Tuesday, June 15, 2010

Muffini od bundeve (ili od batata)

Ovi muffini su jednako ukusni ako ih napravite od svježe ribane narančaste bundeve ili od narančastog batata. Ovisi o tome što vam je u određeno doba godine dostupno. Ako vam se recept svidi sjetite ga se na jesen kada imate viška bundeve, sameljite je u procesoru za hranu te zamrznite (u paketiće od po 420 ml), pa ćete tako moći uživati u ovim muffinima tijekom cijele godine.

Puding od mrkve - Gajar Ki Kheer

Možda će vam se u prvi čas učiniti čudnom kombinacija mlijeka i mrkve, ali ovo je vrlo česta kombinacija u indijskim i ajurvedskim slatkišima pa vjerujem da će vam se svidjeti. Najčešće se priprema sa kardamomom jer taj začin olakšava probavu mlijeka. Kardamom možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Ako niste navikli na kardamom možete ga zamijeniti mljevenim cimetom. Ružina vodica daje prekrasan miris ovom pudingu ali ako je ne možete nabaviti slobodno je izostavite ili pak nadomjestite vanilijom. Svi spomenuti začini se izvrsno slažu s ovim blagim, kremastim pudingom od mrkve kojemu dodatak riže daje potrebnu gustoću.

Sunday, June 13, 2010

Čokoladni muffini s komadićima čokolade

Ovo su muffini koje će svi voljeti. Jedan od onih obaveznih recepata u vašoj kuharici. Možete ih pripremiti kao desert u poslijednjoj minuti, a dovoljno su ukusni i raskošni da će zadovoljiti i najizbirljivija nepca na dječjim rođendanima.

Tofu i Kačamak

Kačamak je tradicionalno jelo slično polenti odnosno zagorskim žgancima ali se umjesto od kukuruzne krupice priprema s kukuruznim brašnom. Tradicialnano se jede u Bosni, Bugaraskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. Najčešće se jede nadjeveno feta sirom, a kombijaciju s tofuom otkrila mi je “Mala kuharica” blogerica koja tradicionalnu Blakansku kuhinju prilagođava makrobiotičkoj i zdravoj prehrani (http://sandrinmlin.blogspot.com/). Kačamaku sam dodala miso za puniji okus i malo kurkume za intenzivniju boju. Pečeni, gnječeni tofu sam začinila marinadom od soja sosa, a gotovo jelo sam garnirala graškom, njegovim lišćem, cvijetom i mahunama. Premda kod nas nije uobičajeno, mladi grašak, kao i njegove mahune, lišće i cvijet možete jesti svježe. Svakako pazite da ne biste upotrijebili cvijet ukrasnog graška koji može biti otrovan. Upotrijebite samo provjerene cvjetove, po mogućnosti iz vlastitog vrta. Naravno kačamak s tofuom možete poslužiti i s drugim povrćem te salatama.

Saturday, June 12, 2010

Hladna juha od cikle

Ovo je pročišćavajuća i osvježavajuća juha božanstvene boje, koja se jede hladna pa je stoga idealna za vruće ljetne dane.
Recept:
1 cikla srednje veličine, oguljena i narezana na kockice
1 manja jabuka, oguljena i narezana na kockice
Komadić svježeg đumbira, oguljenog i nasjeckanog
½ avokada, oguljenog
½ žličice limunovog soka
½ žličice soli
¼ žličice korijandera u prahu
1 i ¾ šalice hladne vode (oko 320 ml)


Izmiksajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku, kremastu juhu. Rasporedite hladnu juhu u zdjelice ili duboke tanjure pa ukrasite svojim omiljenim svježim začinskim biljem (poput peršina, vlasca, cilantra ili bosiljka) pospite svježe mljevenom paprom i pokapajte sojinim vrhnjem ili jogurtom. Za samostalno jelo, poslužite posuto grubo ribanim dimljenim tofuom i krutonima od kruha.
Za 4 šalice juhe, za 4 – 6 osoba
Ako vam blender nije dovoljno jak za ciklu, sameljite svo povrće u procesoru, a zatim ga premjestite u blender zajedno s vodom i mješajte dok ne dobijete juhu. Istim postupkom možete rezultat postići i sa štapnim mikserom.

Friday, June 11, 2010

Rižoto od tofua

Recept:
25 dkg tofua, izrezanog na kockice
3 jušne žlice maslinovog ulja
2 mrkve srednje veličine, narezane na štapiće (ili 1,5 šalica tj. 360 ml narezane mrkve)
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
kolutić svježeg đumbira sitno nasjeckanog (ako nemate svježi đumbir poslužit će i đumbir u prahu)
½ žličice soli
½ šalice graška (može i zamrznuti) (oko 120 ml)
2 šalice vode (oko 480 ml)
2 jušne žlice bijelog misa
1 šalica basmati riže ili riže dugog zrna (oko 240 ml)
1/8 žličice papra
1 žličica mljevenog korijadera
¼ žličice kurkume
1 žličica svježeg peršina sitno nasjeckanog
1 žličica svježeg limunskog timjana sitno nasjeckanog (ako nemate limunski timjan upotrijebite kombinaciju običnog timjana i ribane korice limuna)


U većoj tavi izdinstajte češnjak i đumbir nekoliko sekundi dok ne puste miris pa im dodajte mrkvu i tofu. Dinstajte minutu uz lagano miješanje dok mrkva ne pusti boju, a ulje postane lagano narančasto. Dodajte sol, grašak i rižu pa prelijte vodom u kojoj ste prethodno otopili miso. Dodajte sve začine osim svježeg začinskog bilja, promiješajte, poklopite i kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Rižoto je gotov kada je riža mekana, a tekućina nestala. Dodajte svježe začine, promiješajte, pa poslužite toplo ukrašeno grančicom svježeg limunskog timjana.

Ovo je vrlo lagani rižoto koji podjeća na rizi-bizi zbog čega ga i djeca vole, a dodatak tofua čini ga idealno izbalansiranim ljetnim obrokom. Možete eksperimentirati i s drugim povrćem (npr. brokula, kukuruz, tikvice ili mahune) te sa svojim omiljenim začinskim biljem. U ovom receptu koristim bijeli miso kako rižoto ne bi izgubio svoju zanimljivu žutu boju od kurkume ali možete ga pripremiti i sa običnim smeđim misom.

Wednesday, June 9, 2010

Ta divna čokoladna torta

Ovo je recept iz knjige o čokoladi “The Essence of Chocolate, Recipes for Baking and Cooking with Fine Chocolate” (Hyperion, 2006). U uvodu recepta stoji rečenica koja izvrsno objašnjava suštinu ove torte: ”Ako biste smjeli imati samo jedan recept za čokoladnu tortu, onda bi to bio ovaj recept”. To je torta koju još nazivaju i Ganache tortom jer je krema rađena na način kako se pravi ganache. Vjerovatno ste navikli da se ovakve kreme prepremaju s jajima i maslacem, međutim u ovu kremu ne dolaze jaja već samo slatko vrhnje, malo maslaca i čokolada. Tortu je vrlo lako preipremiti, uvijek ispada dobro, lako se reže i pogodna je za gotovo sve svečanosti, od dječjih rođendana do zimskih blagdana. E da, jesam li već spomenula da je ovo NAJFINIJA ČOKOLADNA TORTA IKAD?
Recept:
Tijesto:
2 šalice šećera (480 ml ili 16 oz)
1 i ¾ šalice brašna (oko 420 ml ili 14 oz brašna)
¾ šalice kakaoa (oko 180 ml ili 6 oz)
1 žličica soli
3 žličice praška za pecivo
2 jaja (veća)
½ šalice ulja (oko 120 ml ili 4 oz)
1 šalica mlijeka (oko 240 ml ili 8 oz)
1 šalica vruće vode (oko 240 ml ili 8 oz)
Krema:
1 i ¼ šalice šećera (oko 300 ml ili 10 oz)
1 šalica slatkog vrhnja za šlag (250 ml)
15 dkg kvalitetne tamne čokolade
12,5 dkg maslaca
1 vanili šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije


Zagrijte pećnicu na 175 C. Namastite dva okrugla kalupa za tortu. Ako nemate dva kalupa možete upotrijebiti okruglu tavu koja smije ići u pećnicu. Možete je obložiti aluminijskom folijom kako biste bili sigurni da ćete pećeni kolač moći izvaditi.


U većoj posudi električnim mikserom pri najmanjoj brzini izmiješajte šećer, brašno, kakao, sol i prašak za pecivo. Dodajte jaja, ulje i mlijeko pa pojačajte brzinu i miješajte oko 2 minute. Smanjite brzinu te umiješajte kipuću vodu. Tijesto će biti dosta tekuće. Podijelite tijesto u dva kalupa te pecite istovremeno na 175 C, 30 – 35 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Ohladite tijesto u kalupima.


Da biste pripremili kremu, u posudi za kuhanje drvenom kuhačom pomiješajte šećer i slatko vrhnje pa ih zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, miješajući povremeno. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte 6 minuta. Dodajte čokoladu i maslac pa miješajte dok se ne otope te dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Izlijte je u drugu posudu te umješajte vaniliju (ja je ostavim u istoj posudi kako bih imala manje suđa).

Kada se tijesto potpuno ohadi provjerite kremu. Trebala bi biti gustoće majoneze. Ako je previše rijetka ostavite je da se još malo ohladi.


Da biste sastavili tortu stavite jedan komad tijesta na pladanj za tortu. Premažite kremom (otprilike ¾ šalice ili 180 ml kreme). Poklopite s drugom polovicom tijesta, pa premažite s ostatkom kreme cijelu tortu. Ukrasite prema ukusu.
Za 8 – 10 osoba.

Tortu je dobro napraviti barem 10-ak sati prije posluživanja kako bi se tijesto i krema spojili, a cijela torta dobro ohladila. Ja koristim smeđi šećer. O kvaliteti kakaoa i čokolade ovisit će ukus torte.

Saturday, June 5, 2010

Torta Jagodica Bobica

Ovo je varijanta "Strawberry Shortcake" koja kao dodatak na svakoj polovici tijesta ima sloj Meringue kreme od tučenih bjelanjaka. Dakle kombinacija dvije proslavljene torte: Strawberry Shortcake i Pavlova od jagoda. Kada sam tortu ukrasila i dok su me djeca gledala kako je fotografiram, moja je kćer oduševljeno uzviknula “Jagodica Bobica!”, pa kad već postoji tako dobar prijevod za “Strawberry Shortcake” odlučila sam tako nazvati ovu tortu s kojom će sve djevojčice biti oduševljene, a jednako tako i odrasli.
Recept:
Tijesto za tortu:

4 velika žumanjka
1 šalica brašna (oko 240 ml ili 100 g)
1 žličica praška za pecivo
1/8 žličice soli
110 g maslaca
1/2 šalice smeđeg šećera (oko 120 ml ili100 g)
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
1/4 šalice mlijeka (60 ml)
1 žličica ribane limunove korice
Meringue sloj:
4 velika bjelanjka
1/3 šalice šećera (80 ml ili 65 g)
1/2 žličice ekstrakta vanilije ili ½ vrećice vanili šećera
Nadljev:
1 šalica slatkog vrhnja bez konzervansa (240 ml)
1 - 2 jušne žlice sitnijeg bijelog šećera (14 - 28 g)
½ kg svježih jagoda i borovnica, opranih, prosušenih, jagode narezane na manje komade
Šećer u prahu za posipanje po torti


Tijesto: Zagrijte pećnicu na 175 C. namažite uljem i posipajte brašnom dva okrugla kalupa za tortu, koja mogu biti iste ili različite veličine. Ako nemate dva kalupa za tortu, možete upotrijebiti i okuglu tavu ili posudu koja može u pećnicu, svakako je dobro premažite uljem i brašnom ili obložite aluminijskom folijom da se pećeno tijesto može izvaditi.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
U manjoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i solju.
U većoj posudi električnim mikserom pomiješajte maslac i šećer oko 3 minute. Dodajte jedan po jedan žumanjak, miješajući smjesu nakon svakog dodanog žumanjka. Dodajte vaniliju. Sada pri laganoj brzini dodajte smjesi brašno i mlijeko naizmjenično. Podijelite tijesto u dva kalupa pa ga nježno poravnajte huhačom. Stavite sa strane.


Meringue: Dobro operite i osušite mješalice od miksera pa istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Imajte na umu da bjelanjci trebaju odstajati najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi prije nego što ćete napraviti snijeg. Dodajte šećer i vaniliju pa miješajte dok se šećer ne otopi i krema postane jako čvrsta. Podijelite u dva kalupa nježno premazujući preko sloja tijesta. Pecite oko 25 – 30 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Sloj bjalanjaka će dobiti lijepu smeđkastu boju, bit će hrskav na dodir, a mekan iznutra. Ohladite tijesto u kalupima.


Nadljev: Neposredno prije posluživanja umutite šlag, tako da pri najvećoj brzini elekrtičnim mikserom miješate slatko vrhnje i šećer dok ne postanu jako švrsti. Pazite da ne pretjerate jer će se slatko vrhnje pretvoriti u maslac. Jagode narežite na manje komade. Pripremite pladanj za tortu.
Da biste sastavili tortu stavite jedan sloj potpuno ohlađenog tijesta na pladanj, sloj od bjelanjaka prema gore pa ga premažite šlagom. Poslažite voće po šlagu.
Stavite drugi komad tijesta, također sloj bjelanjaka prema gore. Stavite još mrvicu šlaga na vrh pa ukrasite jednom jagodom i nekoliko ljepših borovnica. Koristeći se finim sitom ili cjedilom posipajte tortu šećerom u prahu. Tortu pojedite unutar nekoliko sati.


Za 8 – 10 osoba

Friday, June 4, 2010

Soufflé od špinata

Ovo je izvrstan način za uživanje u špinatu naročito za djecu. Premda mnogi imaju strah od pripreme Souffléa, on je zapravo vrlo jednostavan za pripremu, naročito ako imate na umu dvije stvari: prvo je da snijeg od bjelanjaka trebate umješati ručno, a drugo da tijekom pećenja nikako ne smijete otvarati pećnicu, ma koliko znatiželjni bili. Ovo zapravo nije pravi soufflé nego nešto sto ima gotovo isti okus kao soufflé ali je bez bechamela, a umjesto brašna zobene pahuljice. Možete eksperimentirati sa sirom u ovom receptu. Ako volite pikantnije upotrijebite parmezan ili ribanac, ako pripremate obrok za djecu ili pak sami ne volite jake okuse upotrijebite blage sireve poput trapista, gaude ili čak mozzarele.
Recept:
3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
2 šalice blansiranog i grublje narezanog špinata (oko 480 ml) (može i zamrznuti špinat)
2 žlice maslaca, otopljenog
½ šalice mlijeka (oko 120 ml)
½ žličice soli
½ šalice grublje ribanog sira (oko 120 ml)
½ šalice mekih zobenih pahuljica


Namastite čašice za soufflé ili silikonski kalup za pećenje muffina. Špinat odmrznite, odnosno ako koristite svježi špinat prelijte ga kipućom vodom, dobro ocijedite te izrežite nožem. Istucite bjelanjke elekrtičnim mikserom pri najvećoj brzini. U drugoj posudi promješajte sve ostale sastojke. Dodajte snijeg od bjelanjaka smjesi ostalih sastojaka vrlo nježno ručno miješajući. Nemojte pretjerati s miješanjem. Smjesa mora ostati pjenasta jer upravo ta pjena daje prozračnu i laganu teksturu ovim souffleima. Rasporedite smjesu u kalupe i pecite na 200 C oko 20 – 25 minuta. Ohladite tek toliko da soufflee možete izvaditi na pladanj za posluživanje pa ukrasite cvjetovima rikule ili drugim jestivim cvjetovima povrća. Ova smjesa je dostatna za 6 velikih souffléa. Ako imate manje kalupe možete napraviti i više manjih sufflea, ali ih u tom slučaju pecite kraće. Souffle je najbolje pojesti odmah dok je topao.

Meksička salata od graha i kukuruza

Ova proslavljena osvježavajuća salata prekrasnih boja i aroma vrlo je jednostavna za pripremu.

Recept:

1,5 šalica kuhanog zrna kukuruza (oko 360 ml, odnosno jedna konzerva)
1,5  šalica kuhanog crnog graha (oko 360 ml, odnosno jedna konzerva)
1 rajčica (jedna šalica ili oko 240 ml rajčice rezane na kockice)
1 luk srednje veličine narezan na kockice
2 jušne zlice soka od limuna
2 jušne zlice soka od limete (ako nemate limete upotrijebite limun)
2 jušne žlice maslinovog ulja
1/8 žličice papra
½ žličice soli
½ žličice chillija u prahu
1 režanj češnjaka sitno nasjeckan
1 jušna žlica svježeg cilantra sjeckanog
1 jušna žlica svježeg peršina sjeckanog


U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke. Ohladite salatu i poslužite je hladnu sa svježim kruhom, tostom, krekerima, krutonima ili tortiljama.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćica igre za ovaj mjesec je Taci s bloga U dzaku brasna. Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Monsoon. .