Thursday, March 24, 2011

Tornado, oluja i keksi od crnih oraha


Taman kad smo dočekali kraj zime, kod nas su naveliko počele proljetne oluje. Jučer je bila proglašena opasnost od tornada, nas je na sreću zaobišao, ali je u malo južnije od nas uništio čak devedeset domova. Prošle jeseni je i naš kvart poharala jedna jaka oluja. Porušila je mnogo drveća te napravila dosta štete. Zbog posljedica oluje smo dva dana bili bez struje. Premda živimo u urbanoj sredini, tih dana je bilo kao u neka stara vremena. Navečer bismo sjedili uz svjetlost svijeća i čitali priče. Toliko mi se bio dopao život bez struje da sam nakon toga čak razmišljala da uvedem jednu večer mjesečno bez struje (ideja na žalost nikada nije zaživjela).

Nakon oluje je nastupio kristalno vedar dan. Budući da bez struje nismo imali što raditi, odlučili smo iskoristiti dan za izlet u šumu. Pred kraj šumskog puta, na zemlji smo opazili mnoštvo nepoznatih zelenih plodova koje je potukla oluja. Nalikovali su našim orasima ali su imali vrlo intenzivan miris. Budući da orah pecan nikada nisam vidjela u prirodi, prvo sam pomislila da je to pecan. Nismo imali nikakve torbe, pa je kćer sakupla nešto plodova u moju kapu te ih ponijela kući. Po povratku kući smo uz pomoć interenta saznali da to ipak nisu bili pecani.

Držali smo ih u košarici na stolu za ukras i miris, ali kako je već nakon nekoliko dana zelena kora počela gnjiliti, izbacila sam ih pred kuću. Slijedeći put kad sam izašla iz kuće iznenadila sam se kada sam vidjela nered koji je od njih napravila vjeverica. Baš tog popodneva došli su nam u posjet prijatelji: „Gdje ste nabavili te crne orahe, upitao me prijatelj?“. Ispričala sam mu cijelu priču, a on mi je objasnio da su ovi orasi jestivi, dapaće, da su prava delikatesa i vrlo cijenjeni. Vjeverica nije luda! Odmah sam odguglala black walnuts i saznala da su ovi orasi osim toga i vrlo ljekoviti.


Zanimljivo je da na internetu nisam uspjela pronaći niti jedan recept s crnim orasima na hrvatskom jeziku, čak sam naišla na tvrdnju da nije jestiv, dok na engleskom premda nije uobičajen, postoje recepti za razne slastice od crnih oraha. Vidjela sam da se na hrvatskim interent forumima prodaju sadnice crnog oraha pa pretpostavljam da se orasi ipak negdje kod nas mogu nabaviti. Koža plodova crnog oraha se inaće koristi kao lijek protiv parazita.

Crni orah (Juglans nigra) je nešto tvrđi od običnog oraha i ima snažan i bogat pomalo robustni okus, možda po dimu ili vinu. U svakom slučaju miriši više kao začin nego kao orah. Zbog toga ga ne treba koristiti previše. Dosta ih je teško čistiti i nakon što sam ugostila vjevericu, uspjela sam nakon čišćenja jedva sakupiti pola šalice oraha. Sada je trebalo smisliti recept koji me neće iznevjeriti. Stoga sam se odlučila za dobro mi poznat recept za rustične kekse od oraha u kojima sam kombinirala obične i crne orahe. Keksi se tope u ustima, a zbog zaobilaženja jajeta su izuzetno su prhki premda su izrađeni s integralnim brašnom. Premda su keksi s dodatkom crnog oraha bili vrlo specifičnog okusa, meni su bili ukusni, svakako nešto što ću ponovo poželjeti. Kćer je bila oduševljena, sin je rekao da mu je to bljak i trgao je komadiće oraha van iz keksa ali ga je svejedno pojeo. Suprug je u slast pojeo i tvrdi da se sjeća tog okusa iz djetinjstva, da je nešto takvo jeo, pretpostavlja u Lici kod bake. Možda je baka imala crni orah? Bilo kako bilo nema smisla da na interentu ne postoji niti jedan recept s crnim orasima na hrvatskom jeziku. Pa ako ako i vi slučajno pokušavate pronaći način kako iskoristiti ovaj zamimljiv plod, evo recepta. Ako nemate ideju gdje nabaviti crne orahe, zaboravite cijelu priču i pripremite ih od običnih oraha.


Recept:


Sastojci:


½ šalice crnih oraha, grubo narezanih (120 ml)
1 šalica običnih oraha, mljevenih (240 ml)
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
115 g maslaca
1/4 šalice smeđeg šećera, sitnijeg (60 ml) + 3 jušne žlice smeđeg šećera za posipanje
½ žličice praška za pecivo
Prstohvat soli
½ žličice fino ribane narančine korice


Nožem grubo narežite crne orahe.
U procesoru sameljite obične orahe te im dodajte brašno, sol, prašak za pecivo i šećer pa još jednom promiješajte. Primješajte maslac narezan na manje komade i koricu naranče i miješajte dok se tijesto ne formira u loptu. U početku će se vam se možda činiti da je smjesa presuha ali tijesto će se vrlo brzo početi fomirati u loptu.
Premjestite tijesto na podlogu pa umijesite rezane orahe.
Priredite dva lima za pečenje keksa te ih premažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
Oblikujte od tijesta kuglice veličine oraha. Uvaljajte gornji dio svake kuglice u šećer te ih poslažite u limove za pečenje i spljoštite vilicom u dva smjera tvoreći uzorak mreže.
Pecite kekse 12 – 13 minuta ili dok ne počnu vrlo lagano smeđiti po rubovima, bit će još uvijek mekani na dodir, ali prilikom hlađenja će se potpuno stvrdnuti.
Ohladite ih u limovima, a zatim ih nježno jer su vrlo prhki premjestite u kutije i čuvajte na hladnom mjestu.
Za 24 keksa





18 comments:

  1. Jako zanimljivo, crni orah... nikad ga nisam vidjela. Keksići mi izgledaju ukusno,hrskavo...njamii! Ovdje na moru je sunčano, toplo... jako je lijepo vrijeme.
    Šaljem ti puno morskih pozdrava i jedan kiss.

    ReplyDelete
  2. Nisam cula za crne orahe i bas me zanima kakvog su ukus.
    Super si ih iskoristila u ovim keksima.
    A prva fotka mi je totalno dobra, nisam ni primetila da je u pitanju kapa:)

    ReplyDelete
  3. Nisam ni ja nikada cula za tu vrstu oraha....keksi su mi super :)

    ReplyDelete
  4. Nisam nikad čula za ovu vrstu oraha, svakako su zanimljivi i slastice pripremljene s njima čine se odlične.
    Super su ti ovi keksi :)

    ReplyDelete
  5. I ja prvi put čujem za crne orahe, baš zanimljivo, tko zna što nam sve priroda lijepoga krije:))
    I zvuči mi nestvarno živjeti uz opasnost od tornada koji u trenu može uništiti dom, divim se tvome optimizmu kojim iz loših trenutaka izvlačiš ono pozitivno i ono najbolje:))
    Pozdrav iz suncem okupanog Splita!

    ReplyDelete
  6. Opet sam nešto novo naučila kod tebe :)

    ReplyDelete
  7. Nikada čula a inače sam iz kraja u ojem ima puno oraha i mjesta koji se zovu po njemu.
    Ali, sada znam i imam jedan zanimljiv receptić za keksiće:)

    ReplyDelete
  8. Hvala vam na komentarima.
    Evo jedan link gdje ima vise o crnom orahu i o njegovim ljekovitim svojstvima: http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/ciscenje-od-parazita/

    "Crni orah također obiluje jodom i mineralima. Sadrži linolenic acid, i vitamin C u formi askorbinske kiseline. Alkaloidi, prisutni u crnom orahu, imaju anti-tumorna svojstva.

    Domovina crnog oraha je Sjeverna Amerika, 1629 godine počeli su ga kultivirati u Europi zbog kvalitetnog drveta.

    Ljudi su vjekovima koristili crni orah da se očiste od parazita, glista i gljivica, da suzbiju visoki tlak i kolesterol, da izlijeće astmu, beriberi, dijareju, prehlade i bolesti pluća, i da očiste krv od toksina i otrova. Prah crnog oraha koristili su za održavanje higijene usne šupljine.

    Crni orah pomaže kod:

    unutrašnjih parazita
    gljivica i drugih parazitarnih bolesti kože
    usnih ranica i herpesa
    bradavica
    akni, ekcemi i drugih bolesti kože
    hemoroida
    astme

    ReplyDelete
  9. Nisam nikada vidjela crni orah, premda sam negdje već čitala o tim ljekovitim svojstvima koje ima! Ali svakako bih voljela probati, keksići slasno izgledaju! Ma mudra je ta vjeverica... :D

    ReplyDelete
  10. Odlični keksići, za crne orahe nikad nisam čula

    ReplyDelete
  11. nisam čula za crni orah, kao uostalom do nedugo nisam ni znala da postoje više vrsta oraha, za mene je orah bio orah, evo sad znam za još jednu vrstu :)
    ako kod nas negdje naiđem na ovaj orah javim

    ReplyDelete
  12. Bš zanimljivo nisam nikada čula za crni orah. Znam da se kod nas zna pronači crveni orah koji je nešto veći od običnog oraha ali crni? Nikada čula...

    ReplyDelete
  13. Veverica je genijalna!
    Ja sam ih obožavala ali su znale biti prave male štetočine. Mama ih je hranila i kupovala ono seme slepljeno u razne oblike i kačila po drveću da jedu. Onda su počele u kuću ulaziti i jednom sam je lep videla sa kauča kako je uletela, zgrabila u njušci donat i izletela napolje.

    Tornado nisam na sreću iskusila i drago mi je da ste dobro.

    Kao i uvek odlični keksi i dopada mi se što su bez jaja.

    ReplyDelete
  14. He, evo ja sam neku večr ostala bez struje, doduše samo na sat vremena. Nikako mi se nije svidjela ta situacija, ja sam veliki ovisni o modernoj tehnologiji i jedva sam dočekala da se vrati. :)Iako cijenim tvoju ideju jer mislim da bi to mogao biti zabavan način za druženje s obitelji bez da se bulji u komp, tv ili nešto treće. :)

    Nisam niakd čula za ove orahe, nažalost vrlo slabo poznajem divlju floru i faunu lijepe naše pa ni ne znam gdje ih ima. Ako naletim na njih svakako ću ih isprobati jer me jako zaintrigirala tvoja priča. :)

    ReplyDelete
  15. simpaticna slika vjeverice :).
    evo i ja sam nesto novo naucila i svidja mi se :). keksici izgledaju odlicno, prhko i ukusno.
    ideja o veceri bez struje mi se isto svidja, mozda proba progurati nesto slicno kod nas doma.

    ReplyDelete
  16. Hvala na komentarima! Nadam se da ce se u buducnosti javiti netko tko ima kakva saznanja o nabavci crnih oraha kod nas.

    ReplyDelete
  17. Jako mi je zanimljiv ovaj recept i voljela bih više od bilo kojeg kolača, uskoro isprobati taj okus keksića sa crnim orahom. Mnogi kažu da nije jestiv plod, pa bih se voljela uvjeriti u suprotno. Raspitivala sam se već kod sakupljača plodova, ali nažalost nitko ga ne čisti jer je navodno ga jako teško očistiti, jer je jako tvrd i ima neku duplu ljusku, za razliku od običnog oraha, kažu da bi trebala posebna drobilica zanj.Ako u međuvremenu netko nađe nekoga tko to ipak radi, ja bih svakako kupila. Ako nađem možda u međuvremenu, javim se...

    ReplyDelete
  18. A od tebe uvjek lijepa prica i poucan post. Hvala <3

    ReplyDelete