Sunday, September 5, 2010

Zalleti - venecijanski keksi od kukuruznog brašna

Posebnost ovih starinskih kaksa je što su napravljeni od kukuruznog brašna, a aromu im daju grožđice koje su natapane u rumu, uz dodatak limunove korice. Ovo tijesto je vrlo jednostavno i uvijek dobro ispada pa se slobodno upustite u eksperimentiranje s raznim okusima. Umjesto grožđica možete upotrijebiti sitno sjeckane suhe šljive, marelice ili brusnice. Natapati ih možete u rumu ali i bilo kojem drugom vašem omiljenom likeru. Kladim se da bi bili izvrsni i s našom domačom orahovicom (jedva čekam da isprobam). Tijestu možete dodati ribanu koricu naranče ili limuna. Moji Zaletti su s aromom naranče, grožđice su natapane u vodici narančinog cvijeta, te im je dodana ribana korica naranče.

Recept:

180 ml (90g) grožđica, nasjeckanih
1 jušna žlica vodice narančinog cvijeta, ruma, brandyja ili likera
Naribana korica jednog limuna (ili naranče)
1 jušna žlica (20g) brašna
155g maslaca, na sobnoj temperaturi
120g smeđeg šećera
2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
1/2 žličice vanili šećera ili ekstrakta vanilije
1,5 šalica (210g) brašna (oko 360 ml)
1 šalica (140g) kukuruznog brašna (oko 240 ml)
½ žličice sode bikarbone (ili praška za pecivo)
1/8 žličice soli

Natopite grožđice u likeru, ostavite sa strane. Ugrijte pećnicu na 170 C.
U većoj posudi pomiješajte sve sastojke pa mijesite rukom dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju umijesite grožđice koje ste nakon natapanja u likeru posuli žlicom brašna te protresli.
Podijelite tijesto na dva dijela pa od svakoga oblikujte “kobasicu” koju ćete umotati u prozirnu foliju. Ostavite kobasice u zamrzivaču 30 – 60 minuta ili dok se tijesto može uredno rezati.
Odmotajte kobasice te ih oštrim nožem režite na kolutove nešto manje od 1 cm. Kolutove poslažite u kalup za pećenje keksa (na papir za pećenje ili foliju). Pecite kekse 12 minuta dok ne dobiju sasvim laganu boju.

Ohlađene ih poslužite uz kavu ili čaj.
 


 
Kekse možete pohraniti u kutije i držati ih u hladnjaku nekoliko dana. Tijesto za kekse možete napraviti ranije i držati ga u hladnjaku do tjedan dana, a u zamrzivaču i do nekoliko mjeseci.

Ako ste u žurbi kobasice od tijesta ne morate zamrzavati. Jednostavno oblikujte tijesto u kobasicu te ga narežite. Nećete dobiti sasvim pravilne krugove već nešto nepravilniji oblik romba. Meni su osobno čak i draži ovakvi “nesavršeni”keksi.

1 comment:

  1. Hello Sweet Green, probala sam tvoje recepte i zaljubila sam se u kuhanje. Jedno pitanje, u kekcice Zalleti da li umesto jaja mogu staviti bananu, posto Sam vegan? Hvala. Lep Dan. Zeljana

    ReplyDelete