Friday, October 29, 2010

Halloween - Slatke kosti (i pokoji duh)

Ovu duhovitu ideju pronašla sam na “Martha Stewart Living Omnimedia” i nisam izmijenila gotovo ništa osim što sam se na kraju malo poigrala pa sam uz kosti napravila i nekoliko duhova. Ovo je najbolji recept za najobičnije puslice koji sam ikada isprobala, pa i vas pozivam da zaboravite sve što se dosada znali o izradi puslica i držite se doslovce ovog recepta. Dobit ćete majstorski izvedene, slastičarske puslice, savršene za izradu svih mogućih oblika koji vam padnu na pamet.

Wednesday, October 27, 2010

Whoopie pite od bundeve - Halloween

“Whoopie pie” su kolači pripremljeni od dva okrugla mekana keksa spojena slatkom kremom. Premda su popularni u cijeloj Americi, porijeklo im je New England te pensilvanijska amiška tradicija. Prema navodima nekih povijesničara, amiške žene su ove pite često pakirale muževima u lunch-pakete. Kad bi farmeri pronašli ove pite u torbi, od oduševljenja bi povikali "Whoopie!" što bi u prijevodu bilo nešto poput “Jupi”, pa ih slobodno zovite "Jupi pite". Najčešće kombinacije su tamno čokoladno tijesto s kremom od sira, a kombinacije s bundevom naročito su popularne za jesenske proslave i Halloween zbog prigodnih boja. Moj recept nudi znatno manje šećera nego što ove pite uglavnom sadrže te integralno brašno i puno, puno budeve. Za ove kolačiće trebat će vam cijela muškatna bundeva premda je količina kolača kojih ćete dobiti vrlo izdašna. Osim toga, dobar dio maslaca, jaja, slatkog vrhnja i šećera koji biste inaće konzumirali u ovakvim kolačima, zamijenjen je bundevom. Unatoč svim navedenim izmjenama moram dodati da su ovi kolači vrlo zasitni. Ako želite da vam ovi kolači ispadnu uredno, napravite ih sami - meni su pomagala djeca pa su zato ispali ovako prekrasni ♥

Monday, October 25, 2010

Halloween – Karamelizirane kokice s cimetom

Evo još jednog vrlo jednostavnog prigodnog recepta – neodoljivih slatkih grickalica s toplim okusom cimeta. Posužite ih u papirnatim košaricama za muffine, a u svaku košaricu utaknite grančicu te osmislite i izradite natpise s imenima (za dječje zabave) ili prigodnim strašnim porukama. Mali dečki će biti oduševljeni ako umjesto poruka zalijepite papirnate gusarske zastavice s lubanjama jer ove prigodne poslastice pomalo i podsjećaju na brodiće, odnosno jedrenjake.

Saturday, October 23, 2010

Brzi kukuruzni kruh (Cornbread)

Ovaj kruh sam napravila jednog dosadnog i kišnog dana, prije nekoliko mjeseci, a ukrasila sam ga paukom tek toliko da razveselim djecu. Međutim njima je to bilo toliko zabavno da sam odmah pomislila kako bi to bio dobar Halloweenski recept pa sam ga stoga spremila za ovu prigodu. Kad malo bolje pogledam i nije nešto posebno ali ovaj kruh će vam dobro doći u vašoj zbirci recepata jer je on odlično rješenje kad npr. ostanete bez kruha, ovo je naime bezkvasni kruh koji je gotov za pola sata. Cornbread, američki odnosno „južnjački“ klasik možete poslužiti uz Chilli grah ili kubansku juhu od crnog graha ili pak uz Vještičju juhu s lubanjama. Moja omiljena kombinacija je zdjelica običnog gustog jogurta uz krišku ovog toplog kruha. Ako ste ljubitelj domačeg sira i vrhnja, ovaj kruh lagane, spužvaste teksture bio bi sjajna kombinacija.

Friday, October 22, 2010

Halloween - Vještičja juha od gljiva s lubanjama

Bliži se Halloween pa ću stoga svoje „normalne“ recepte staviti na čekanje, a u ovih deset dana do Halloweena, nastojat ću podijeliti s vama neke od prigodnih recepata. Moja djeca su „objeručke“ prihvatila ovaj praznik koji se i u našim krajevima sve češće slavi i premda je cijela stvar za moje navike u početku bila malo premorbidna, ubrzo sam se i sama počela veseliti dekoriranju kuće za Halloween, a naročito pripremanju stravičnih poslastica i jela. Ova juha od gljiva s batatom je super jednostavno rješenje za početak vašeg jelovnika u najstrašnijoj noći. Sve što vam treba za izradu ovih zastrašujućih lubanja je nekoliko šampinjona, slamka i nožić, a dobro će vam doći i par ručica za pomoć – maleni će u ovome najviše uživati.

Tuesday, October 19, 2010

Čokoladni muffini s tajnim sastojkom

Zdravi i hranjivi superčokoladni muffini za koje vam neće trebati duže od pola sata, pripremljeni su s integralnim brašnom. Međutim njihov glavni sastojak je nešto što niste očekivali, a koji je to pogledajte u nastavku teksta.

Saturday, October 16, 2010

Anđeoska Pavlova s kupinama i kremom od limuna

Nedavno sam među komentarima na svom blogu otkrila iznenađenje – nagradu kojom me obradovala Lilly. Budući da je moj blog zamišljen kao zbirka recepata, odlučila sam jedan recept posvetiti Lilly i nagradi. Ostatak informacija o nagradi kao i popis blogova koje sam ja nagradila pronaći ćete na kraju teskta, a sada malo o ovoj anđeoskoj Pavlovi…
Pavlova je australski i novozelandski desert, nježna torta od sušene kreme od tučenih bjelanjaka, nadjevene jagodama i šlagom. Torta je dobila ime po ruskoj balerini Anni Pavlovoj. Varijanta Pavlove s tamnim bobicama i kremom od žumanjaka od Tonija Brogana je izašla u mom omiljenom časopisu Gourmet (Travanj 2009). Nemojte da vas odbije duljina pisanog teksta u receptu – dobar recept mora biti detaljno napisan jer jedino tako će svima zajamčiti uspjeh izrade. Recepta sam se držala gotovo doslovce osim što sam bijeli šećer zamijenila smeđim.Vizualno je ova kombinacija crnih bobica i bijelo žute podloge naprosto neodovljiva, a procjenu okusa prepustit ću vama:

Friday, October 15, 2010

Lazanje s lećom

Lazanje su vrlo često jelo na našem jelovniku, ali moja verzija lazanja je ponešto drugačija. Pravim sve vrste lazanja: s tunjevinom, gljivama, špinatom pa i s mesom kada imamo goste. Međutim umak s lećom nam se s vremenom pokazao kao najdraži. Leća je jedan od najboljih izvora željeza, a visoki sadržaj proteina u leći čini je izvrsnim nadomjeskom za meso. Čak i vizualno su jela s lećom vrlo slična jelima s mljevenom mesom, pa ako pokušavate smanjiti unos namirnica životinjskog porijekla u organizam, ovo jelo bi vam se moglo često naći na jelovniku. Ono po čemu su moje lazanje drugačije je što ne koristim Béchamel umak i što se sastoje od samo dva sloja tijesta, te mnogo ukusnog, gustog, pikantnog i ne premasnog umaka, a najbolji dio je što se ne morate svađati tko će dobiti onaj fini hrskavi dio sa sirom jer su moje lazanje posvuda takve. Dakle osnovna stvar je da nećete upotrijebiti visoku, vatrostalnu posudu nego veliki plitki pleh. Ovisi o vrsti i formatu lazanja odredite koji ćete pleh odabrati ali računajte da vam treba oko 350 g lazanja i da ne stavljate više od dva sloja tijesta. A ako želite imati više novaca u slijedećoj godini jedite ovo jelo za novogodišnju noć, kao prema talijanskom narodnom vjerovanju, vjerovatno zbog toga što leća oblikom podsjeća na novčić.


Thursday, October 14, 2010

Kruh od tikvica

Ovaj meki kruh s dodatkom zelene tikvice je izvrstan u kombinaciji s raznim paštetama i sirnim namazima te kao prilog varivima uz ručak. Kruh pripremljen prema ovim mjerama je vrlo velik, pa je idealan za veće zabave, a također ga možete ga i zamrznuti.

Tuesday, October 12, 2010

Mango lassi

Mango lassi je indijski napitak sličan frapeu, od manga, jogurta i mlijeka. Vrlo je jednostavan za pripremu,  može se pripremiti sa ili bez šećera, a koristi se i u ajurvedskoj prehrani kao dodatak obroku zbog toga što potiće probavu. U ajurvedskoj prehrani lassiju se dodaju i kardamom, ružina vodica, kumin, crni papar, đumbir ili cilantro, pa slobodno eksperimentirajte s dodavanjem ovih začina.

Ovaj napitak naravno možete pripremati i bez šlaga, ja ga vrlo često pripremam za doručak - čistu kombinaciju jogurta i manga, a varijanta sa šlagom je zapravo raskošan desert. Osim toga mene na neki čudam način podjeća na jedan česti desert iz mog djetinjstva - šnenokle.

Mango je antioksidant, a zbog visoke razine željeza odličan je u borbi protiv anemije. Uz još mnoga druga ljekovita svojstva, ona voćka je vrlo ukusna, ako je još niste probali najbolje bih vam je opisala kao vrlo slatku i sočnu breskvu s daškom egzotike. Mango ima vlaknastu teksturu, a pri kupnji obratite pažnju da voćka izgleda zdravo, može imati zelenu, žutu i crvenkastu koru, ne smije biti premekana na dodir, radje kupite tvrđi mango pa ga ostavite na sobnoj temperature dok malo ne sazrije.


Saturday, October 9, 2010

Sladoled od avokada

Avokado je vjerovatno najhranjivniji plod koji uopće postoji, a uz to je i ljekovit. Da spomenem samo neke od korisnih svojstava avokada – odličan je antioksidant, te sadrži više E vitamina od bilo kojeg drugog voća ili povrća.Uskoro će police tržnica i trgovina s jesenskim voćem i povrćem zamijeniti agrumi i južno voće, pa ako gledate u taj avokado i ne znate što bi s njim, evo jedne 5-minutne ledene poslastice. Možda ste već među mojim receptima vidjeli nekoliko vrlo jednostavnih recepata za sladoled ali ovaj je od svih zacijelo najjednostavniji, a osim toga će zadovoljiti sve moguće dijete - bezglutensku i bezmliječnu, makrobiotičku i ajurvedsku. Ovo je zapravo medom zaslađen pire od avokada s dodatkom soka od limete. Ovaj sladoled je savršeno kremast, a kad sam ga prvi put isprobala neodovljivo me podsjetio na okus nekog zaboravljenog voća. Moj suprug je pak rekao da ga podsjeća na djetinjstvo. Sladoled zapravo nema okus avokada i složili smo se da podsjeća na okus nekih od divljih bobica, onih koje postaju jestive tek kada padne mraz, a da li je to glog, drenak ili šipak još uvijek nismo sigurni.  U trgovini ćete najčešće naći avokado koji još nije zreo, pa ga pustite da odstoji nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok ne bude lagano mekan na dodir.

Wednesday, October 6, 2010

Gnocchi od batata u umaku od gljiva i kadulje

Premda obožavam talijansku kuhinju gnocchi su jedno od rijetkih jela koji se nekako ne uklapaju u moj program zdrave prehrane. Gnocchi su najbolji s bijelim brašnom kojeg izbjegavam, njihov glavni sastojak krumpir vrlo rijetko koristim, a umaci za njoke su najčešće bazirani na sir-mliječno-masnoj kombinaciji koju također nastojim izbjeći kad god je moguće. Međutim recepti za njoke s batatom su me odmah privukli, poslijednjih mjeseci sam vidjela nekoliko sličnih recepata po raznim kulinarskim magazinima, rekla bih da su ovi gnocchi, naročito u raznim kombinacijama umaka s kaduljom, pravi hit. Kao inspiraciju za ovaj recept koristila sam recept Marthe Stewart „Pumpkin Gnocchi with Mushrooms”, njezin recept je zapravo iz jednog njujorškog restorana od talijanskog kuhara Franka DeCarla. Gnocchi Marthe Stewart su doduše s bundevom, a promijenila sam i većinu mjera, smanjila udio masnoća i naravno upotrijebila većinom integralno brašno. Ako izuzmemo malo sira, slatkog vrhnja i maslaca, ovo jelo je posve prihvatljivo i u zdravoj prehrani, a onih nekoliko spornih namirnica kompenzirat ćemo ljekovitošću kadulje :)

Tuesday, October 5, 2010

Čokoladni kolač s tikvicama

Kolač Zuccini bread, američki klasik, postao je popularan 60-ih godina zajedno s trendovima zdrave ishrane jer sadrži povrće, umjesto maslaca ulje, te hranjive orašaste polodove. Tikvice su relativno bezukusne ali zato čine ovaj kolač neobično sočnim. Moj recept za čokoladni Zuccini bread je s integralnim brašnom i unatoč svim sastojcima koji će vam se možda na prvi pogled činiti čudnim ovo je jedan najobičniji čokoladni kolač koji će vam dobro doći u vašoj zbirci recepata.

Monday, October 4, 2010

Mirisni Chilli Sin Carne

Ili u prijevodu Chilli bez mesa. Chilli ili Chili con carne (u prijevodu paprika s mesom) je vrlo začinjeno varivo od graha s paprikom. Ovo je varivo međutim toliko snažno i bogato proteinima da je vegetarijanski chilli vrlo uobičajen čak i kod nevegetarijanaca, a postao je popularan pojavom vegetarijanstva, 60-ih i 70-ih godina. Većina ljudi misli da je chilli meksičko jelo, međutim postoje mnoge rasprave oko njegovog porijekla. Neki tvrde da su chilli izumili stanovnici španjolskih Kanarskih otoka koji su osnovali grad San Antonio u Texasu. Drugi vjeruju da je jelo meksičkog porijekla, izmišljeno kako bi se prehranilo sto više siromašnih stanovnika. Ono što zbunjuje jest što se navodno chilli kao takav u Meskiku danas jedva može pronaći osim u nekoliko turističkih restorana. Meni je od svih najdraža teorija da su jelo izmislili asteški kuhari. No da prijeđemo na stvar: Ovo jelo je toliko omiljeno i proslavljeno diljem svijeta da je čak ušlo na menije američkih fast-food restorana zbog čega mnogi ljudi imaju predrasudu prema njemu. Međutim chilli je vrlo zdrav i neka vas ne odbije mnoštvo začina koju ćete trebati upotrijebiti – to su sve zdravi začini koji pomažu u bržem sagorijavanju kalorija te u borbi protiv virusa. Ovo varivo je vrlo gusto i poslužuje se s tortilja kukuruznim čipsom te uz dodatak kiselog vrhnja, posuto ribanim sirom i rezanim mladim lukom. Ideje za veganske nadljeve su polovice cherry rajčica ili narezani avokado.

Sunday, October 3, 2010

Francuska jesenska pita od gljiva

Ova slana pita sigurno nije među mojim najjednostavnijim receptima ali rezultat se isplati. Upustite se u ovu kreativnu pustlovinu i proslavite dolazak jeseni!

Saturday, October 2, 2010

Izmrvljena pita od jesenskog voća


Izmrvljena pita je ono što englezi zovu “crumble”, okusom je slična našoj piti od prhkog tijesta ali je mnogo jednostavnija za pripremu. Ima neke posebne draži u neurednom izgledu i izvedbi ove pite. Tijesto nije kao kod klasičnih pita već je izmrvljeno, voće nije naribano već grublje narezano te nije posloženo na sloj tijesta već izravno u kalup za pečenje pa stoga pri pečenju pusti divan sok, nalik sirupu koji se kasnije razlije po tanjuru prilikom posluživanja. Gotovo da bih vam mogla savjetovati: što neurednije i šlampavije napravite ovu pitu, to će ona izgledati bolje. Ovaj recept je idealan za užurbane kuharice i kuhare.




Friday, October 1, 2010

Grahburgeri

Dala sam šaljiv naziv ovim popečcima jer neodoljivo podsjećaju na hamburgere ali su pripremljeni bez mesa – njihov glavni sastojak je grah. Ako upotijebite crni ili tamno smeđi grah izgledat će zaista kao pravi hamburgeri premda su okusom zapravo više nalik "faširanim šniclama" kakve su pripremale naše mame. Već godinama improviziram s raznim burgerima na tu temu – burger od slanutka, graha te različitih grahorica s dodatkom orašastih plodova i sjemenki poput oraha, sjemenki suncokreta, sezama. Dodajem im još i pahuljice raznih žitarica, jaje, luk i začine. Kad sam ih poslijednji put pripremala zabilježila sam za vas mjere. Nakon što prvi put napravite ove burgere prema mom receptu sigurna sam da će vam pasti na pamet još bezbroj kombinacija. Grahburgeri si brzi, praktični i ukusni. Možete ih poslužiti uz razne salate i priloge, uz krem juhe i variva ili pak u sendviču poput hamburgera s dodatkom salate i umaka.