Wednesday, September 29, 2010

Sladoled od palente

Zvuči neobično? Ovo je zdravi sladoled bez jaja, s okusom vanilije koji je zbog palente koja se lagano osjeti pod zubima poslastica koje se neće posramiti niti najizbirljiviji gurmani ali ujedno i najjeftiniji sladoled kojeg možete proizvesti. Za prilično veliku količinu sladoleda trebat će vam samo kukuruzni griz, mlijeko, vanilija i malo slatkog vrhnja. S obzirom na to da je sladoled vrlo blagog okusa poslužila sam ga prelivenog s ječmenim sladom.

Tuesday, September 28, 2010

Krem juha od brokule s pikantnim krutonima od kruha

Ima neke magije u zdjelici tople guste juhe za vlažnih i hladnih jesenskih dana. Ako je juha još i kremasta te s dodatakom ukusnih krutona, onda to postaje zadovoljavajućim obrokom umjesto predjelom. Djeca obožavaju krutone, gotovo da ne postoji juha koju neće pojesti ako uz nju poslužim krutone. Krutone možete servirati i s drugim juhama, te sa salatama. Na žalost kupovni krutoni su najčešće prepuni štetnih dodataka i pojačavača okusa, a lako ih je napraviti kod kuće i to od starog kruha. Hm, možda baš ne zvuči dobro na gurmanskom blogu preporučivati ostatke hrane, ali budimo iskreni: u vrijeme krize ne želite bacati hranu, naročito ako se radi o kvalitetnom integralnom kruhu ili nedaj bože kruhu kojeg ste sami ispekli.

Monday, September 27, 2010

Spaghetti bundeva s pestom od badema

Spaghetti bundeva (engl. spaghetti squash) je na zapadu veliki hit posijednjih nekoliko godina. Ovo je pravo čudo od povrća i u inozemstvu se prodaje na tržnicama i u trgovinama, a budući da nisam sigurna gdje se kod nas prodaje reći ću samo jedno: sigurna sam da sam ovu bundevu kod nas vidjela, ali nisam sigurna da li je konzumiraju upravo zbog svoje strukture koja za razliku od ostalih bundeva nije ni brašnasta ni vodenasta, već neobično vlaknasta, nalik rezancima. Ova budeva je vrlo jednostavna za pripremu, ukusna dovoljno da je možete jesti i samu, lagano posoljenu, s malo maslaca ili maslinovog ulja, a ja sam je pripremila s domaćim pestom od badema. Ne mogu vas pismenim putem pripremiti na iznenađenje koje vas očekuje nakon prvog konzumiranja ovog obroka, ali recimo da počnem s činjenicom da su ovakvi špageti gotovo bezkalorični, da je bundeva bogata vitaminima i mineralima, te da je cijela priprema i konzumiranje ovog jela takva radost i zabava da sigurno nećete požaliti.


Saturday, September 25, 2010

Keksi od tahinija sa crnim sezamom

Neki dan sam kupila crni sezam kako bih napravila jedan japanski čokoladni kolač. Međutim kad sam ga krenula raditi shvatila sam da u njega ide jako puno crnog sezama, a ja sam kupila tek maleni paketić. Na interentu sam pronašla nekoliko recepata za deserte od crnog sezama, ali ni za jedan nisam imala sve sastojke. Budući da ionako u hladnjaku imam višak tahinija izmislila sam ovaj vrlo jednostavan recept za kekse bez jaja i mliječnih proizvoda, pogodne za makrobiotičku i vegansku prehranu . Keksići vrlo lijepo izgledaju, prhki su kao da su izrađeni od najizbjeljenijeg brašna (a koristila sam obično brašno tipa 850). Okusom podsjećaju na halvu. Vrlo su neobični (neobično fini), a gotovi su “u tren oka”.

Friday, September 24, 2010

Meksička salsa

Evo jednostavnog i brzog recepta za druženja na otvorenom dok su tržnice još pune prelijepih zrelih rajčica. Svježa salsa od rajčica je nešto između salate i umaka. Ljuta je pa pospješuje probavu te otvara apetit. Zbog toga se poslužuje kao predjelo uz tortilja čips koji je moguće nabaviti u trgovinama s meksičkom hranom.

Thursday, September 23, 2010

Zlatni jogurt

Zlatni jogurt (Golden Yogurt) je jogurt pripremljen s kurkumom. Ovaj ljekoviti pripravak je izvrstan za zdravlje jetre i debelog crijeva (prema nekim studijama spriječava rak debelog crijeva). Odličan je za detoksikaciju organizma, za kožu, a pomaže i protiv artritisa te snižava razinu kolesterola u krvi. Kurkuma je u ajurvedskoj medicini te od jogija poznata po svojoj ljekovitosti od davnina. Pomaže i protiv upale grla pa požurite s pripremom ovog ljekovitog i hranjivog napitka prije prvih jesenskih prehlada. Čisti golden yogurt se može piti sam, dodavati žitaricama za doručak ili se od njega pripremati juhe ili umaci. Osnovni recept sam preuzela od stručnjakinje za indijsku, jogi i ajurvedsku ishranu Siri-Ved Kaur Khalsa (www.healthy.net). Za sladokusce sam međutim osmislila zlatni jogurt s dodatkom vanilije i meda kojeg možete piti samostalno za doručak ili kao hranjiv i brzi međuobrok.

Wednesday, September 22, 2010

Granola s đumbirom i bademima

Evo mog najnovijeg recepta za granolu, nadam se da ste isprobali i moje prijašnje recepte: Granola s bademima, jabukama i brusnicama. Granola su zapravo pečeni müsli, odnosno ono što se u trgovinama prodaje pod “Crunchy Müsli”. Recept je vrlo je jednostavan, a nakon što prvi put napravite svoju granolu vjerujem da će vam pasti na pamet još bezbroj kombinacija i okusa. Također moguće je da će kupovni muesli, u vašem kućanstvu postati stvar prošlosti. Ova je kombinacija idealna za nadolazeće hladnije doba godine jer će vas đumbir i cimet vas zaštiti od prehlada i virusa.

Monday, September 20, 2010

Juha od bundeve

Ovu jesensku juhu najčešće pravim od muškatne bundeve (engl. butternut squash) ali ona je ukusna i od bilo koje druge slatkaste narančaste bundeve. Kada kupujete bundevu na placu, kupite bundevu za pečenje. Ona je vrlo ukusna i slatka, te ima predivnu žarko narančastu boju i kestenjastu teksturu koja je idealna za ovu gustu juhu.

Friday, September 17, 2010

Kocke za juhu

Kocke za juhu su često pune štetnih aditiva među kojima je najgori pojačavač okusa. Zato Vegetu nikad ne koristim, a prestala sam kupovati čak i zdrave alternative za Vegetu. Jednostavno sam se s godinama izvježbala juhama davati okus s prirodnim sastojcima i začinima, a ponekad napravim i ovakvu “zimnicu”. Svježe povrće usitnjeno u procesoru, pomiješano sa začinima i zamrznuto. Prilažem mjere kako sam nedavno napravila kocke ali osjećajte se slobodno eksprimentirati sa svojim odabirom povrća i omiljenim začinima.  Još jedan savjet za vlasnike vrtova: ovaj recept je izvrsno rješenje kada imate nepravilnu količinu povrća u vrtu. Pred kraj sezone u vrtu sam pronašla nekoliko mahuna (nedovoljno za juhu), nekoliko ogromnih mrkva rascvalog korjenja, hrpu raspuknulih cherry rajčica, mladi luk različite veličine itd. Premda nijedno od tog povrća nije bilo naročito lijepog izgleda ili dovoljno za pripremiti obrok, svejedno je bilo divnog mirisa, a njihovi vitamini će dobro doći zimi.

Tuesday, September 14, 2010

Pivo od đumbira

Ovo bezalkoholno pivo u stilu Jamie Olivera je moje omiljeno piće koje je istovremeno osvježavajuće, dovoljno “papreno” da ćete i najobilniji obrok probaviti bez kapi alkohola, a ujedno je odličan detox. Jamie kaže da nema ništa “više sexy” od ove pive servirane uz roštilj na vruće ljetne dane. Pripremit ćete ga u “tren oka” i vjerujem da će i vama postati jedno od omiljenih pića.

Monday, September 13, 2010

Kubanska juha od crnog graha

Ova gusta juha Sopa de Frijoles Negros ili bolje rečeno varivo je nešto između našeg domačeg graha i meksičkog čilija. U svakom slučaju ulazi u moje omiljene recepte za hladne dane i garantira vam, da uz nju nećete ostati gladni. Servira se poput čilija – posuto raznim dodacima poput ribanog sira, vrhnja, tvdo kuhanih jaja ili različitim vegetarijanskim nadljevima poput svježeg povrća. Više ideja pronaći ćete na kraju recepta.

Saturday, September 11, 2010

Sladoled od kadulje

Ovo je jedna od mojih izmišljotina na koju sam više nego ponosna. Sladoled predivne teksture i arome, pa još k tome i ljekovit! Kada bih morala kuhati za nekog slavnog kuhara ili profinjenog gurmana, sigurno bih ovaj sladoled stavila na menu. Naravno nisam ja izmislila sladoled od kadulje, ali na cijelom internetu (i šire) ima tek nekoliko recepata za sladoled od kadulje, međutim u njima je kadulja više korištena kao aroma. U mom sladoledu ćete pod zubima osjetiti komadiće kadulje i to je pomalo neobično, ali i toliko neobično fino da me iznenadilo koliko su čak i djeca bila oduševljena njime.

Sunday, September 5, 2010

Zalleti - venecijanski keksi od kukuruznog brašna

Posebnost ovih starinskih kaksa je što su napravljeni od kukuruznog brašna, a aromu im daju grožđice koje su natapane u rumu, uz dodatak limunove korice. Ovo tijesto je vrlo jednostavno i uvijek dobro ispada pa se slobodno upustite u eksperimentiranje s raznim okusima. Umjesto grožđica možete upotrijebiti sitno sjeckane suhe šljive, marelice ili brusnice. Natapati ih možete u rumu ali i bilo kojem drugom vašem omiljenom likeru. Kladim se da bi bili izvrsni i s našom domačom orahovicom (jedva čekam da isprobam). Tijestu možete dodati ribanu koricu naranče ili limuna. Moji Zaletti su s aromom naranče, grožđice su natapane u vodici narančinog cvijeta, te im je dodana ribana korica naranče.

Friday, September 3, 2010

Granita od dinje s limetom

Granita je poluzamrznuti desert koji za razliku od sladoleda ima kristaliziranu teksturu. Potječe sa Sicilije i slična je Sorbetu ili tzv. Italian Ice. Vrlo je osvježavajuća i izuzetno jednostavna za pripremu. Granitu možete pripremiti i od drugog voća, npr. od jagoda ili od mandarina.

Thursday, September 2, 2010

Muffini od banana s limunom i medom

Ovi zdravi muffini ne sadrže ni jaja, ni mlijeko, ni maslac. Vrlo su jednostavni za pripremu i idealan su zdrav doručak.

Wednesday, September 1, 2010

Jogurt sladoled od jagoda

Ovaj sladoled je super jednostavan za pripremu, elekričan mikser vam neće ni trebati, a jedino što ćete od suđa uprljati je vilica i posuda za zamrzavanje. Osim jogurta i jagoda zaslađenih medom, trebat će vam i kiselo vrhnje. Najbolje je upotrijebiti punomasno kiselo vrhnje iz trgovine jer je neutralnog okusa. Budite oprezni s domaćim kiselim vrhnjem jer bi njegov okus mogao biti preintenzivan u ovom receptu.