Friday, April 30, 2010

Brzi čokoladni sladoled


Recept:
100 g tamne čokolade izlomljene na manje komade

160 ml mlijeka
2 zrele banane, narezane na manje komade
1/2 žličice cimeta


U procesoru ili sjeckalici sameljite banana u glatku kašu. Na pari otopite čokoladu u mlijeku pa joj dodajte cimet. Zagrijavajte i miješajte sve dok se čokolada potpuno ne otopi u mlijeku. U vruću čokoladu umiješajte kašu od banana. Ohladite smjesu pa je premjestite u plastićnu posudu, poklopite i stavite u zamrzivač. Ako ne koristite aparat za sladoled, izvadite svakih pola sata do sat sladoled iz zamrzivača i energično ga promiješajte. Nakon otprilike 4 sata sladoled će biti gotov. Poslužite ga prema ukusu. Na fotografiji je prikazan sladoled kojeg sam poslužila u košaricama koje sam napravila tako da sam ispekla palačinke (u tijesto sam stavila nešto više šećera), a prema fotografijama ćete odgonetnuti na koji način sam ih oblikovala u košarice.

Friday, April 23, 2010

Kolač od melase

Recept:
½ šalice maslaca (oko 120 ml)

½ šalice smeđeg šećera (oko 120 ml)
2 jaja (ili jedna velika banana samljevena u procesoru)
½ šalice melase (oko 120 ml)
2 žličice praška za pecivo
1 šalica integralnog brašna (oko 240 ml)
1 šalica običnog brašna (oko 240 ml)
1 žličica cimeta
1/2 žličice soli
1/2 žličice muškatnog oraščića
Prstohvat mljevenih klinčića
2/3 šalice (160 ml) mlijeka (ili rižinog, sojinog mlijeka, soka od jabuke)


Zagrijte pećnicu na 175 C
Umutite jaja sa šećerom, maslacem i melasom. Dodajte naizmjenično suhe sastojke i mlijeko dok ne dobijete jednoliču masu. Pecite u duguljastom kalupu oko 40 minuta. Servirajte kad se ohladi s tučenim slatkim vrhnjem, sladoledom od vanilije ili bez ičega kao doručak.

Za vegetarijansku varijantu jaja zamijenite jednom velikom bananom koju ste samljeli u kašu u procesoru ili sjeckalici, a umjesto mlijeka upotrijebite sojino, rižino mlijeko ili sok od jabuke.


Thursday, April 22, 2010

Granola s bademima, jabukama i brusnicama

Granola su zapravo pećeni muesli, odnosno ono što se u trgovinama prodaje pod “Crunchy muesli”. Recept je vrlo je jednostavan, a nakon što prvi put napravite svoju granolu prema mom receptu vjerujem da će vam pasti na pamet još bezbroj kombinacija i okusa. Također moguće je da će kupovni muesli, u vašem kućanstvu postati stvar prošlosti. Moj recept je vrlo blagog okusa i sa smanjenom dozom šećera. To sam postigla tako što sam dobar dio zaslađivača koji se stavljaju u granolu, poput meda, javorovog sirupa i sladova raznih žitarica, nadomjestila ribanom jabukom.

Recept:
3 šalice zobenih pahuljica
1 jabuka, ribana (možete je usitniti u procesoru ili sjeckalici)
1 šalica sjeckanih badema (oko 240 ml)
1 šalica suhih brusnica, nasjeckanih (oko 240 ml)
½ žličice soli
1 žličica cimeta u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
2/3 šalice meda (oko 160 ml)


U procesoru ili sjeckalici usitnite bademe, nemojte pretjerati i samljeti ih, trebaju biti tek ponešto usitnjeni. Usitnite jabuku sa korom koju ste očistili od koštica i narezali na kriške, također u sjeckalici. Brusnice ćete najbolje usitniti tako da ih nasjeckate ugrubo velikim nožem na dasci.
U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke kuhačom dok se med ravnomjerno ne upije u pahuljice.
Istresite smjesu u namašćen kalup za pećenje. Upotrijebite najveći kalup koji imate i ravnomjerno rasporedite smjesu po površini. Pecite u sredini pećnice na 150 C – 175 C oko 30 minuta. Nakon 15 minuta lagano promiješajte. Granola se zapravo više suši nego peće, pa će to pospješiti ravnomjernost sušenja. Ostavite granolu da se hladi u kalupu, prilikom hlađenja će se dodatno osušiti i pritom otvrdnuti.

Tek kad je potpuno ohlađeno premjestite je u staklene posude. Poslužite s jogurtom i/ili voćem za doručak.



Riblji kroketi

Ovi riblji korketi su ono što na engleskom govornom području nazivaju „Fish Cakes“. Glavni im je sastojak losos iz konzerve, a možete isprobati i druge vrste ribe poput npr. oslića.

Recept:
1 velika konzerva lososa (14.75 OZ, 418 g)
1 šalica mekih zobenih pahuljica (oko 240 ml)
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žličica soli
¼ žličice papra
1 jušna žlica svježeg peršina, usitnjenog
1 žličica soka od limuna
¼ žličice naribane korice od limuna
3 jušne žlice brašna


Ocijedite dobro tekućinu iz konzerve, pa zatim ribu izgnječite vilicom. U procesoru izmiksajte luk narezan na manje komade i češnjak. Dodajte ih ribi zajedno sa svim ostalim sve sastojcima te gnječite i miješajte dok ne dobijete smjesu sličnu pašteti.
Zagrijte puno ulja u tavi. Ovi kroketi se peku u dubokom ulju što znaći da kroketi u tavi moraju biti barem do pola pokriveni uljem. Velikom žlicom vadite smjesu u kupuće ulje, kao da radite žličnjake. Pecite ih s obje strane dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Gotove krokete savljate na papir da se dobro iscijede od suvišnog ulja. Servirajte ih vruće, ukrašene svježim peršinom ili vlascem, uz salatu.

Wednesday, April 21, 2010

“Dutch Baby” palačinka

“Dutch baby” palačinka, koju neki nazivaju i njemačkom palačinkom, je slatko jelo koje se servira za doručak. Za razliku od uobičajenih palačinki, peće se u pećnici. Vrlo je popularna u Seattleu, te u još nekim hladnijim krajevima. Ovaj recept je izašao u mojem omiljenom magazinu “Gourmet “travanj/2009. U njihovom receptu je predložen limunski šećer koji je vrlo ukusan ali ja sam napravila istu stvar, malo zdravije - s medom. Možete je servirati i uz bobice poput malina i borovnica.
Za 4 - 6 osoba (doručak ili desert)

Recept:
1/3 šalice meda (ili šećera) (oko 80 ml)
2 žličice ribane limunove korice
3 velika jaja na sobonoj temperaturi 30 minuta
2/3 šalice mlijeka na sobonoj temperaturi (oko 160 ml)
2/3 šalice brašna (oko 160 ml)
1/4 žličice ekstrakta vanilije ili vanili šećer
1/8 žličice cimeta
1/8 žličice ribanog muškatnog oraščića
1/8 žličice soli
55 dkg maslaca, izrezanog na manje komade (slobodno smanjite količinu)
Metalna tava koja može ići u pećnicu

Zagrijte pećnicu na 225 C i stavite tavu u pećnicu da se zagrije.
U zdjelici za posluživanje pomiješajte med (ili šećer) s limunovom koricom.
Istucite jaja elektirčnim mikserom na najvećoj brzini dok ne postanu svjetla i pjenasta, dodajte im mlijeko, brašno, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i sol pa nastavite miješati još oko 1 minutu dok ne dobijelte jednoličnu tekućinu (poput rijetkog tijesta za palačinke).
Stavite maslac u vruću tavu, okrećite je da biste ravnomjerno pokrili dno i stranice tave tekućim maslacm. Ulijte tijesto i odmah stavite u pećnicu. Pecite dok se ne napuhne i ne dobije zlatno smeđu boju, 18 – 25 minuta. Tijesto će zapravo poćeti “izlaziti” iz tave što moja djeca smatraju najzanimljivijim dijelom.
Poslužite odmah, posipano limunskim medom (ili šećerom).



Čokoladni marcipan bomboni

Ovo je vrlo jednostavan recept za čokoladne bombone od samo tri sastojka: tamna čokolada, bademi i med. Bomboni su okusom ravnomjerni najukusnijim bombonjerama i ujedno mnogo zdraviji od ičega sličnog što možete nabaviti u trgovini.
Recept:
1 šalica badema (oko 240 ml)
3 velike žlice meda
100 g tamne čokolade (72% udio kakaoa)

U procesoru ili električnoj sjeckalici sameljite bademe te im dodajte med. Miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite smjesu u manju posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču 10-ak minuta.
Smjesa će se za to vrijeme stvrdnuti taman toliko da lako možete od nje napraviti kuglice. Malom žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice. Dobit ćete oko 24 kuglica. Poslažite ih na tanjur te ponovo stavite hladiti u zamrzivač oko 15 minuta.
Dok se kuglice hlade obložite pladanj ili plitki kalup za pečenje voštanim papirom ili folijom. Pripremite nekoliko čačkalica.
Otopite čokoladu tako da u manjoj posudi za kuhanje izlomite čokoladu na manje komade. U veću posudu za kuhanje stavite vodu i zakuhajte je. Dodajte posudu s čokoladom u posudu s vodom. Pazite da voda ne dospije u posudu s čokoladom. Čokolada će se na toplini otopiti. Ako je potrebno stavite ponovo posude na vatru.
Izvadite kuglice iz zamrzivača. Čačkalicom nabodite pojedinu kuglicu te je umočite u čokoladu. Služeći se drugom čačkalicom položite bombon na voštani papir. Čokoladi će trebati još koja minuta da se ponovno stvrdne na bombonu. Za to vrijeme stavite ukras. Ja sam koristila ušećerene cvjetiće jorgovana, a možete ukrašavati cijelim bademima, kristalnim šećerom, ušećerenom naranđinom koricom te suhim voćem.
Kad ste završili umakanje i ukrašavanje bombona ostavite ih da se potpuno ohlade. Tek tada ih poslažite u kutije u kojima ćete ih držati.
Za jedinstveni poklon upotrijebite manju ukrasnu kartonsku kutiju u koju postavite komad voštanog papira i na njega poslažite nekoliko bombona.

Friday, April 16, 2010

Pizza od palente s crnim grahom


Ovo jelo je jedno od onih svakodnevnih lako i brzo pripremivih jela koje vole i djeca i odrasli. Možete koristiti grah iz konzerve. Ako ne koristite konzerve možete se poslužiti mojim trikom: kada kuhate grah skuhajte veliku količinu, ocijedite ga pa rasporedite u nekoliko plastičnih posuda te zamrznite. Kada pripremate ovo jelo dovoljno je izvaditi grah samo 15-ak minuta na sobnu temperaturu. Kombinacija žute palente, crnog graha i bijelog sira čini ovo jelo vrlo ugodnim za oko, zbog čega ga, vjerovatno, i djeca jako vole.

Recept:
2 šalice kukuruznog griza za palentu (oko 500 ml)
6 šalica vode (oko 1,5 l)
1 žličica soli
1 jušna žlica maslaca (ovo možete izostaviti)
Konzerva crnog graha (15.5.OZ, 435 g)
Čili mljeveni
Bosiljak



U velikoj posudi zakuhajte vodu sa solju te postepeno dodajte palentu uz stalno miješanje da ne bi nastale grudice. Smanjite vatru i kuhajte 15-ak minuta dok se palenta ne zgusne. Napominjem da količina vode i vrijeme kuhanja palente ovise o veličini zrna kukuruznog griza kojeg koristite. Ovaj recept je za dosta grubo zrno, pa ako koristite drugačiju palentu kuhajte je prema svom uobičajenom receptu. Na kraju umješajte maslac ako ga koristite. Istresite vruću palentu na veliki kalup za pizzu ili veliki plitki kalup za pečenje kojeg ste prethodno namazali s maslinovim uljem. Rasporedite i poravnajte palentu drvenom kuhačom dok ne dobijete podlogu sličnu podlozi za pizzu. Posipajte grahom i sirom te začinite prema ukusu solju, paprom, čilijem i bosiljkom. Ovo jelo je samo po sebi vrlo neutralno pa ga slobodno začinite svojom omiljenom kombinacijom začina. Možete odozgo poprskati još malo kvalitetnog maslinovog ulja, pa stavite peći 15-ak minuta na 200 C, dok palenta ne dobije zlatnu boju, a sir počne bubriti i poprimati smeđkaste mrlje. Kratko ohladite tek toliko da se palenta može narezati na uredne četverokute pa još toplo poslužite sa salatom. Ako vam nešto ostane, ovo jelo je ukusno i kad se ohladi, a narezano na manje kockice čini idealan snack za izlete koji se lako upakira.

Ušećereno cvijeće


Ušećereno cvijeće je prekrasan ukras za deserte. Trebat će vam malo strpljenja za pripremu ali trud se isplati. Osim toga ovako konzervirano cvijeće može trajati i do godinu dana. Koristite isključivo cvijeće iz svog vrta ili iz poznatog izvora. Također imajte na umu da su mnoge vrste cvijeća otrovne. Pri kraju teksta sam spomenula samo neke od jestivih vrsti cvijeća.

Recept:
Oprano i ocijeđeno cvijeće
1 jaje na sobnoj temperature (bjelanjak)
Pola šalice sitnog kristal šećera
Mekani slikarski kist
Pladanj ili kalup za pečenje obložen voštanim papirom


Operite cvijeće, nježno pod mlazom vode, ocijedite i poslažite na papirnati ubrus dok se cvijeće potpuno ne osuši (oko pola sata).
Na pladanj stavite veliki komad voštanog papira.
U zdjelici vilicom istucite bjelanjak dok se ne počnu stvarati mjehurići. U drugu plitku posudicu stavite šećer.


Držeći pojedini cvijet za cvijetnu čašicu ili peteljku pažljivo ga kistom premažite bjelanjkom. Nemojte cvijet umakati u bjelanjak jer bi se tako previše namočio i ne bi se pravilno osušio. Kada ste prekrili sve latice bjelanjkom, pospipajte šećerom temeljito sa svih strana. Gotove cvjetove slažite na voštani papir da se suše.


Cvjetovi se moraju potpuno osušiti. Za toplog vremena trebat će im otprilike jedan dan na toploj sobnoj temperaturi. Možete ih sušiti i u pećnici na najnižoj temperaturi nekoko sati s otvorenom pećnicom ali morate biti jako pažljivi jer ako temperatura bude prevelika latice će požutjeti.

Gotove cvjetove pohranite u staklene ili limene kutije.

Ovako možete pripremiti ljubičice i jorgovan kao što vidite na mojim fotografijama. Možete koristiti i drugo jestivo cvijeće, a naročito je dekorativno: ružine latice, mačuhice, cvijet šljive, jabuke i višnje, cvijet lavande, ružmarina i mente. Jorgovan mi je inaće bi pravo iznenađenje, premda su cvjetići vrlo sitni lako je raditi s njima jer su vrlo postojani i čvrsti, a kad se osuše imaju nevjerovatan okus i miris, te potpuno zadržavaju oblik. Izuzetno lijepo izgledaju kao ukras na tortama i muffinima s glazurom od tamne čokolade, kao i na svjetlim kremama ili šlagu naročito pogodno za rođendane djevojčica i “vilinske” zabave.

Tuesday, April 13, 2010

Pizza s crnim maslinama



Za 4 osobe
Recept:
1,5 šalica brašna (oko 350 ml)
1 ,5 šalica integralnog brašna (oko 350 ml)
1 žličica suhog kvasca
1 žličica soli
1 jušna žlica smeđeg šećera
1,5 šalica tople vode (oko 350 ml)
2 jušne žlice brašna za palentu
Nadljev:
¼ šalice koncentrata od rajčice (oko 60 ml)
¼ šalice vode (oko 60 ml)

1 jušna žlica kvalitetnog maslinovog ulja
Melaza ili med
10 crnih maslina bez koštica narezanih na kolutove
2 šalice grubo ribane mozzarelle ili drugog blagog i svjetlog sira (oko 500 ml)
svježi origano
sol, papr i maslinovo ulje prema ukusu


U velikoj posudi izmješajte brašno sa kvascem, solju i šećerom. Miješajući drvenom kuhačom postepeno dodavajte vodu dok ne dobijete tijesto. Pokrijte ga i stavite na toplo mjesto (u pećnicu na najmanju temperaturu). Neka se tijesto diže sat vremena i otprilike udovostruči u volumenu.


Namažite uljem dva velika plitka kalupa za pečenje. Posipajte ih s brašnom za palentu. Granulacija kukuruznog bračna za palentu će učiniti trik da tijesto bude hrskavo, te osigurati da se tijesto ne zalijepi za površinu.


Izvadite tijesto na podlogu koju ste dobro posuli brašnom. Podijelite ga dva dijela. Uzmite jednu polovicu tijesta posipajte je brašnom te je polako razvucite u tanko tijesto koje ćete prenijeti u kalup za pečenje tako što ćete ga obuhvatiti odozdo raširenim dlanovima. Nema veze ako se tijesto mjestimično preklopi ili nastane pokoja rupa. Razvucite i drugu polovicu. Tijesta za pizze pokrijte krpama i stavite na toplo mjesto da se još malo dižu dok vi pripremate nadljev.


Promješajte koncentrat rajčice s vodom. Kušajte ga pa ako nije dovoljno sladak i ukusan umiješajte u umak malo melaze ili meda. Namažite pizze sa umakom. Posipajte narezanim maslinama te ribanim sirom. Ako volite pikantnije dodajte još soli, papra, a na kraju pizze možete poprskati s malo maslivoog ulja. Pecite ih na navišoj temperaturi (osim ako nemate krušnu peć ili pekač za pizzu, u tom slućaju pecite prema standardnim uputama). Trebat će im 10-ak minuta da budu pečene te da dobiju lijepu boju, a sir počne bubriti i smeđiti. Ukrasite pizze svježim origanom i serivajte odmah.

Čokoladni graham keksi s morskom soli


Sofisticirana kombinacija tamne čokolade i morske soli mi je bila veliko otkriće. Svi gurmanski magazini pišu o ovim keksima, većina ih nudi barem pokoji recept u kojem koristi kombinaciju čokolade i soli. Ova kombinacija stvara ovisnost, a također je i vizualno primamljiva. Uživala sam fotografirajući prozirne kristaliće soli koji su se svjetlucali na tamnoj i glatkoj čokoladnoj površini. Što kvalitetniju čokoladu i sol upotrijebite u ovom receptu, to ćete bolji rezultat postići. Ja sam koristila sol iz Karipskog mora koju sam baš nedavno dobila na pokon od prijateljice, a pretpostavljam da možete upotrijebiti bilo koju visokokvalitetnu morsku sol. Ne mogu dočekati da pokušam i s Jadranskom soli. U ovom receptu koristila sam vrlo jednostavne i po okusu blage graham krekere koje često pripremam djeci. Mislim da se odlično nadopunjuju u ovoj (gorko)slatko slanoj kombinaciji.
Recept:
2 šalice integralnog brašna (oko 480 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
110 g maslaca, izrezanog na komade
1/4 šalice meda (oko 60 ml)
1/4 šalice i 1 jušna žlica mlijeka
1/2 žličice soli
1 žličica sode bikarbone (ili praška za pecivo)
¼ žličice cimeta
1/8 žličice mljevenih klinčića


100 g tamne čokolade (72% kakaoa)
1 žličica svježe mljevene morske soli


U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, maslac, sodu, sol, med i začine. Postepeno dodavajući mlijeko mijesite rukom smjesu sve dok ne dobijete jednolično tijesto koje ćete oblikovati u loptu. Pokrijte tijesto i stavite u hladnjak na pola sata.
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Izvadite tijesto na podlogu koju ste lagano posuli brašnom. Tijesto malo poravnajte rukom, a zatim ga valjkom razvaljajte na 0,5 – 1 cm debljine. Nožem odrežite rubove tijesta da biste dobili pravilan četverokut. Režite tijesto na pravokutnike otprilike 2,5 x 6 cm veličine. Sakupite ostatke tijesta te ga ponovo razvaljajte i ponovite postupak. Trebali biste dobiti oko 50 keksa ukupno, koje ćete peći u dva navrata. Poredajte kekse u kalupe za pečenje koje ste prethodno namazali uljem ili obložili papirom za pečenje. Pecite na 175 C oko 13 minuta dok keksi ne postanu smeđkasti po rubovima.

Kad se keksi potpuno ohlade otopite čokoladu na pari tako da u veću posudu s vodom, stavite manju posudu s izlomljenom čokoladom. Nikada nemojte vodu dodavati u čokoladu. Kada je čokolada otopljena umačite jedan po jedan kreker pa ih stavljajte na dasku ili pladanj i posipajte solju, prije nego što se čokolada ponovo na keksima stvrdne. Tek kad je čokolada na keksima potpuno ohlađena i ne ostavlja trag na dodir, kekse pohranite u kutije.

Monday, April 5, 2010

Halva od mrkve


Prvi recept za ajurvedsku halvu od mrkve sam pronašla u kalifornijskom magazinu LAYoga. U receptu je navedeno da je prema ajurvedi jesen godišnje doba u kojemu je “vata dosha” u uzlaznoj fazi, što čini naše tijelo i kožu hladnim, suhim i grubim, a naš duh nemrinim i anksioznim. Zbog toga trebamo jesti nešto što će nam pomoći da se osjećamo čvršće i spokojnije. Slatka, topla, snažna i vlažna hrana ima kvalitete koje su suprotne vata doshi, što smanjuje suhoću i grubost. Nije čudo što imamo potrebu jesti slatku i tešku hranu za vrijeme zimskih blagdana. Korjenasto povrće koje raste ispod zemlje ima svojstva koja nam pomoažu da se osjećamo čvršće, a sastojci iz halve od mrkve pomažu u postizanju ravnoteže tijekom ponekad stresnog blagdanskog perioda.
Mnogo puta sam napravila halvu prema receptu iz LAYoge, prilagođavajući je mojem ukusu, isprobavajući razne kombinacije - dodavajući joj ružinu vodicu, bademe, kokos. Nadam se da će vam se svidjeti.

Recept:
2 šalice (oko 480 ml) naribane mrkve (da biste bili brži naribajte je u procesoru ili sjeckalici)

3 jušne žlice gheeja (ako nemate ghee, upotrijebite maslac)
1 ½ šalica šećera (oko 350 ml)
¼ šalice grubo rezanih badema (oko 60 ml)
¼ šalice grožđica (oko 60 ml)
¼ šalice mljevenog kokosa (oko 60 ml)
1 žličica ružine vodice
1 žličica kardamoma (ako nemate upotrijebite cimet)


U dubljoj tavi prodinstajte mrkvu na gheeju nekoliko minuta. Dodajte šećer i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Dobit ćete smjesu sličnu pekmezu. Maknite je s vatre i brzo umiješajte ružinu vodicu, cimet, kokos, bademe i grožđice. Pustite da se ohladi 15-ak minuta. Žličicom vadite hrpice  velićine zalogaja i stavljajte ih u papirnate košarice. Držite u hladnjaku. Ajurvedska halva od mrkve se zapravo jede topla te je u zimskim mjesecima možete servirati toplu na tanjurićima, te ukrasiti poprženim sjeckanim bademima ili kokosom.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćin igre za ovaj mjesec je Zoran s bloga Good Food (Maybe). Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane