Ovaj slatki mirisni kruh od integralnog brašna je idealan za doručak.
4 šalice integralnog brašna (oko 960 ml)
2 žličice suhog kvasca
1/2 žličice soli
2 jušne žlice smeđeg šećera
1 jušna žlica usitnjenog ružmarina
2 jušne žlice maslinovog ulja
2 šalice vode (480 ml)
1/2 šalice suhih marelica, grubo narezanih (oko 120 ml)
1/2 šalice oraha, grubo narezanih (oko 120 ml)
U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke osim marelica i oraha. Miješajte drvenom kuhačom postepeno dodavajući vodu. Na kraju umiješajte grubo narezane marelice i orahe. Pokrijte dobiveno tijesto plastičnom folijom ili poklopcem pa ostavite da se diže na toplom mjestu sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 175 C. Istresite dignuto tijesto na podlogu koju ste dobro posuli brašnom pa oblikujte tijesto u loptu i uvaljajte ga u brašno sa svih strana. Nemojte mijesiti tijesto. Stavite ga u duguljasti kalup za pečenje kruha kojeg ste prethodno namazali uljem i posuli brašnom. Pokrijte kuhinjskom krpom pa ostavite ponovo dizati na toplom mjestu još 15-ak minuta.
Pecite 50 minuta ili dok kruh ne dobije lijepu boju, a kada ga lupkate rukom odzvanja šuplje.
Poslužite kruh dok je još topao, s maslacem ili vašim omiljenim namazom.
Ako ste skloni slatko-slanim kombinacijama, ovaj kruh možete poslužiti s mazivim sirevima.
Za uštedu vremena poslužite se mojim trikom: Kruh ohladite, pa ga zatim narežite na kriške. Zamrznite ga. Ujutro tostirajte zaleđene kriške kruha i još vruće ih namažite maslacem. Poslužite uz čaj ili kavu kao doručak.
No comments:
Post a Comment