Sunday, May 30, 2010

Rižoto od rikule

Ovaj lagan i hranjiv rižoto priprmeljen je od integralne riže i ukrašen cvjetovima rikule. Cvjetovi rikule su jestivi i vrlo su aromatični kao i sama rikula. Cvjetove nije lako nabaviti ali ako uzgajate svoju rikulu imat ćete ih na pregršt. Također, možete zamoliti svoju kumicu na placu da vam donese malo cvijetova rikule, a vjerujem da će se po uzoru na inozemne trznice i kod nas ova prelijepa delikatesa uskoro dospijeti u prodaju.
Recept:
Budući da se integralna riža kuha dulje od obične riže, da biste pripremili rižoto trebat ćete je prethodno skuhati.
Riža:
1 šalica integralne riže (oko 240 ml)
2 šalice vode (oko 480 ml)
1 režanj češnjaka fino sjeckan
½ žličice soli
1 žličica bosiljka
Zakuhajte sve sastojke, pa nastavite kuhati poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta ili dok voda ne nestane.
U posebnoj tavi pripremite ostale sastojke za rižoto:
Rižoto:
1 luk, sitno narezan
3 jušne žlice maslinovog ulja
1 šalica tankih zelenih mahuna
2 šalice rikule, grubo narezane
½ žličice soli
1/8 žličice papra
¼ šalice sezamovih sjemenki, nasjeckanih
1 jušna žlica maslaca
1 žličica meda
2 jušne žlice bijelog vina


Na ulju izdinstajte luk i češnjak pa im dodajte prethodno skuhanu rižu i ostale sastojke (osim maslaca). Dinstajte poklopljeno na laganoj vatri još 15 minuta ili dok riža potpuno ne omekša, a dodana tekućina ne ispari. Prema potrebi možete doliti još vode. Na kraju dodajte maslac. Poslužite s ribanim parmezanom i ukrasite cvjetovima rikule.
Za vegetarijansku verziju ovog rižota izbacite maslac i parmesan. Upotrijebite malo više maslinovog ulja, te posipajte rižoto s mljevenim suncokretovim sjemenkama. Rižu kuhajte bez soli odnosno sol iz recepta potpuno izbacite, umjesto soli stavite 1 južnu žlicu bijelog misa.

Thursday, May 27, 2010

Kruh od luka

Recept:
1 luk, srednje do velike veličine
1,5 šalica integralnog brašna (oko 360 ml)
1,5 šalica glatkog brašna (oko 360 ml)
1 žličica soli
2 žličice suhog kvasca
1 jušna žlica smeđeg šećera
1 žličica usitnjenog ružmarina
1 šalica mlijeka ili sojinog mlijeka (oko 240 ml)
1 jušna žlica maslinovog ulja
¼ šalice (ili manje) vode (oko 60 ml)


U procesoru ili sjeckalici usitnite luk dok se ne pretvori u kremu. U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke. Miješajte drvenom kuhačom postepeno dodavajući vodu. Pokrijte dobiveno tijesto plastičnom folijom ili poklopcem pa ostavite na toplom mjestu sat vremena. Zagrijte pećnicu na 175 C. Izvadite dignuto tijesto na podlogu koju ste dobro posuli brašnom pa oblikujte tijesto u loptu i uvaljajte ga u brašno sa svim strana. Nemojte mijesiti tijesto. Stavite ga u duguljasti kalup za pečenje kruha kojeg ste prethodno nauljili i posuli brašnom. Pokrijte kuhinjskom krpom pa ostavite ponovo dizati na toplom mjestu još 15 minuta. Pecite sat vremena.

Wednesday, May 26, 2010

Pašteta od srdela

Vrlo jednostavan i ukusan način za uživanje u nutricionističkim blagodatima srdela.
Recept:
2 kozerve (od 125 g) srdela u ulju
3 jaja
2 režnja češnjaka, sjeckanog
1 limun oguljen i narezan na manje komade
110 g maslaca
2 jušne žlice senfa
1/8 žličice papra
1 jušna žlica sjeckanog peršina
grančica svježeg limunskog timjana (za ukras)


Ocijedite ulje od srdela (nećete ga koristiti). Skuhajte jaja tvrdo (8 -10 minuta). Izrežite limun na 4 kriške uzdužno pa ogulite koru oštrim nožem. Izvadite sjemenke iz limuna. Stavite sve sastojke (osim peršina) u processor ili sjeckalicu i mješajte dok ne dobijete glatku paštetu. Peršin stavite na samom kraju pa još sekundu promiješajte. Paštetu ohladite, ukrasite grančicom svježeg limunskog timjana i poslužite uz krekere, tost ili kruh. Ova pašteta se odlično zamrzava pa slobodno napravite duplu mjeru.



Monday, May 24, 2010

Kolač od đumbira i jogurta

Ako volite okus đumbira, svidjet će vam se ovaj kolač. Za pripremu će vam biti potreban jedan manji korjen svježeg đumbira. Tijesto je vrlo ukusno i zasitno, idealno za doručak ili za oporavak organizma tijekom zimskih mjeseci. Preljev je naročito “papren” jer sadrži svježi đumbirov sok, te daje ovom kolaču poseban okus, te vrlo lijepu prezentaciju.

Saturday, May 22, 2010

Humus – pašteta od slanutka

Humus je arapska pašteta od slanutka, a govori se da je to najstarije jelo na svijetu ikada pripremljeno. S obzirom koliko je humus praktičan, ukusan, hranjiv, pa čak i ljekovit – nije ni čudo da je toliko dugo opstao.
Recept:
1 ½ šalica kuhanog i ocijeđenog slanutka  (oko 360 ml)
¼ šalica tahinija (paste od sezama) (oko 60 ml)
4 jušne žlice limunovog soka
2 režnja češnjaka, sjeckanog
½ žličice soli
¼ šalice maslinovog ulja (oko 60 ml)
Prstohvat papra
¼ šalice vode od kuhanja slanutka ili jogurta (oko 60 ml)

U procesoru ili sjeckalici promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku masu.

Premjestite u zdjelicu pa ukrasite svježim listovima peršina ili cilantro ili pospite čilijem. Poslužite s tostiranim pita lepinjama, maslinama i komadima svježeg povrća. Humus je izvrstan obrok za djecu koja ga vole s malim mrkvama ili štapićima američkog celera. Moja djeca ga naročito vole s kriškama jabuke.
Trikovi:
- Ako ste na dijeti dobru količinu ulja i tahinija možete zamijeniti jogurtom. Sasvim slučajno sam došla do ovog otkrića kad sam jednom kod prijateljice spremala tahini i u poslijednjem trenutku ustanovila da nemam maslinovog ulja. Upotrijebila sam jogurt i rezultat je bio gotovo jednak.
- Možete koristiti slanutak iz konzerve ali humus od svježe skuhanog slanutka je toliko ukusniji da vam preporučam slijedeće trikove koji će vam pojednostavniti stvar.
1. Kada pravite humus napravite duplu ili troduplu mjeru pa zamrznite humus u malim posudicama. Dovoljno ga je izvaditi nekoliko sati prije posluživanja.
2. Kada kuhate slanutak, skuhajte najveću moguću kolićinu pa ga ocijeđenog zamrznite u manje paketiće. Izvadite ga na sobnu temperature nekoliko sati prije nego želite pripremiti humus.

Friday, May 21, 2010

Čokoladna torta od slanutka

Uvijek su me fascinirali oni recepti za torte od graha iz starinskih kuharica, ali nikada nijedna nije bila ukusna. Tako sam izmislila ovu tortu. Torta ima okus kao kombinacija kesten torte i čokoladnog cheesecakea. To vam sigurno zvući primamljivo, a ako tome još dodamo da je torta bez jaja, brašna i šećera…dosad ste sigurno “bacili oko” na sastojke. Slanutak je ta idealna grahorica, potpuno neutralnog okusa koja je glavni sastojak ove torte. I svi ostali sastojci su zdravi, a kad bi iz nje izbacili maslac bila bi potpuno “bezgrešna”. Stoga planiram eksperimentirati s još nekim sastojcima jer predosjećam da bi ova torta mogla biti idealna poslastica za vegetarijance i makrobiotičare. U međuvremenu za vas koji nemate ništa protiv maslaca prilažem ovaj recept. Vjerujte mi, dobit ćete potpuno neočekivan rezultat.

Recept:
Kora:
1 šalica zobenih pahuljica (oko 240 ml)
1/3 šalice smeđeg šećera (oko 80 ml)
55 g maslaca
½ žličice cimeta


Krema od slanutka:
3 šalice kuhanog slanutka
110 g maslaca
100 g tamne čokolade
1/3 šalice meda (oko 80 ml)
½ žličice cimeta
1 žličica ektrakta vanilije ili vanili šećera
Fino mljeveni bademi (možda vam neće trebati ali ih za svaki slučaj imajte pri ruci)


Glazura:
50 g tamne čokolade
2 velike žlice maslaca
2 velike žlice meda
2 velike žlice grubo sjeckanih badema za ukras


Da biste pripremili koru, zagrijte pećnicu na 175 C i namastite kalup za pećenje torte. U procesoru ili sjeckalici izmješajte sve sastojke za koru. Dobit ćete mrvice. Posipajte ih ravnomjerno pod dnu kalupa za tortu pa ih nježno pritisnite vlažnom rukom, rubove možete malo podići. Pecite 10 – ak minuta ili dok kora po rubovima ne poćne smeđiti. Izvadite i ostavite da se hladi u kalupu na sobnoj temperaturi.



Da biste pripremili kremu u procesoru samljenite slanutak s medom dok ne dobijete glatku masu. Ako je slanutak toliko suh da ga ne možete miješati dodajte mrvicu vode. Nemojte pretjerati. Smjesa treba biti vlažna tek toliko da se može miješati, poput kesten pirea. Na pari otopite maslac i čokoladu pa još vruće sipajte smjesi u procesoru. Još kratko promiješajte pa istresite smjesu u kalup za tortu preko kore. Poravnajte kremu da dobijete urednu ravnu površinu.


Da biste pripremili glazuru, otopite čokoladu, maslac i med te prelijte preko torte. Za ovo će vam trebati malo strpljenja jer ćete trebati glazuru ravnomjerno razmazati, a da pritom ne poremetite sloj kreme od slanutka. Može pomoći da malo protresete kalup ili ga naginjete. Odozgo po još toploj glazuri posipajte sjeckane bademe koje ste prethodno malo prepekli na tavi.


Ostavite tortu da se potpuno ohladi, a zatim je spremite u hladnjak na nekoliko sati ili idealno preko noći. Za to vrijeme će se krema potpuno stisnuti i sjediniti s korom.

Slanutak treba biti jače kuhan, tako nećete imati problema s miješanjem u procesoru. Dodavanje vode kremi izbjegavajte. Ali ako vam se učini da ste pretjerali s tekućinom dodajte fino mljevenih badema. Nemojte koristiti slanutak iz konzerve osim ako ne uspijete nabaviti konzervu bez soli. Generalno je slanutak puno ukusniji ako ste ga sami skuhali. Ako nemate iskustva s kuhanjem slanutka evo pomoći. Slanutak se priprema jednako kao grah. Natopite ga preko noći u vodi te ga ujutro skuhajte u vodi (bez soli).

Granola od quinoe s kokosom, malinama i borovnicama

Granola su zapravo pećeni muesli, odnosno ono što se u trgovinama prodaje pod “Crunchy muesli”.

Recept:
1 šalica quinoe (oko 240 ml)
2 šalice zobenih pahuljica (oko 480 ml)
1 šalica mljevenog kokosa (oko 240 ml)
1/3 šalice borovnica (svježe ili zamrznute) (oko 80 ml)
2/3 šalice malina (svježe ili zamrznute) (oko 160 ml)
2/3 šalice meda (oko 160 ml)
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer


Natopite quinou u troduploj količini vode preko noći. Dobro je ocijedite u žičanom cjedilu. Pomiješajte je sa svim ostalim sastojcima, gnječeći bobice kuhačom. Ako koristite zemrznute bobice, ostavite ih kratko na sobnoj temperature da omekšaju. Kad su se svi sastojci pomiješali rasporedite rastresitu smjesu u veliki kalup za pećenje kojeg ste prethodno namastili. Najbolje ćete po kalupu rasporediti tako da smjesu vadite rukom i posipate. Pecite 35 – 40 minuta na 150 – 175 C. Tijekom pećenja promiješajte smjesu nekoliko puta. Tako ćete pospješiti ravnomjernost pećenja odnosno sušenja granole. Isključite pećnicu i ostavite granolu da se hladi u pećnici s otvorenim vratima. Kada je potpuno ohlađena spremite u posude s poklopcem. Poslužite s jogurtom.

Thursday, May 20, 2010

Guacamole

Guacamole je meksički namaz odnosno umak od avokada. Možda će vam biti zanimljivo da su ga pripremali stari Asteci još u 15. stoljeću. Vrlo je jednostavan i brz za pripremu, iznimno hranjiv i lagan, idealan za ljetne obroke.
Recept:
1 zreli avokado
Polovica manje rajčice (oko 3 velike žlice sitno sjeckane rajčice)
1 režanj češnjaka, fino nasjeckan 
¼ žličice soli
2 žličice soka limete (ili limuna)
1/8  kumina
1 žličica svježeg cilantro (ili peršina)
1/2 žličice mljevenog korijandera
Prstohvat bijelog papra (ili crnog)



Avokado izgnječite vilicom u zdjelici, pa mu dodajte sve sastojke. Dobro izmješajte ali nemojte dodatno gnječiti. Poslužite u zdjelici ili kao na fotografiji u izdubljenom avokadu, odnosno u kori avokada. Ukrasite listićima svježeg cilantra ili peršina i poslužite hladno s tortilja čipsom odnosno kukuruznim čipsom, krekerima, komadićima pitta lepinje ili namazano na tost. Također je izvrstan kao umak uz kuhane repove kozica ili škampa. Guacamole je najbolje pojesti odmah jer avokado u dodiru sa zrakom potamni nakon nekoliko sati. Ovaj recept je maksimalno za dvije osobe, jednostavno ćete udvostručiti i utrostručiti mjere prema potrebi.

Wednesday, May 19, 2010

Kolač od jogurta

Ovo jedan od najjednostavnijih kolača kojeg ste jeli. Podjeća na one starinske biskvite kakve su pripremale naše mame. Samo za razliku od biskvita u ovaj kolač ide samo jedno jaje. Iznenađjujuće je ukusan i od integralnog brašna, kažem inenađujuće jer su ovakvi spužvasti kolači najčešće bolji od bijelog brašna. Ovo je kolač koji uvijek uspjeva, a najbolja mu je osobina, osim što je brz za pripremu, što vam za njegovu pripremu ne treba čak niti mikser, miješajte ga žičanom mješalicom. Možete ga poslužiti s voćem, džemom, jogurtom ili sladoledom, a ja ga najviše volim bez ičega, za doručak (uz čaj).

Recept:
1 jaje
1 i ¼ šalice običnog jogurta (oko 300 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
1/3 šalice maslinovog ulja (oko 80 ml)
2 šalice brašna (oko 480 ml)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer


Zagrijte pećnicu na 175° C, namastite kalup za pećenje torte ili duboku okruglu tavu koja smije ići u pećnicu. U velikoj posudi pomiješajte jogurt, jaje, šećer, vaniliju i ulje. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Smjesu brašna dodajte smjesi jogurta i kratko promiješajte, nemojte previše miješati. Izlijte tijesto u kalup za pećenje i pecite oko 35 minuta ili dok kolač ne dobije lijepu smeđkastu boju i dok iz sredine ne izađe čist nož. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi pa ga premjestite da se poptuno ohladi na rešetki. Kolač poslužite na velikom tanjuru za tortu.

Slani štapići


Ovi štapići su vrlo prhki, idealno idu uz pivo ili kao predjelo na vrtim zabavama.
Recept:
110 g maslaca
1 šalica ribanog sira “cheddar” (oko 240 ml)
1 žličica senfa
1 jaje
1 žličica soli
1/8 žličice papra
1 šalica brašna (oko 240 ml)
½ šalice integralnog brašna (oko 120 ml)


U posudi promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. Ohladite ga u hladnjaku 30 – ak minuta. Razvaljejte tijesto na podlozi koju ste dobro pobrašnili pa ga izrežite na štapiće. Poredajte u namašćen kalup za pećenje i pecite na 175 C, 13 minuta ili dok štapići ne dobiju lijepu zlatnu boju. Prije nego ih stavite peći štapiće možete namazati jajem i posipati solju ili sezamovim sjemenkama.

Monday, May 17, 2010

Cranachan s malinama (vegetarijanski)


Cranachan je tradicionalni škotski desert koji se priprema od slatkog vrhnja, zobenih pahuljica, meda, malina i whiskyja. Tijekom studija u Škotskoj jako sam zavoljela ovaj desert te sam ga od tada mnogo puta pripremala ali najčešće bez whiskyja kako bih ga prilagodila djeci. Nedavno sam međutim isprobala i vegetarijansku varijantu bez slatkog vrhnja. Premda je to priličan odmak od originalnog recepa, rezultat je vrlo sličan, a ovako pripremljen Cranachan je blagog okusa, idealan kao doručak za posebne dane ili kao ljetni desert. Pripremila sam ga sa sojinim mlijekom, a možete ga pripremiti i s rižinim mlijekom, pa čak i s kravljim mlijekom s jednakim rezultatom. Da pojednostavim: ovo je zapravo puding od zobi koji se slaže u redove s malinama i hrskavim pećenim zobenim pahuljicama koji su nalik mueslijima.

Recept:
Pečene zobene pahuljice:
1 šalica zobenih pahuljica
2 jušne žlice meda
U posudi pomiješajte pahuljice i med pa istresite u namašćen kalup za pećenje i pecite na 150 C – 175 C oko 30 minuta.
Sloj malina:
1 i ¼ šalice malina, svježih ili zamrznutih (oko 180)
1 jušna žlica meda
Prelijte maline medom, nemojte gnječiti maline
Puding od zobi:
1 jušna žlica gheeija ili maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećera
3 šalice mlijeka
1 i  ½ šalica zobenih pahuljica (oko 360 ml)
1 žličica ružine vodice (ovo možete izostaviti)
20 lijepih malina za ukrašavanje
U posudi za kuhanje pomiješajte zobene pahuljice s mlijekom pa ih kuhajte na laganoj varti 30-ak minuta ili dok se puding ne zgusne. Dodajte maslac, vaniliju i med, te ružinu vodicu ako je koristite.


Da biste složili Cranachan odaberite 4 lijepe staklene čaše. Stavite po nekoliko malina na dno svake čaše, posipajte ih sa žlicom pečenih zobenih pahuljica i prelijte s nekoliko žlica zobenog pudinga. Ponovite postupak s još jednim slojem. Završite tako da puding posipate s pečenim zobenim pahuljicama i ukrasite s po 5 malina. Poslužite dobro ohlađeno u hladnjaku (nekoliko sati ili preko noći). Za 4 porcije.



Limunada s vodicom od naranđinog cvijeta

Recept:
0,5 l vode

sok od jednog limuna
2 – 3 velike žlice meda
1 žličica vodice od naranđinog cvijeta


Dobro promiješajte u staklenom bokalu i servirajte s kockicama leda. Kada punite kalupe za led u svaki pretinac možete potopiti cvijet ljubičice, ružinu laticu ili drugo jestivo cvijeće. Koristite samo cvijeće koje nije špricano i iz poznatog izvora.


Vodicu naranđinog cvijeta možete nabaviti u trgovinama bliskoistočnom hranom.

Friday, May 14, 2010

Čokoladni mousse od avokada

Ovaj recept će vegetarijancima i makrobiotičarima biti pravo otkriće. Tri osnovna sastojka od kojih se prave čokoladne kreme: mlijeko, maslac i jaja zamijenjeni su avokadom. Avokado ovoj kremi daje savršenu svilenkastu glatku teksturu, a budući da je okusom gotovo neutralan krema ima izvoran okus.
Recept:
1 avokado (mora biti zreo i mekan)
½ šalice meda (oko 120 ml)
½ šalice vode (oko 120 ml)
1/3 šalice kakaoa (oko 80 ml ili 5 jušnih žlica)
1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 vanili šećer)
½ žličice cimeta


Otopite kakao prah u ½ šalice kipuće vode. U procesoru ili sjeckalici pomiješajte avokado (oguljen i narezan na manje komade) i med, te dodajte otopljen kakao, cimet i vaniliju. Promiješajte ponovo na najvećoj brzini dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Držite u hladnjaku, ova krema iznenađujuće dugo može stajati ali najbolje ju je ipak upotrijebiti isti ili drugi dan. Možete je upotrijebiti kao kremu na kolačima, zamrznutu kao sladoled ili s palačinkama.

Krumpir pečen u kori, sa svježom ciklom i rikulom

Ima nešto posebno u krumpiru pečenom u ljusci za hladnih zimskih večeri. Za vjetrovitih Škotskih zima uživala sam u mnogim ovakvim većerama ali s masnijim i kaloričnijim nadljevima. Ovaj nadljev sam izmislila s namjerom da napravim ovo jelo lakšim, a svejedno vrlo hranjivim i ukusnim.
Recept:
4 velika krumpira
1 žlica maslinovog ulja
1 češnjak, fino nasjeckan
1 žličica soli
2 žličice limunovog soka
1,5 šalica rikule (oko 2 šake)
2 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
papar
1 šalica ribanog mozzarella sira (ili drugog svjetlog i blagog sira)


Zagrijte pećnicu na 200 C. Dobro operite krumpire. Pecite ih bez ulja oko sat vremena ili dok kora ne bude hrskava, a sadržaj krumpira na dodir djeluje mekan. Možete i nožem isprobati da li je krumpir mekan ali pazite da vam se pritom ne raspadne. Dok se krumpiri peku pripremite nadljev. Ogulite i narežite na manje komade jednu svježu ciklu srednje veličine. Sameljite je u procesoru ili sjeckalici (ili je naribajte). Začinite je maslinovim uljem, solju, i češnjakom. Kad su krumpiri pećeni, stavite svaki na tanjur, pa ih otvorite tako da zerežete gornji dio kore. Stavite u svaki krumpir pola žlice maslaca pa ga s vilicom pomiješajte i pri tom gnječite krumpir kao da pravite pire krumpir. Dodajte mješavinu cikle, malo pomiješajte s krumpirom tek toliko da naglasite crvenilo cikle (pomiješano s blijelim krumpirom dobit ćete efektno ružičastu). Posipajte ribanim sirom te ukrasite listovima rikule i svježe mljevenim paprom. Poslužite odmah.

Saturday, May 8, 2010

Tjestenina s crnim grahom, limunom i sirom

Recept:
500 g Fusilli tjestenine (spiralna tjestenina)
1,5 šalice kuhanog crnog graha (otprilike jedan konzerva od 400 g ili oko 360 ml) ispranog i ocijeđenog
¼ šalice maslinovog ulja (oko 60 ml)
3 režnja češnjaka sitno nasjeckanog
Naribana korica jednog limuna
1 šalica grublje ribanog sira (upotrijebite stariji tvrđi sir poput parmezana ili kozjeg sira)
5 svježih listova žalfije (ljekovita kadulja)
Svježi limun-timijan (možete upotrijebiti i neke druge začine poput bosiljka)
Sol i papar prema ukusu


U velikoj posudi skuhajte tjesteninu “al dente” u puno ključale, posoljene vode. U velikoj tavi prodinstajte češnjak na maslinovom ulju te mu dodajte dobro ocijeđeni grah i limunovu koricu. Ocijedite tjesteninu pa je dodajte grahu zajedno sa sirom. Dobro promiješajte pa maknite s vatre i dodajte svježe zašinsko bilje. Poslužite odmah uz zelenu salatu ili rikulu.

“Scones” od špinata i sira

Scone je britansko pecivo (škotskog porijekla) koje se umjesto s kvascem priprema s praškom za pecivo. Vrlo su jednostavni i brzi za pripremu u zadnjem trenutku, pa postoje mnoge slatke i slane varijante. Sa špinatom su odlični, efektno zelene boje, praktični za zabave, snackove, većere. Najbolje ih je jesti tople, same, uz malo maslaca, uz sireve, salate...Sconsi na fotografiji su napravljeni s integralnim brašnom, ali možete koristiti i obično oštro brašno ili pak kombinaciju oba.
Recept:
2 i ¼ šalice brašna (oko 540 ml)

1 žličica soli (ili manje)
55 g maslaca (otopljenog u tavi)
1 šalica kuhanog, ocijeđenog i nasjeckanog špinata (može i zamrznuti špinat)
1 jaje
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo (ako nemate sodu bikarbonu stavite 2 žličice praška za pecivo)
1 šalica naribanog topivog sira


Pomiješajte sve sastojke u velikoj posudi i mijesite rukom dok se ne dobijete tijesto. Nemojte pretjerati s miješenjem, čim su se svi sastojci spojili stavite tijesto na podlogu koju ste dobro posuli brašnom. Nemojte više mijesiti nego samo uvaljajte tijesto u brašno te ga rukom oblikujte u krug veličine tanjura. Velikim nožem izrežite krug na pola, pa četvrtine, pa tako redom dok ne dobijete 8 trokutastih peciva.
Poslažite ih u veliki kalup za pećenje koji ste namazali uljem i pecite na 190 C oko 15 – 18 minuta ili dok sconsi ne dobiju lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.




Friday, May 7, 2010

Banana bread (bez jaja)

Sigurno ste čuli, a možda i isprobali Banana bread. To je zapravo slatki kolač vrlo blagog okusa koji je idealan za doručak. Budući da se jaja u vegetarijanskim i makrobiotičkim receptima ionako često zamijenjuju bananama, palo mi je na pamet da napravim Banana bread bez jaja. Pogodan je i za vegetarijansku i za makrobiotičku prehranu i vrlo ukusan. Za ovaj kolač koristite meke i zrele banane.
Recept:
2 šalice kaše od banana (oko 480 ml) (oko 4 velike banane)
1 šalica mekih zobenih pahuljica (oko 240 ml)
2/3 šalice integralnog brašna
¼ žličice soli
1 žličica cimeta
¾ šalica kokosa u prahu (ribanog kokosa)
½ šalice maslinovog ulja
¼ žličice mljevenih klinčića
1/8 žličice muškatnog oraščića
½ šalice smeđeg šećera
¼ žličica naribane limunove korice
1 žličica sode bikrabone
1 žličica praška za pecivo
(ako nemate sode bikarbone, stavite dvije žličice praška za pecivo)


Nauljite mali duguljasti kalup za kruh. Zagrijte pećnicu na 175 C. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke. U procesoru ili sjeckalici izmiksajte banane dok ne dobijete glatku kašu. Pomiješajte banane s ostalim mokrim sastojcima pa ih dodajte u mješavinu brašna. Promiješajte dobro ali tek toliko da se svi sastojci navlaže, nemojte pretjerati s miješanjem, pa sipajte u kalup za pećenje. Pecite na 175 C oko 45 minuta ili dok iz sredine ne izađe čist nož.

Ako servirate kolač za doručak najbolje ga je servirati bez preljeva, ali ako ćete ga jesti kao desert možete ga još vrućeg premazati marmeladom. Ja sam upotrijebila domaći džem od limuna koji se izvrsno nadopunjava s okusom banane i kokosa.

Wednesday, May 5, 2010

Brza čokoladna torta

Ovaj recept je praktičan za piknike i vrtne zabave jer je bez kreme pa ga je lako upakirati. Također je relativno jeftin i jedan od onih recepata za koje ne trebate posebne pripreme niti puno vremena. Ovaj kolač radim vrlo često, a ovdje sam ga ukrasila svježe ubranim ljubičicama i lagano posula šećerom u prahu.
Recept:
2 šalice brašna (oko 480 ml)
1 ½ šalica smeđeg šećera (oko 360 ml)
½ žličice soli
225 g maslaca
4 velike žlice kakaoa
1 šalica vode (oko 240 ml)
1 jaje
1 žličica soda bikarbone (ili praška za pecivo)
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer
½ šalice mlijeka (oko 120 ml)
1 žličica cimeta
Namažite uljem kalup za tortu i zagrijte pećnicu na 190 C. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. U manjoj posudi za kuhanje ugrijte maslac, vodu i kakao. Kuhajte jednu minutu. Smjesu kakakoa dodajte smjesi brašna i mješajte električnim mikserom dok ne bude glatko. Dodajte jaje, mlijeko, sodu, vaniliju i cimet. Promiješajte mikserom dok ne bude glatko pa izlijte u kalup za pećenje. Pecite na 190 C 30-ak minuta ili dok iz sredine ne izađe čist nož. Kada se ohladi stavite na pladanj za posluživanje torte ili veliki tanjur pa ohladite u hladnjaku. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i ukrasite svježim, dobro opranim i osušenim jestivim cvijećem poput ljubičica, jorgovana ili ružinih latica.



Saturday, May 1, 2010

Makrobiotički keksi od mrkve, zobi, tahinija i melase

Ovi “sendvič” keksi su nešto poput muesli kolačića vrlo blagog okusa. Ono što ih čini pravom poslasticom je punjenje od melase i tahinija. Ova kombinacija je inaće moj omiljeni preljev za palačinke. Melasu od rogača je moguće nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Ako je ne možete nabaviti možete je zamijeniti rižinim ili ječmenim sladom ili čak gorkom i tamnijom vrstom meda (npr. med od kestena). Također u trgovinama zdravom hranom postoji proizvod pod nazivom Karobela, koje je sličan mom namazu i također pogodan za makribotičku ishranu.
Recept:
Tijesto:
1 šalica integralnog brašna (oko 240 ml)
1 šalica ribane mrkve (oko 240 ml) (možete je ribati u procesoru ili sjeckalici)
1 šalica zobenih pahuljica
1/2 šalice meda (oko 120 ml)
1/2 šalice tahinija (oko 120 ml)
2/3 šalice sjeckanih oraha (oko 160 ml)
1 žličica praška za pecivo ili sode bokarbone
¼ žličice soli
1 žličica ribanog đumbira (ako ne možete nabaviti svježi, poslužit će i sušeni u prahu)
Punjenje:
1/3 šalice tahinija
1/3 šalice melase od rogača


Zagrijte pećnicu na 190 C i namasite dva kalupa za pećenje keksi (ili ih obložite papirom za pećenje).
U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke ze tijesto, mijesite rukom dok se svi sastojci ne pomiješaju. Žlicom vadite malene hrpice u kalupe za pećenje (ukupno 30 hrpica, odnosno po 15 u svaki kalup). Pecite jednu po jednu turu u sredini pećnice 10 – 12 minuta ili dok keksi ne dobiju zlatnu boju.
Ohladite kekse u kalupima za pećenje.
Pripremite punjenje tako da jednostavno pomiješate melasu i tahini. Namažite donju stranu pojedinog keksa sa žličicom namaza pa ga zalijepite za drugi keks. Dobit ćete oko 15 sendvič keksa. Ostavite ih u hladnjaku nekoliko sati da se namaz dobro stisne i keksi postanu kompaktni. Ovi keksi su izvrsni za doručak, poslužite ih uz čaj ili sojino mlijeko.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćin igre za ovaj mjesec je Zoran s bloga Good Food (Maybe). Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane