Wednesday, February 24, 2010

Bizcocho Dominicano - Ananas torta s Kariba

Recept:
Tijesto:
110 g maslaca
½ šalice smeđeg šećera (oko 120 ml)
2 jaja na sobnoj temperaturi oko 30 minuta
1 šalica oštrog brašna
¼ žličice naribane korice limete (može i limuna)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
¼ šalice soka od naranđe

Nadljev od ananasa:
2 šalice svježeg ananasa narezanog na kockice (oko polovica ananasa)
½ šalice smeđeg šećera
½ šalice vode
Meringue krema:
2 bjelanjka na sobnoj temperaturi oko 30 minuta
1 šalica smeđeg šećera
3 jušne žlice vode


Da biste pripremili nadljev, pomiješajte ananas, šećer i vodu u posudi za kuhanje te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 30-ak minuta ili dok ananas ne omekša, a voda ishlapi toliko da nastane smjesa slična pekmezu.


Zagrijte pećnicu na 175 C. Obložite okrugli kalup za tortu aluminijskom folijom, te je premažite uljem.


Da biste pripremili tijesto, elekričnim mikserom miješajte maslac i šećer dok smjesa ne postane glatka, a zatim umiješajte jedno po jedno jaje. Kada je smjesa pjenasta i glatka dodajte joj koricu limete i vaniliju, a zatim naizmjenično dodavajte brašno i sok od naranče. Čim dobijete glatko tijesto prestanite miješati.
Istresite ananas u kalup i lagano ga rasporedite po cijeloj površini. Ravnomjerno izlijte tijesto preko ananasa. Stavite peći u sredinu pećnice oko 30 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist.


U međuvremenu pripremite meringue kremu. U manjoj posudi zakuhajte ½ šalice šećera i 3 velike žlice vode. Kuhajte dok se sirup ne zgusne, što ćete ustanoviti tako da kapnete sirup na hladnu površinu. Sirup bi se trebao stvrdnuti poput guste marmelade. U visokoj posudi izmješajte električnim mikserom snijeg od bjelanjaka. Postepeno uz miješanje najvećom brzinom dodavajte prepostalih ½ šalice šećera. Vrlo polako i u tanakom mlazu uz miješanje pri največoj brzini ulijevajte kipući sirup u kremu od bjelanjaka. Još nekoliko minuta miješajte kremu dok se malo ne ohladi.


Nakon što ste kolač izvadili iz pećnice i ohladili ga na sobnu temperaturu izvrnite ga voćnom stranom prema gore na tanjur za tortu. Pažljivo odlijepite aluminijsku foliju. Premažite kolač kremom od bjelanjaka te ga ukrasite tankim kriškama ananasa.


Budući da je ova torta najfinija svježa priložila sam recept koji je zapravo samo pola mjere. Ako ćete ovu tortu pripremati za veće društvo ili rođendanske zabave jednostavno udvostručite mjeru. Tijesto pecite u dva odvojena kalupa i u svaki stavite ananas. Međutim kada ćete premazivati tortu, prvu polovicu tijesta stavite voćnom stranom prema gore, pa je premažite kremom, a zatim je poklopite drugom polovicom tijesta voćnom stranom prema dolje odnosno tako da voćne strane budu u sredini torte. Tortu premažite sa svih strana kremom i ukrasite prema želji.



No comments:

Post a Comment