Friday, March 11, 2011

Rigatoni s lososom, mahunama (ili radičem) i poširanim jajetom


Moja prijateljica ima roditelje koji žive na obližnjoj farmi. Ponekad me na povratku s njihovog imanja, obraduje kartonom domaćih jaja. Svako jaje je drugačije - jedno je neobično duguljasto, drugo je okruglo i maleno, neka su tamnija smeđkasta, neka gotovo bijela. Iznutra ljuska često bude plavkasta, kao kod onih malih jaja koja ponekad pronalazimo ispod ptičjih gnijezda ispod drveća. Nimalo nalik kupovnim jajima. Žumanjak ima fantastičan okus. Uvijek kad mi donese ta jaja tretiram ih kao delikatesu i dobro razmislim kako ću ih upotrijebiti. Ponekad napravim rožatu, tijesta u kojima intenzivna boja žutanjka dođe do izražaja ili pak fritaju. Poširano jaje je sigurno jedan od najboljih načina za istaknuti kvalitetu jajeta.

Ovaj put sam ih pripremila u jednoj zasitnoj i hranjivoj tjestenini koja mi je vrlo draga. Jednostavna je pa ipak sadrži dovoljno raznolikih okusa da bi zadovoljila i najzahtjevniju publiku. Pripremi se za 20 minuta, a najbolji dio je meko kuhani žumanjak koji se razlije po tjestenini poput umaka. Odlično, naročito ako možete nabaviti organska ili pak domaća jaja kojima vjerujete (oprez salmonela!).

Recept


Sastojci:


500 g rigatoni tjestenine
2 češnjaka, sitno nasjeckana
2,5 šalice mahuna, može i zamrznutih*
1 file lososa
2 jušne žlice maslinovog ulja
2 jušne žlice maslaca
¼ šalice slatkog vrhnja (60 ml)
Grančica svježeg timjana
Sol
Papar
4 jaja
1 jušna žlica običnog alkoholnog octa


U puno kipuće vode koju ste lagano posolili skuhajte tjesteninu 13 – 15 minuta ili prema uputstvu otisnutom na ambalaži. Ocijedite tjesteninu.
U međuvremenu na žlici maslinovog ulja prepecite file lososa. Izvadite file na tanjur te ga posolite i popaprite. Razlomite ga na manje komadiće.
U tavi s poklopcem izdinstajte mahune na žlici maslinovog ulja, nekoliko minuta ili dok ne omekšaju.
U velikoj posudi (može u istoj u kojoj ste kuhali tjestetinu) otopite maslac pa na njemu kratko prodinstajte češnjak. Dodajte slatko vrhnje*, promiješajte, te dodajte tjesteninu, mahune i losos. Dobro promiješajte pa dodajte listiće timjana te sol i papar prema želji.
Da biste pirpremili poširana jaja, u dubljoj posudi zakuhajte dosta vode. Kada prokuha dodajte malo soli, papra i žlicu octa. Jedno po jedno jaje razbijte u zdjelici te ga vrlo nježno spustite u ključalu vodu. Kuhajte oko dvije minute te izvadite sa žlicom s rupicama ili metalnom cjediljkom. U istoj vodi možete poširati nekoliko jaja.
Rasporedite tjesteninu po tanjurima, na sredinu svakoga stavite po jedno poširano jaje te ga ovlaš prepolovite kako bi se iz njega po tjestenini razlio još tekuć žumanjak.
Za 4 osobe

*Ovu tjesteninu umjesto s mahunama možete pripremiti i s radičem. Kombinacija lososa, slatkog vrhnja i gorkastog radiča je neodoljiva. Umjesto mahuna, upotrijebite 2 šalice radiča, narežite ga grubo i svježeg dodajte u mješavinu češnjaka i slatkog vrhnja prije nego preko njega dodate tjesteninu i losos.


10 comments:

  1. Fantastično...sviđa mi se ovo jaje preko paste... moram to probati :)

    ReplyDelete
  2. Blago vama sa domaćim jajima. Ovde je sve kao domaće, a nije videlo ni d od domaćeg. Sećam se kada je pedijatar moju mamu u Americi pitao koja jaja daje mom malom bratu, koliko koštaju i preporučio i insistirao na kupovini najskupljih. Tu bar čovek zna da šta piše tako je. Sve ima svoju cenu. Ako je organsko onda je organsko. Ovde svaka baba prodaje jaja kao domaća, a i ona sa sela su kljukana koncentratom
    Nažalost Salmonelu čovek može dobiti i u Hayatu i u najlošijem restoranu u gradu. nema pravila gde se jede. Sećam se na faksu grupe svatova koji su stigli na infektivnu kliniku jer su se otrovali u Hayatu od jaja. Gledam gde mogu da ih skuvam ali volim i ja rovito jaje da pojedem, pa se toga ne lišavam.

    ReplyDelete
  3. Poširana jaja za napraviti..hmm uvijek me privlačilo, ali nikada nisam probala, možda mi i uspije:) Odličan recept zaista, ukusan sa svim hranjivim tvarima koje su nam potrebne! PUSA VELIKA

    ReplyDelete
  4. Ovo je odličan obrok!
    domaća jaja jesu pravo blago i ja imam tu sreću da ih imam u kući, razlika između njih i kupovnih: nebo i zemlja!

    ReplyDelete
  5. Nisam baš neki ljubitelj tjestenine, ali da izgleda fino - izgleda! :)

    ReplyDelete
  6. Ovo mi je predobro,i definitivno ču probati!Zanima me samo losos;je li obični "friški" ili mogu upotrijebiti i onaj usoljeni?

    ReplyDelete
  7. Ja obožavam jaje na oko a još uvijek ovdje ima kupiti finih domaćih jaja. Ovo je neodoljiva kombinacija!

    ReplyDelete
  8. imam tu sreću da me svekrva stalno snabdjeva sa domaćim jajima i često ih napravim ovako preko tjestenine volim da se preliju, no nisam dodavala ostale sastojke koje ti navodiš, budem isprobala svakako

    ReplyDelete
  9. Hvala vam na komentarima!
    Nina, mislis na dimnjeni losos? Zasto da ne, bilo bi sigurno jako fino i pikantno - u tom slucaju vjerovatno ne treba dodavati sol

    ReplyDelete