O mjerama

Godinama sam se mučila u prevođenju inozemnih recepata u grame: Cups (šalice), OZ, ounces, quarts...još je gore kad u nekom časopisu pronađete navodno preveden recept, a u prijevodu stoji „1 šalica brašna“. Jedna šalica je neprecizan pojam – jer šalica može biti od 1,5 dcl ili od 4 dcl. Stoga sam tijekom svog kuharskog staža razvila jednostavan način mjerenja, a u nadi da ću i vama tako olakšati kuhanje, obasnit ću vam o čemu se radi. Otkad sam počela ovako mjeriti, moje je kuhanje (a naročito pečenje kolača) doživjelo pravi procvat, a kuhinjsku vagu više uopće ne koristim.


Što će vam trebati umjesto vage?

Trebat će vam bilo kakva kuhinjska mjerica koja ima označene mililitre (ml). Provjerite mjerice koje često dolaze u kompletu s raznim blenderima ili procesorima, one najčešće već imaju naznačene cups (šalica) međutim ako i nemaju znajte da je:
1 šalica = 240 ml
½ šalice = 120 ml
itd.U receptima uvijek napišem u zagradi kolika je količna točno u mililitrima. Dakle, bilo da se radi o krutim sastojcima kao što su brašno i šećer ili o tekućim sastojcima kao što su mlijeko i ulje, sastojke mjerite u najobičnijoj kuhinjskoj mjerici.
U inozemstvu možete nabaviti i ovakav set za mjerenje.


Ovaj set je praktičan jer ovim mjericama jednostavno zagrabite brašno, te nožem poravnate površinu. Možda možete izdvojiti neko posuđe točnih mjera pa sami improvizirati ovakve posudice. Ako često pečete kolače i kruhove mjericu ne trebate niti vaditi iz brašna, time ćete si dodatno ubrzati mjerenje i pripremu jela.


Sada još nekoliko riječi o žlicama – jušnim žlicama i žličicama. Na engleskom postoji tablespoon (jušna žlica) i teaspoon (žličica), a također postoje i mjere između toga npr. ¼ žličice, ½ jušne žlice i sl.
Mjerenja žlicama najčešće možete pogoditi otprilike, međutim ponekad je važno upotrijebiti točnu mjeru čak i kada se radi o ovako malim količinama. Osim toga jedna jušna žlica može biti ravna žlica ili prepuna žlica, a također veličine žlica i žličica se razlikuju baš kao i šalice. Zato vam preporučam da se poslužite plastičnom mjericom od apotekarskog sirupa, one često imaju naznačeno već od 5 mililitara. Možda posjedujete i kemijsku menzuru, kao mjerica također može može poslužiti maleni poklopac ili posudica. Pripremite si ovo jednostavno kuhinjsko pomagalo jer će vam zajamčiti dobre rezultate kod kuhanja.
1 jušna žlica = 15 ml
1 žličica = 5 ml

U inozemstvu se može nabaviti ovakav set za mjerenje žlicama koji je vrlo praktičan:


Uživajte u jednostavnom i preciznom mjerenju i držite se ove mudre poslovice:
"When baking, follow directions. When cooking, go by your own taste."
(Kada kuhate slijedite svoj ukus ali kada pečete kolače držite se strogo recepta)