Thursday, April 7, 2011

“Evergreen” recept bez mjerenja i zašto nemam kuhinjsku vagu :)


Jedna od najvažnijih lekcija koju svaki likovnjak mora naučiti sadržana je u izreci “Manje je više”. Ova fraza mi se nekako usjekla u mozak i utjecala kako na moj profesionalni razvoj, tako i na sve druge aspekte života – uključujući i kuhanje.

Jednostavan recept za suhe šljive umočne u čokoladu je iz bilježnice moje mame i jako dobro objašnjava ovu filozofiju. Kad god pripremim ovaj “evergreen” plane u minuti, a rijetko tko uspije prepoznati što se doista krije ispod krhkog čokoladnog omotača. Meka unutrašnjost ovog bombona nalikuje više nekom ukusnom želeu, nego šljivi i mogli biste se iznenaditi koliko su bomboni ukusni. Mi smo ih uglavnom pravili kao jedne u nizu božićnih kolačića, recept je navodno mađarski ili je barem takvu informaciju zajedno s receptom dobila moja mama. Ovaj put sam ih pripremila s kardamomom – kako sam se već više puta uvjerila, suhe šljive i kardamom su divna kombinacija. Premda ih pripremam tako da ih slažem na voštani papir, u originalnom receptu, suhe šljive na čačkalicama se zataknu u jabuku, koja služi kao stalak dok se čokolada potpuno ne stvrdne. Ovaj zgodan postupak omogućit će vam da bez puno iskustva i muke dobijete besprijekorne bombone. 


Kao što ste već primjetili, na mom blogu su mjere izražene u šalicama i mililitrima. Prvi recepti koje sam usvojila iz maminih, bakinih i tetkinih bilježnica, većinom su bili pisani u žlicama i šalicama. Premda tome ima preko 25 godina, kao danas se sjećam prvog recepta za kolač kojeg sam naučila: 3 jaja, 18 žlica šećera, 12 žlica brašna, 6 žlica ulja...

Kroz većinu povijesti kuharice nisu precizirale količinu sastojaka, već su se mjere navodile u stilu: “šalica graha”, “manji komad maslaca”, “veličine oraha”, “dovoljno soli” i sl. Budući da sam još kao dijete voljela čitati kuharice, dobro se sjećam takvih kuharica. Tek u drugoj polovici 20-og stoljeća metrički je sustav potpuno usvojen, a s tim u vezi su se u evropskim kuharicama suhe mjere počele navoditi u gramima, a tekuće u decilitrima i mililitrima, premda su se neformalne mjere poput “prstohvat”, “mrvicu” i “nekoliko kapi” zadržale još i danas. Amerikanci su pak nastavili mjeriti volumenski, a 1896. godine Fannie Merritt u svojoj kuharici “The Boston Cooking-School Cook Book”, uvodi koncept mjerenja u standardiziranim mjericama koje olakšavaju ovaj postupak. Uz ove mjere još uvijek ćete ponegdje naići i na ounce, poundse, galone, quarte i pinte - mjere iz britanskog imperijalnog sustava koje imaju zajedničke korjene s američkim sustavom mjerenja.

Čini se da su danas općeprihvaćene sve mjere, pa tako mnoge američke kuharice sadrže tablicu za preračunavanje u metrički (i imperijalni) sustav s obzirom da većina svijeta mjeri u gramima. Mnogi blogovi imaju navedene mjere i u gramima i u šalicama. Neki pak uz šalice dodaju i mililitre. Neki uopće ne preračanavaju mjere, poput bloga Cannelle et Vanille - ako se koriste svojim receptima pišu ih onako kako su navikli, u ovom slučaju u gramima, a ako je post o preuzetom recepu onda je najčešće kao i u originalnom izdanju - u šalicama. Praktičan je i način bloga Tartelette gdje su gotovo sve mjere izražene u šalicama, osim kada se radi o izuzetno osjetljivim receptima poput recepta za francuske maccarons, kada iznimno koristi superprecizne grame.

Kao i većina domaćinstava i mi smo imali vagu koju sam naravno koristila jer je bilježnica recepata moje mame dakako sadržila i mnoge recepte izražene u dekagramima, a osim toga bile su tu kuharice Mire Vučetić te recepti iz raznih časopisa. Međutim mjerenje šalicama umjesto vagom sam usvojila puno prije nego što sam otišla preko bare jer sam iz roditeljskog doma otišla pravac u podstanarstvo pa sam se godinama ježila od materijalnih stvari koje ću jednom morati seliti. Vaga? Pa tko bi se još i s tim zamarao. Knjiga bih se recimo teško odrekla ali vaga se nije našla na popisu stvari koje želim seliti. Sva sreća da se nekako istovremeno pojavio internet - nepresušan izvor recepata pisanih u šalicama. Jedan od prvih internetskih izvora kojeg sam otkrila i obilato korisitila bio je Joy of Baking.

Otkad sam došla u Ameriku, vagu još uvijek nisam nabavila. Bilo je dakako puno važnijih stvari koje je trebalo nabaviti da bi se opremilo domaćinstvo. S druge strane dosad sam se već toliko navikla mjeriti šalicama da sam čak na blogu izradila upute za lakše korištenje šalica u nadi da bi ovo moje iskustvo i drugima moglo pomoći. Prije nego što sam započela pisati blog, često sam od prijateljica dobivala upite o tome kako da preračunaju američke mjere u šalicama. Zato sam mislila kako će blog baš zbog toga biti koristan, a za svaki slučaj sam dodala i mililitre tako da mjere svima budu potpuno razumljive. Zasad mi se čini da je to dovoljno da stvar funkcionira i da vas moj način mjerenja ne iritira. S prirodnom željom da blog unaprijeđujem, razmljišljam o tome da nabavim vagu i postepeno uvedem i grame.

Recept


Sastojci:


Suhe šljive
Tamna čokolada
Drobljeni kardamom


Ovisno o tome iz kakvog izvora šljive koristite, operite ih i dobro osušite na papirnatom ubrusu.
Sjemenke kardamoma grublje izdrobite u mužaru.
Čokoladu izlomite na manje komade te je otopite na pari. Šljive umačite u tekuću čokoladu pa ih stavljajte na voštani papir dok se čokolada potpuno ne stvrdne. Ako ste se odlučili za posupak s jabukom, nataknite šljive na čačkalice. Umačite šljive u čokoladu te ih zatim zataknute u jabuku. Kad se čokolada potpuno stvrdne, odstranite čačkalice te bombone poslažite u kutiju, a svaki novi red odijelite voštanim papirom.

Šljive se prethodno mogu napuniti bademima ili kuglicama marcipana, a mogu se posipati mljevenim pistacijama ili kvalitetnom morskom ili kosher solju.






17 comments:

  1. Ja i te šalice nikako na zelenu granu. Sad imam vagu koja piza manje od većine knjiga koje posjedujem, i manje mjesta zauzima od bilo kojeg od mojih riječnika koje sam seljakala svake godine iz doma u dom (ja sam jezičar), obožavam je. Dok nisam imala vagu radila sam recepte izražene u šalicama i žlicama, ali moram reći da su mi uspjevali oni koji su izraženi u šalicama "od jogurta", a ovi drugi češće ne nego da (tako da sam zapravo najčešće radila neke savijače i gluposti koje ne zahtjevaju mjerenje sastojaka za biskvit ili tijesto).

    Onda sam nabavila neku mjericu od 7,5 dl, koja ima i američke šalice izražene na sebi, no problem je što s takvom mjericom ne možeš sastojke poravnati nožem, kako se to radi sa standardnim američkim mjericama; umjesto toga ja je protresem par puta u nastojanju da se razina brašna ili šećera ili što već mjerim izravna, no to nikad ne bude ravno, uvijek je jedan kraj malo viši ili niži od drugog. Što rezultira time da mi nekad "šalica" brašna ispadne 150 grama a nekad 130 g. U zadnjih pet mjeseci dva-tri puta sam radila neke pite pokušavajući mjeriti s tim šalicama, i svaki put mi je prhko tijesto fejlalo masovno. S drugim kolačima nekad uspije, nekad ne, ali s tim prhkim tijestom nikako.

    Tako da mene šalice, moram priznati, masovno frustriraju. One su za neke naprednije kuvare, ja sam početnik, meni trebaju jasnije upute, očito. :/

    Šta se ovih šljiva tiče, super izgledaju, ja mislim da bi se meni to svidilo, al daj reci, koliko ih se otprilike može uvaljati u jednu tablu (100 g) rastopljene čokolade: 10, 15, 20? Takođe, čime bi se kardamom mogao zamijeniti, jel bi pasao neki drugi začin? Jer kardamoma ovde nema za kupiti... :/

    ReplyDelete
  2. Ovi "bomboni" su konačno slatkiš za mene. Ja ću da pače suhu šljivu napuniti s nečim orašastim i umočiti u čokoladu do pola. Volim jako suho voće i pinku čokolade. Prekrasno ti izgledaju.

    Mjere, lijepo si to obrazložila, ali kad sam otkrila na tvom blogu O MJERAMA, z mene više nema dileme. Služila sam se i prije ako je recept bio u šalicama nekom starom menzurom, a onaj kompletić žlica još uvijek ganjam po Zagrebu. Nadam se da ću ih pronaći negdje.

    ReplyDelete
  3. izvrstan post. mislim da su se svi koji su barem pokušali nešto skuhati, našli pred problemom preračunavanja mjera, mjerenja, vaganja i slično. ja imam istu šalicu za mjerenje kao i baba ali moram priznati da u njoj mjerim samo tekućine. sa brašnom i krutim sastojcima imam isti problem, pa mi je nekako najbolje rješenje sve fino preračunati u grame, kao što sam oduvijek i navikla.

    šljive su me oduševile, najprije izgledom. dok sam gledala prvu fotku, mislila sam da se radi o nekim čokoladnim pralinama, trufflesima. a onda kad sam vidjela presjek, oduševila sam se. ovo mora da je nešto najjednostavnije i najukusnije na svijetu! fenomenalno! dodatak kardamoma mi se posebno sviđa, ja ga u zadnje vrijeme često koristim u slanim i slatkim jelima. mislim da ću ove šljive isprobati već ovaj vikend, a možda probam umočiti i koju suhu marelicu. hvala na receptu!

    ReplyDelete
  4. Sljive su u svoj svojoj jednostavnosti odlicne! Mada istini za volju ne volim suve sljive al mislim da bi i kajsije ili neko drugo voce u ovoj varijanti bilo izvrsno.

    Sto se merenja tice vec sam pisala o svom problemu sa soljicama, i kasnije sam se setila jedne merice koju sam koristila pre dve godine, kod kuce smo imali onu zidnu vagu i na nju sam navikla, kada sam se udala nasledila sam neku stariju vagu sa komplikovanim sistemom podesavanja i svaki put je trebalo proveriti da li je dobro podeseno. Jakooo me je mrzelo. Koristila sam neku plasticnu mericu na kojoj su obelezeni i grami za brasno, secer i pirinac pored mililitara. Brzo sam skontala da je merica lose graduisana i odustala od nje. Kupila sam vagu. Ako nadjem i komplet cups kupicu i to, da ne moram da preracunavam. Bitno je da je jednostavno i da funkcionise.

    ReplyDelete
  5. Moj stav o mjerenju u receptima je poznat jer ga koristim i u receptima: šalice i žlice (standardizirane,a na posebnoj stranici bloga prikazala sam sve mjere i u ml), a ako je recept u gramima, onda u gramima i ml (dag i dl me jako zbunjuju, ha, ha). Mjerenje sa šalicana i žlicama smatram izuzetno dobrim i praktičnim, a moguće ih je lijepo ponijeti bilo kuda, ako treba, jer zauzimaju skoro 0 mjesta i isto toliko i teže.
    Šlive obožavam, prvenstveno svježe i bez ikakvih dodataka, no ovo mi se čini odličnim, naročito zbog kardamoma.

    ReplyDelete
  6. Mene to preračunavanje pak često ubije u pojam, ne volim mjere na šalice, nisam navikla na njih, možda je i do toga da nemam još dovoljno staža i iskustva u kuhinji. Sve mi to djeluje neprecizno i kao da bi u nekim slučajevima mogla zeznuti kolač. Otkad sam nabavila digitalnu vagu, puno, puno mi je lakše i ne znam kakoo bih bez nje i mojih grama :) Imam staru maminu i bakinu tekicu s receptima i većina mjera je u dekagramima, tu i tamo u žlicama-što me također ubija u pojam, npr kad piše: 10 žlica brašna za biskvit pa onda neki put ispadne vlažan, neki put tvrđi i suh, tko će ga znat kako koji put zagrabim tih 10 žlica, neki puta više, neki puta manje i zato ne volim takve mjere. :)
    Ali, cijenim tvoj trud i upute za lakše snalaženje, imam osjećaj da bi se u svim tvojim receptima bez problema snašla. Ovaj mi se jako, jako sviđa, znaš da obožavam kardamom :) A kombinacija suhih šljiva i čokolade je nešto posebno dobro!

    ReplyDelete
  7. Kada sam tek počinjala kuhati smetali su mi recepti u kojima su mjere bile "žlice i fildžani". Pa, ja sam imala i žlice i fildžane različitih veličina. A smetalo mi je zato što sam po svojoj profesionalnoj orijentaciji vrlo precizna, jer u mom se poslu mjerilo u stotinkama ili tisućinkama milimetra.
    Kasnije sam shvatila da za sve i ne moram biti tako precizna.
    Zahvaljujući svojoj sestri koja me je snabdjela mjericama za šalice i žlice pa sada pratim lako i sve recepte.
    Ali i dalje mislim da je mjera vrlo važna pa čak i u životu!
    Post je predivan! A kako ja obožavam sve suho i orašasto voće ovo je taman za mene! Ali, gdje ide ovaj kardamom? Jedva sam ga uspjela naći!

    ReplyDelete
  8. Hvala vam na komentarima i misljenjima.

    Baba i Snjeza, kardamom je moj dodatak. Osnovni recept su sljive umocene u cokoladu, super su i takve bez ikakvih dodataka.

    Citam vasa razmisljanja u vezi salica, neke smo navikle, neke preferiraju vagu ali vjerujem da bismo se sve slozile da je najvazniji nacin na koji je recept napisan.

    Uzmimo recimo Marthu Stewart. Premda nisu po mom ukusu, svaki, ali apsolutno svaki njezin recept je besprijekoran i ispada savrseno (svi recepti su u salicama). Ne mislim da je ona neka genijalka, nego za nju radi cijeli tim ljudi koji svaki recept usavrsava do besvjesti i vjerovatno isproba 10 puta prije nego sto pusti u javnost. Znam zene koje jedva znaju kuhati i zato vole Marthu jer s njom nema greske. Dakle stvarno ne mislim da su mjere u salicama neprecizne (pri tom mislim na americku salicu od 240 ml, ne bilo koju). Vrlo su rijetki recepti (kao npr. u francuskim maccarons) u kojima se ne moze mjeriti u salicama.

    Takvih sajtova kao sto je Marthin ima jako puno, zbirke recepata koje vas naprosto nikada nece iznevjeriti. Kad velim da je najvaznije kako je recept napisan, mislim na dobra objasnjenja, detaljnost i preciznost uputa. Uzmimo recimo jaje. Cesto mi se u receptu pokaze jako vaznim da li je jaje veliko ili malo, recimo 4 valika jaja u spuzvastom kolacu ili 4 mala jaja u istom tom kolacu mogu napraviti takvu razliku da je kolac skoro neprepoznatljiv. Zato recimo volim da je naglaseno ako jaja trebaju biti velika. Slicna stvar se dogadja kad zlice ili zlicice mjerimo otprilike, ja ih preferiram mjeriti tocno.

    U svakom slucaju vrijeme kada su kuharice izostavljale tajni sastojak iz recepta je na svu srecu daleko iza nas :) Danas svi nesebicno dijele i razmjenjuju recepte, zahvaljujuci precizinim uputama kuhati moze gotovo svatko i vrlo je lako raspoznati dobar recept od loseg recepta. Osobno nikad se ne vracam na sajtove na kojima sam se razocarala i uvijek cu se vracati na sajtove i autore koji recepte pisu precizno i ispravno, tako da i drugima uspjevaju - pa bilo to u salicama ili u gramima...

    ReplyDelete
  9. Obožavam tvoj Blog i tvoje recepte, već sam ih isprobala nekoliko i fantastično su uspeli. Posebno mi se sviđaju tvoji opširni, zanimljivi postovi... ja preferiram mere sa šoljicama, šoljama, kašikama... valjda stara škola ;) šta znam... imam digitalnu preciznu vagu koju retko koristim, brže i efikasnije mi je sa šoljama :)))
    Šljive sa čokoladom božanstveno izgledaju i obavezno ću ih praviti.

    ReplyDelete
  10. Iako smo živeli u Americi, mama nikada nije prešla na šoljice, iako je mnoge stvari usvojila da bi olakšala sebi život.
    Ja sam jednostavno pristalica grama, ali kada mi se neki recept dopadne, potrudim se da ga preračunam i to je to. Svako ima pravo da meri kako mu je lakše, ali se slažem da bi recepti, i moje tu ubrjam, bili prijemčiviji većem auditorijumu da su preračunati u šoljice. TO mi je neizvodljivo jer sam samo našla u kući jednu standardnu šolju NEscafe od 240ml iz koje kafu pijem i sa njom se rukovodim. Ako su ml u pitanju čak sam i špricom merila za precizne mere.
    Ako recept izgleda dobro, nema te sile koja me neće zaustaviti da ga preračunam. Ali samo ako izgleda dobro.

    ReplyDelete
  11. J anemam problema niti sa jednim mjerenjem, ili preracunam ili koristim te zlicice ili posudice i sasvim mi je svejedno, tako da nije problem:) Ove sljive mi se vrte po glavi vec otkad si objavila recept, ne mogu prestati misliti na njih, a kako obozavam suhe sljive, a cokoladu jos vise obavezno probam:)

    ReplyDelete
  12. Odličan recept, već mi pada napamet sto ideja kako ga isporbati. Ja imam vagu, ali neku prastaru, vrlo klimavu. Baš mi je danas palo napamet kako možda i nije najtočnija :)
    P.S. pročitala sam recept za Zlatni jogurt i jedva čekam da ga isprobam. Hvala!

    ReplyDelete
  13. Ja sam u nedostatku šljiva stavljala suhe marelice i još u njih badem ajme kako je to bilo finoooo :-)

    ReplyDelete
  14. Obožavam kombinaciju suhih šljiva i čokolade i volim ovakve deserte, odlične su mi i marelice i datulje ovako pripremljene. Tvoja izvedba jako fino izgleda.
    Što se mjerenja tiče ja sam zagovornik grama i digitalne vage. Za mene je to najednostavniji i najprecizniji način mjerenja. Kad radim američke recepte obično sve prije preračunam u grame, iako brašno i šećer ponekad mjerim i šalicama ali nikako mi to ne polazi za rukom kad je maslac u pitanju i općenito namirnice u krutom stanju. :)

    ReplyDelete
  15. Vidim da vam je palo na pamet jos puno ukusnih kombinacija, sigurno se svi sjecamo i onih krasevih drazeja, grozdjica u cokoladi, a ukusne su i sve druge vrste suhog voca u cokoladi ali isprobajte svakako i sa sljivama jer ima nesto posebno bas u ovoj kombinaciji.

    Andrea, odlicno da si spomenula maslac, bas dobra prilika da razjasnim neke stvari.
    -Klasicni americki maslac dolazi u kutiji od 1 lb, 16 oz tj. 454 g.
    -U kutiji se nalazi 4 individualno zapakirana duguljasta komada, u pojedinim receptima cete naici na "stick of butter" sto znaci jedan taj komad koji sadzri 113 g, 4 oz ili 8 tablespoons.
    -Svaki "stick" na svojoj papirnatoj ambalazi ima otisnute crtice za tablespoon, 1/4 cup i 1/3 cup, tako da se to ni ne mjeri salicama nego se samo odreze tamo gdje je oznaceno (mislim da su slicne oznake poceli raditi i na nekom domacem pakovanju, mozda Dukat?)u svakom slucaju vrlo prakticno.
    Razumijem da ovo neke dovodi do totalne zbunjenosti - nije naime ni predvidjeno da se maslac otapa, pa zatim mjeri salicama :)

    ReplyDelete
  16. O mjerama smo si nas dvije rekle kaj smo imale, nadam se :)
    Ovih dana mi je frend u Americi i pita što da mi donese i naručila sam vražje šalice i žlice, ako ih uspije naći, pa da ja to provjerim iz prve ruke, da ne bude da baba melje, a neprovjereno, ali i dalje mislim da ću se držati vage.
    Što se tiče ovih bonkasa, stvarno djeluju jako primamljivo. Ne volim doduše suhe šljive osim u pašticadi, gdje se tak i tak raspadnu, ali mislim da bi bilo super sa recimo smokvama ili marelicama što je netko spomenuo!

    ReplyDelete