Ovo je brzi kolač koji podsjeća na božićne kolačiće.
Recept
Sastojci:
3 šalice mekih zobenih pahuljica (720 ml)
1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
55 g maslaca
1/3 šalice mlijeka (80 ml)
1/3 šalice kakaoa (80 ml)
1 žličica cimeta
2 jušne žlice sezamovih sjemenki
Lagano popržite sezamove sjemenke na tavi bez ulja. Pazite da ne pregore (čim počnu dobivati boju maknite ih s vatre).
U posudi za kuhanje pomiješajte maslac, mlijeko, kakao, cimet i šećer, te pustite da prokuha. Kuhačom pritisnite svaku eventualno preostalu grudicu kakaoa. Maknite s vatre i dodajte zobene pahuljice. Dobro promiješajte.
Istresite smjesu na voštani papir ili foliju i poravnajte kuhačom ili rukama. Smjesa će biti rahla i morat ćete je rukama pritisnuti, oblikovati i poravnati na debljinu od oko 2 cm.
Velikom žlicom vadite sezamove sjemenke iz tave te posipajte još vruć kolač. Istom žlicom utisnite sjemenke u površinu kolača. Kada se kolač ohladi narežite ga na kockice veličine zalogaja. Kolačiće možete držati nekoliko dana u hladnjaku.
Umjesto kockica ove kolačiće možete napraviti i okrugle tako da smjesu umjesto na voštani papir istresete na foliju, oblikujete duguljasto po dužini folije, pa je čvrsto savite u kobasicu. Zamotajte krajeve folije i ostavite hladiti otprilike sat vremena u zamrzivaču. Izvadite kobasicu, odmotajte je, pa je oštrim nožem režite na krugove do 1 cm debljine. Kobasica treba biti tvrda tako da se jedva reže. Na taj način ćete dobiti uredne krugove.
Napomena:
- U ovom receptu morate koristiti mekane zobene pahuljice. Ako ih nemate pri ruci, možete lagano samljeti tvrde pahuljice u procesoru ili sjeckalici.
- Za vegetarijansku varijantu umjesto maslaca upotrijebite kikiriki maslac ili tahini, a umjesto mlijeka sojino mlijeko.
- Količinu šećera možete smanjiti ili jedan dio nadomjestiti stevia zaslađivačem
- Količinu šećera možete smanjiti ili jedan dio nadomjestiti stevia zaslađivačem
22h je! Tak mi je primamljivo djelovao ovaj tvoj recept, a i jelo mi se nesto slatko... pa nevjerovatno, to je doslovno za 5 min gotovo, nema prljavog sudja... ja polizala i rajnglu i prste. Sada cekam da se ohladi. Izgleda krasno, bas kao tvoj na slici. Mislim, kaj komentirati, osim ti zahvaliti na tako krasnom receptu. A cijela mi kuca mirisi!
ReplyDeleteBas mi je drago da ti se svidjeo recept. Stvarno je nevjerovatno praktican. jedini je problem sto moji to pojedu prije nego sto napravim...mozda jednom uspijem otkriti kako je tek fin kad se uhladi :)
ReplyDeleteOvo mi je mrak:)) Obožavam stvari u kojima ima sjemenki!
ReplyDeleteHvala ti Snjeza, ovaj recept je ispao totalni hit! Mislim da je stvar u tome sto je stvarno gotov za 5 minuta...
ReplyDeleteDanas sam ih pravila, prezadovoljna sam:)) I ne samo ja nego i moji dečki! Hvala za mrak:)) recept!
ReplyDeleteSnjeza, to mi je uvijek najljepsi kompliment - kad netko isproba recept i bude zadovoljan. Hvala tebi
ReplyDeleteiva gobic vitolovic mi je poslala link na tvoj blog
ReplyDeletetvoja sam velika obaozavateljica. trenutno sam kuci na porodiljnom sa svojim malim Grgom i uzivam raditi tvoje recepte
svaka cast
moja si kuharica No.1
upravo spremam ove keksice s pahuljicama i sezamom
sori, nisam se predstavila
ReplyDeletezovem se Darija i zivim u rijeci
Postovanje Darija i hvala na pohvali i pracenju! Pozdrav tebi i Grgi, uzivajte :) Ljubi mi Ivu ako ste u kontaktu
ReplyDeleteUpravo jedem kolačiće! Super su! Hvala na receptu :D
ReplyDeleteodličan recept!
ReplyDeletee ovo printam i večeras radim...
ReplyDeleteobožavam kolačiće sa zobenim sjemenkama, ili bilo kojim sjemenkama, haha, k'o ptica sam :)
napravila... :(
ReplyDeleteokus preodličan ali mi je kolač malo u rasutom stanju pa ga jedemo žlicom. al' neće se baciti.
jel možda problem u tome što nisam imala meke nego sam stavila tvrđu varijantu pahuljica?
Nasmijano nebo, zao mi je...da, kao sto je u receptu i navedeno, za ovaj kolac se mogu koristiti samo mekane zobene pahuljice. Drugi put ako nemas meke, mozes lagano samljeti tvrde pahuljice u procesoru. Idem sad napisati upozorenje u receptu da se ne bi jos nekome dogodilo. Pozdrav
ReplyDeleteauuuu... što ovo dobro izgledaaaa, njamiii... obožavam ovakve receptiće sa semenjem, još kad su brzi i jednostavni...
ReplyDeletehi
ReplyDeleterecept izgleda suuuupeeeeeer
ali što znače meke zobene pahuljice?
U trgovinama obicno ima za kupiti mekane i tvrde zobene pahuljice. Tvrde su samo jednom gnjecene pa su stoga vece i tvrdje, a meke su sitnije i mekse jer su vise puta gnjecene. Potrebno je koristiti meke jer se u suprotnom smjesa raspada. Ako ne mozete nabaviti meke, sameljite tvrde pahuljice u procesoru ali vrlo kratko.
ReplyDeleteove kocke sam isprobala prosšli tjedan i oduševila se! dio zobenih sam zamijenila kokosovim brašnom, a uz sezam sam kocke posula i grubo sjeckanim pečenim bademima. kocke su taman za zasladit se, ne možeš ih puno pojest odjednom, a ultra su brzo gotove i jeftine. sve u svemu, pun pogodak. opet ću ih raditi, sigurno!
ReplyDeleteBas mi je drago da ti se svidjaju
ReplyDeleteIsprobala sam kolačiće i odlični su, kad ih je moja unukica koja ima 18 meseci sa uživanjem grickala, to onda sve govori :) ja sam još u smesu dodala po šaku suvog grožđa i brusnica
ReplyDeletehttp://jaca57.blogspot.com/2011/04/kakao-kocke-by-sweet-and-green.html
Drago mi je da vam se svidjaju, kombinacija zvuci super!
ReplyDeleteŠefica mi je danas donijela ove kolačiće, prefini su!
ReplyDeleteodlični su
ReplyDeletenije mi jasna ova mjera 720 ml jel to znači da tri soljice imaju zapreminu od 720 ml
ReplyDeleteDefinitivno ću isprobati ovaj recept, uvijek sam voljela ovaj kolač. zobene pahuljice
ReplyDelete