvrde pahuljice u procesoru ili sjeckalici.
- Za vegetarijansku varijantu umjesto maslaca upotrijebite kikiriki maslac ili tahini, a umjesto mlijeka sojino mlijeko.
- Količinu šećera možete smanjiti ili jedan dio nadomjestiti stevia zaslađivačem

Tuesday, March 23, 2010

Zeleni Irski kruh sa sodom - St. Patrick’s Day

Ovo je moja verzija poznatog Irskog slatkog kruha “Irish Soda Bread” koji se tradicionalno priprema za St. Patrick’s Day. Budući da se za St. Patrick’s Day često pripremaju jela zelene boje, kruhu sam dodala špinat. Iznenadit ćete se kakvu intenzivnu zelenu boju mozete dobiti s ovim prirodnim sastojkom.
Recept:
4 šalice brašna (oko 960 ml)
¼ šalice smeđeg šećera (oko 60 ml)
1 žličica soli
1 jaje
5 dkg maslaca
1 1/3 šalice mlijeka (oko 320 ml)
1 ½ žličice sode bikarbone
1 ½ žličice praška za pecivo
1 žličica mljevenog anisa
1 šalica kuhanog i ocijeđenog špinata (ili zamrznutog špinata), (oko 240 ml)
1 šalica grožđica (oko 240 ml)


Zagrijte pećnicu na 200 C. Namastite kalup za pečenje.
U procesoru ili štapnim mikserom izmiksajte mlijeko i špinat dok ne dobijete jednoličnu zelenu tekućinu. Pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte im zeleno mlijeko, jaje i maslac te mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto i oblikujete ga u loptu. Obložite loptu tijesta brašnom i položite je na kalup. Modlom za kekse u obliku srca oblikujte djetelinu na površini kruha.

Pecite kruh najmanje sat vremena ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

 

Ako ne možete nabaviti anis, pokušajte upotrijebiti cimet ili cardamom. Za vegetarijansku varijantu maslac zamijenite maslinovim uljem, a mlijeko sojinim mlijekom ili vodom. U tom slučaju dodajte malo više brašna.

Juha od batata s bijelim misom

Recept:
1 luk srednje veličine
2 velika batata
3 jušne žlice maslinovog ulja
Kolutić svježeg đumbira
3 1/2 šalice vode (oko 840 ml)
½ žličice soli
½ žličice cimeta
½ žličice ribanog muškatnog oraščića
½ žličice korijandera
½ žličice naribane korice naranče
¼ žličice papra
¼ žličice klinčića


Luk nasjeckajte, a batate ogulite i narežite na kolutove. Na maslinovom ulju izdinstajte luk, pa dodajte đumbir, batat i začine. Prelijte s 2 šalice vode i kuhajte 15 minuta ili dok batat ne omekša. Izvadite đumbir iz juhe (neće vam više trebati). Dodajte juhi 1 šalicu hladne vode i izmiksajte štapnim mikserom (ili u procesoru) dok ne dobijete krem juhu. Miso otopite u ½ šalice tople vode i dodajte u juhu. Prokuhajte juhu još 3 minute. Juhu u zdjelici ukrasite kriškom naranče i svježim začinskim biljem.

U ovom receptu koristim bijeli miso, ali možete pokušati i s običnim misom, samo imajte na umu da će juha u tom slučaju imati malo dugačiju boju. Ako nemate navedene začine upotrijebite svoju omiljenu mješavinu začina.

Monday, March 15, 2010

Viška pogača na moj način



 Kad bi se mene pitalo, višku pogaču bih stavila na prvo mjesto ljestvice hrvatskih specijaliteta. Viška pogača je jednostavna kombinacija dva sloja krušnog tijesta između kojih se nalazi nadljev od srdela. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, te neznatne količine merkura, srdela je jedna od najhranjvijih i „najsigurnijih“ namirnica koja danas uopće postoji. Osim toga sadrži i velike količine kalcija i D vitamina te moćne antioksidante važne za imunitet. Jedini nedostatak srdele je što je ljudi koji nisu navikli na nju, ne vole. Ako i vi imate problem s kozumiranjem srdela onda je ovaj recept kao stvoren za vas, a ako volite srdelu, tim više! Recepata za višku pogaču ima bezbroj, osobno sam ih isprobala barem desetak, a s vremenom sam razvila svoj način izrade.

Recept:
1,5 šalica integralnog brašna (oko 345 ml)
2 šalice brašna tip-850 ili običnog brašna (oko 480 ml)
1 žličica soli
2 žličice smeđeg šećera
1 jušna žlica maslinovog ulja
2 žličice suhog kvasca
1,5 – 2 šalice tople vode (maksimalno 480 ml)

Sastojke stavite u posudu i miješajte kuhačom uz postepeno dodavanje vode. Dodajte vode samo onoliko koliko je potrebno da dobijete čvrsto tijesto poput tijesta za kruh ili pizzu. Kad ste ga dobro izradili u oblik lopte, poklopite zdjelu i stavite tijesto dizati u pećnicu na najmanju temperaturu. Tijesto možete dizati i na radijatoru, a ljeti na suncu (mora biti dobro poklopljeno da se ne isuši). Tijesto se diže ukupno jedan sat.

U međuvremenu napravite nadljev.
Konzerva srdela u ulju
5 jušnih žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice papra
3 jušne žlice koncentrata od rajčica
1 žličica melase ili meda
1 jušna žlica svježeg sjeckanog peršina
5 velikih crnih maslina bez koštica i grubo narezanih (ovo možete izostaviti ili upotrijebiti zelene masline)

Sve sastojke gnječiti vilicom u zdjelici, sve dok ne dobijete smjesu sličnu pašteti.

Ugrijte pečnicu na 250 C. Tijesto stavite na dobro pobrašnjelu podlogu. Razrežite ga na dva dijela. Nauljite veliki plitki kalup za pečenje, te ga pospite malo brašnom. Razvucite jednu polovicu tijesta. Možete upotrijebiti valjak ali bolje je raditi rukama. Sigurno ste vidjeli kako se radi tijesto za pizzu. Dobro posipajte brašnom i ruke i podlogu na kojoj radite. Razvucite tijesto malo deblje nego za pizzu. Pažljivo ga uhvatite raširenim dlanovima odozdo i premjestite u kalup za pečenje. Nema veze ako ostane pokoja rupa u tijestu. Također nema veze ako je tijesto malo deblje, pogača će svejedno biti ukusna. Ravnomjerno namažite tijesto smjesom srdela. Istim postupkom razvucite i drugu polovicu tijesta, te poklopite nadljev. Ako imate svježeg ružmarina možete po površini tijesta utisnuti nekoliko grančica za ukras i miris.
Pogaču stavite peći oko 10 – 15 minuta. Važno je da je pećnica jako dobro zagrijana. Pogača se izvorno peče u krušnoj peći, pa najbolji rezultat postižemo tako da pećnicu ugrijemo na najjače. Pazite da pogača ne izgori. Treba tek lagano posmeđiti po rubovima. Vruću pogaču istresite na drvenu podlogu, razrežite na četvorine i servirajte uz salatu od rikule. To je naime moja omiljena kombinacija, a možete je naravno servirati i uz druge priloge i salate...i naravno uz čašu crnog vina.


Saturday, March 13, 2010

Jamajkanski kolač od batata s kokosom



Ne znate što bi s batatom kojega od nedavno sve češće viđate na policama naših trgovina? Na mom blogu ćete u budućnosti pronaći više recepata s batatom jer ga jako volim i cijenim. Ali ako vam kažem da od batata, maslinovog ulja i zobenih pahuljica možete napraviti jedan od najfinijih kolača kojeg ste ikada kušali nečete mi vjerovati. Zato morate isprobati ovaj recept. Postoje mnoge verzije jamajkanskog kolača od batata ali ovaj je toliko hranjiv i zdrav da ćete ga moći servirati za doručak. Zamijenila sam gotovo svaki sastojak iz originalnog recepta sa zdravijim ili probabljivijim sastojkom – umjesto brašna zobene pahuljice, umjesto maslaca maslinovo ulje itd. – uz gotovo jednak ili bolji efekat. Ako volite kolač od mrkve, te ako volite makrobiotičke kolače, onda će vam se ovaj kolač sigurno svidjeti.

Recept:
Tijesto:
2 šalice mekih zobenih pahuljica (oko 480 ml)
1 šalica brašna (oko240 ml)
½ šalice maslinovog ulja (oko 120 ml)
2 jaja
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
¼ šalica meda (oko 60 ml)
1 šalica oguljenog i naribanog ili u procesoru samljevenog batata (to je otprilike jedan manji do srednje veliki batat), (oko 240 ml)
1 šalica ribanog kokosa (oko 240 ml)
1 žličica sitno ribanog džumbira (ako nemate svježeg može poslužiti i sušeni džumbir u prahu)
1 žličica cimeta
1 prašak za pecivo (bez aluminija)
½ šalice mlijeka (ili sojinog mlijeka)
Ekstrakt vanilije ili vanili šećer

Preljev:
¼ šalice ribanog kokosa (oko 60 ml)
¼ šalice smeđeg šećera (oko 60 ml)
½ žličice cimeta
1 žličica naribane kore od limuna
1 jušna žlica maslinovog ulja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 C. Namažite uljem okrugli kalup za pečenje torte i pospite ga malo brašnom.
Promiješajte tekuće sastojke za tijesto i dodajte ih suhim sastojcima te dobro izmješajte tijesto električnim mikserom.
U manjoj posudi izmješajte sve sastojke za preljev i ostavite sa strane.
Ulijte tijesto u kalup za tortu. Tijesto je dosta čvrsto pa ćete ga možda trebati rasporediti žlicom ili kuhačom po kalupu. Ravnomjerno posipajte kolač preljevom, po mogućnosti služeći se prstima. Stavite kolač peći dok ne dobije lijepu boju, oko sat vremena. Ovaj kolač je ima dosta čvrstu i ljepljivu teksturu tako da nož iz sredine ne mora izaći čist. Dok se kolač peće osjetit ćete prilično snažan miris maslinovog ulja ali ne brinite, miris će u pećenju gotovo potpuno ishlapiti. Gotov kolač ima divan i intenzivan miris po cimetu i kokosu. Kada se malo ohladi izvadite kolač na pladanj za tortu. Servirajte topao ili hladan. Ako kolač servirate za doručak poslužite ga uz čašu sojinog mlijeka, a ako želite da to bude zaista poseban doručak, prokuhajte malo vanilije u mlijeku.

Halva od melase i tahinija

Halva je zajednički naziv za niz slatkiša koji se konzumiraju na bliskom istoku, u centraloj Aziji, južnoj Aziji, na Balkanu i u jevrejskom svijetu. Halva može biti pripremljena na bazi brašna, ulja, orašastih plodova i maslaca ili sjemenki i šećera odnosno raličitih sladova. Sasvim slučajno izmislila sam ovu kombinaciju koja je vrlo jednostavna i hranjiva. Tahini i melasa s dodatkom cimeta. Tahini je bogat kalcijem, proteinima i B vitaminom. Također sadrži masne kiseline važne za zdravlje kože, vitamin E koji usporava starenje, te amino kiseline koje olakšavaju detoksikaciju jetre.
Nasuprot šećeru, melasa je zaslađivač koji sadrži mnoge minerale važne za zdravlje. Odličan je izvor željeza, kalcija, bakra, magnezija i potazija.
Cimet ima iznenađujuće puno ljekovitih svojstava, spomenut ću samo neke –  antibakterijsko i protuupalno djelovanje, te snižava razinu kolesterola u krvi.

Recept:
1 i 1/3 šalice tahinija (paste od sezama, može se nabaviti u trgovini zdrave hrane), (oko 320 ml)
1/3 šalice melase (ako ne možete nabaviti melasu, pokušajte je nadomjestiti medom ili rižinim/ječmenim sladom), (oko 80 ml)
1 jušna žlica meda
1 žličica cimeta

Promiješati sastojke u posudi za kuhanje drvenom kuhačom. Primijetit ćete da se melasa i tahini počinju zgušnjavati i prije nego što ih počnete grijati. Stavite posudu na laganu vatru. Energično miješajte da ne zagori. Smjesa će pri zagijavanju postati malo rijeđa (ali će vas svejedno zaboliti ruka). Čim smjesa postane vruća, a to ćete ustanoviti tako da je dodirnete, osim toga će početi zagarati, istresite je u maleni kalup. Brzo poravnajte rukom (pazite da se ne opečete) ili špatulom. Neka se halva ohladi nekoliko minuta.
Kada je toplo-mlaka razrežite je na kockice veličine zalogaja. Trebate odabrati pravi trenutak za rezanje jer ako se halva previše ohladi pucat će i raspadati se prilikom rezanja. Ako je pak pretopla, rastezat će se pa kockice neće biti uredne.

Zlevanka s brokulom i sirom


Recept:
2 šalice jogurta (oko 480 ml)
2 jaja
1 šalica običnog brašna (oko 240 ml)
¾ šalice kukuruznog brašna (180 ml)
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli


Nadljev:
2 šalice brokule (razdvojiti cvjetove), (oko 480 ml)
1 šalica topivog sira, naribanog (oko 240 ml)


2 jušne žlice maslaca (za namastiti kalup za pečenje)


Zagrijete pećnicu na 175 C. Pomiješajte suhe sastojke za tijesto i dodajte ih tekućim sastojcima. Dobro promiješajte.


U okruglom kalupu za pečenje rastopite maslac na vatri. Ulijte tijesto u kalup. Uredno poslažite cvjetove brokule po tijestu (cvijet prema gore, da što ljepše izgleda) te posipajte grubo naribanim sirom. Pecite oko 45 minuta dok ne dobije lijepu boju. Servirajte toplo, narezano na kriške.

Mekinje u čokoladi

Ovaj recept mi je pao na pamet kada mi se prijateljica koja je na dijeti žalila da ne može bez čokolade. Ovo je vrlo jednostavna je kombinacija tamne čokolade i jastučića od mekinja. Zadovoljit će želju za čokoladom, ali će istovremeno potaknuti probavu i unjet ćete znatno manje kalorija. Upotrijebite kvalitetnu čokoladu sa 72% udjela kakaoa, otopite je na vatri, te joj dodajte jastučiće mekinja koliko god čokolada može prekriti. Cilj vam je staviti što manje čokolade i čto više jastučića mekinja. Istresite smjesu na voštani papir ili aluminijsku foliju te poravnajte kuhačom koliko se može. Izlomite na manje komade kada je potpuno hladno i kad se čokolada stisnula.



Krekeri


Ovi krekeri stvaraju ovisnost. Kad sam ih prvi put pravila, stavila sam previše papra, ali su svejedno nestali u roku nekoliko minuta. Ako imate veće društvo napravite duplu mjeru.

Recept:
1 šalica brašna (oko 240 ml)
1 jaje
110 gr maslaca
110 gr sira (tvrđeg, starijeg sira)
1 žličica senfa
½ žličice soli (ili više ako volite slanije)
½ žličice papra

U procesoru ili sjeckalici pomiješajte sir i maslac izrezane na manje komade i jaje. Miješajte dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Odrežite veći komad voštanog papira ili folije te na njega oblikujte kobasicu od polovice tijesta. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Dvije kobasice uredno oblikujte i čvrsto savijte u foliju te stavite hladiti u zamrzivač otprilike 2 sata. Nauljite ili obložite papirom kalupe za pečenje keksa. Zagrijete pećnicu na 175 C. Kada su kobasice ohlađene bit će tvrde pa ih oštrim nožem režite na tanke kolutiće (tanke poput kupovnih krekera). Odmah ih slažite u kalupe za pečenje. Pecite ih u gornjoj trećini pećnice 10 do 12 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju po rubovima. Trebat ćete peći u nekoliko puta, ova smjesa je dostatna za oko 50 do 100 krekera (ovisno o veličini).

Tijesto savijeno u kobasice može se držati u zamrzivaču i do nekoliko mjeseci.
Pazite da krekeri ne budu predebeli i da ne zagore. Držite se pravila da kad pećete kekse trebate stajati pokraj pećnice. Krekeri ne moraju biti tvrdi na dodir čim ih izvadite iz pećnice, tijekom hlađenja će dodatno otvrdnuti. Ako nemate iskustva s pečenjem keksa svakako upotrijebite papir za pečenje koji će olakšati odvajanje krekera od kalupa.

Falafel (Arapski popečci od slanutka) s umakom od tahinija


Falafel je arapsko jelo koje potječe još iz vremena starog Egipta. Moglo bi se reći da je Falafel na BliskomIstoku nešto poput hamburgera odnosno fast-fooda na zapadu. Međutim zbog svog sastava jako je popularan i u vegetarijanskoj ishrani. Osobno, mogla bih hvaliti ovo jelo na nekoliko stranica, na prvom mjestu zbog okusa, a zatim zbog brzine priprave, hranjivosti, praktičnosti, između ostalog – djeca ga obožavaju. Svakako morate isprobati, vjerujem da će i vama postati jedno od omiljenih "svakodnevnih" jela, naročito ako ste ljubitelj slanutka.

Muffini od špinata s kukuruznim brašnom i sirom


Ovi muffini su uvijek zapaženi dio mojih zakuski na rođendanima i blagdanskim stolovima, a budući ih je vrlo lako i brzo pripremiti često ih jedemo kao snack, kada nam se najave iznenadni gosti, a također ih je lako upakirati za izlete i piknike.
Recept:
1 šalica kukuruznog brašna (oko 240 ml)
1 šalica običnog brašna (oko 240 ml)
2 žličice smeđeg šećera
1 žličica soli
1,5 žličica sode bikarbone (ili praška za pecivo)
2 žličice senfa
1 jaje
1 šalica jogurta (oko 240 ml)
1/4 šalice maslinovog ulja (oko 60 ml)
1 šalica kuhanog, ocijeđenog i nasjeckanog špinata (ili zamrznutog špinata) (oko 240 ml)
1 šalica ribanog, tvrdog, “starijeg”, topivog sira (oko 240 ml)


Zagrijete pećnicu na 175 C.
Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli. U posebnoj zdjeli pomiješajte jaje, jogurt, ulje i špinat, te dodajte tu smjesu smjesi brašna te promiješajte kuhačom. Nemojte previše miješati, nego tek toliko da se sastojci spoje. Na kraju nježno umiješajte ribani sir. Dio ribanog sira možete izdvojiti te ga posipati po muffinima da bi ljepše izgledali.
Smjesu rasporedite u kalupe za muffine, posipajte ih preostalim sirom te pecite 20 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi.

Za 12 muffina.

Univerzalni kolač od čokolade

Ovo je jedan od najboljih i najjeftinijih čokoladnih kolača koji postoje. Za početak, mogla bi vas privući činjenica da u ovaj čokoladni kolač ne ide niti gram čokolade već samo kakao. Kolač je nevjerovatno sočan i mek, a nazvala sam ga univerzalnim jer je idealan i za dječje rođendane i za posebne prilike ali i jedan od onih svakodnevnih kolača koji ćete prirpemiti u poslijednjem trenutku samo zato što vam se jede nešto slatko, pa ćete ga pojesti još vrućeg. U svakom slućaju ovo je jedan od onih obaveznih recepata koje morate imati u svojoj zbirci recepata.
Recept:
Tijesto:
2 šalice brašna (oko 480 ml)
1,5 šalica smeđeg šećera (oko 350 ml)
1/4 žličice soli
4 velikodušne jušne žlice kakaoa
220 g maslaca (ili ulja)
1 šalica kipuće vode (oko 240 ml)
1/2 šalice mlijeka (ili sojinog mlijeka) (oko 120 ml)
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
Ekstrakt vanilije ili vanili šećer
Pola žličice cimeta
Glazura:
½ šalice grubo narezanih badema ili lješnjaka (oko 120 ml)
110 g maslaca
2 velike jušne žlice kakakoa
3 jušne žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
4 velike jušne žlice smeđeg šećera


U većoj posudi izmješajte brašno, šećer i sol te ostavite sa strane.
U posudi za kuhanje otopite maslac i dodajte mu kakao. Promiješajte. Dodajte kipuću vodu, pustite da odkuha još 30 sekundi pa maknite s vatre. Smjesa će izgledati kao da se zgrušala ali ne brinite, upravo tako treba biti.
Prelijte smjesu kakakoa u posudu s brašnom te lagano promiješajte da se malo ohladi.
U posudi za mjerenje izmjerite mlijeko pa mu dodajte jaja, prašak za pecivo i vaniliju te promiješajte vilicom. Dodajte smjesu jaja smjesi s kakaom i brašnom te dobro promiješajte električnim mikserom. Izlijte u četvrtasti kalup za kolač. Pecite na 175 C oko 20 minuta ili kada iz sredine izađe čist nož.
Dok se kolač peće napravite glazuru. Isjeckajte bademe ili lješnjake. Ovaj dio možete izostaviti ako ne volite orašaste plodove.
Otopite maslac u posudi za kuhanje, dodajte kakao i šećer, dobro promiješajte da biste izbjegli eventualne grudice kakaoa pa maknite posudu s vatre. Umiješajte mlijeko i vaniliju. Prelijte preko vrućeg kolača, te odmah posipajte usitnjenim bademima ili lješnjacima.