Sunday, December 26, 2010

Neiman Marcus keksi od 250 $

Nakon svih vrsta keksa koje sam napravila za Božić  ispoklanjala prijateljima, shvatila sam da sam zaboravila poklon jednoj vrlo važnoj osobi. Htjela sam napraviti nešto posebno. U izvrsnoj kuharici “Tassajara Cookbook” Carle Oliveire, koju sam nedavno posudila u knjižnici zapeo mi je za oko recept naslova “Neiman Marcus 250 $ Cookie”. Rečeno je da je to keks za posebne prilike, a s obzirom da sam već bila isprobala barem tri njihova recepta za kekse, sve jedan bolji od drugog, znala sam da ovo mora biti nešto dobro.

Neiman Marcus je jedna od najluksuznijih američkih robnih kuća. Njihov odjel s gurmanskom hranom izaziva uzdahe, a naročito kolekcija torti i keksa. Čim sam vidjela recept nazvan “Neiman Marcus 250 $ Cookie” znala sam da ću ga isprobati, a u prvi čas sam pomislila da keksi toliko koštaju (ne bi me začudilo jer se njihovi keksi i inaće kreću od 50 – 80 $ za kutijicu. ). Međutim radi se zapravo o tome da je recept za kekse koštao 250 $, barem se tako govorkalo, a priča ide ovako: Neka je žena s kćeri shoppingala u Neiman Marcusovoj robnoj kući te nakon toga sjela u njihov café gdje su se odlučile zasladiti. Naručile su poznate Neiman Marcus kekse. Bili su toliko ukusni da je žena zamolila za recept ali joj je konobarica rekla da ga na žalost nije moguće dobiti. Zatim je žena pitala da li je moguće kupiti recept. Konobarica je odgovorila potvrdno i dodala da je vrlo povoljan - samo 2,5 $. Žena je naravno rekla da recept dodaju njezinom računu. Kada je nakon 30 dana dobila izvještaj s Visa kartice vidjela je da su joj umjesto 2,5 $ skinuli 250 $ za recept i naravno pobjesnila. Zvala ih je, žalila se, ali rekli su joj da je recept već uzela te da joj novac stoga ne mogu vratiti. Ostatak priče nije toliko važan, niti da li je istinita, legenda je stvorena, a da li recept zaista toliko vrijedi prosudite sami.

Recept iz spomenute kuharice je malo zdraviji od originalnog recepta, a ja sam ga još malo izmjenila i prilagodila hrvatskim čitateljima (tražio je Hershey’s čokoladu, mislim da je kod nas nema za kupiti). Kasnije sam na internetu vidjela da postoji više različitih recepata za ove kakse te sam na kraju za vas prevela i originalan recept s web stranica Neiman Marcus, pa sami odaberite kojeg ćete isprobati. Ni u jednom slučaju nečete požaliti.
Recept:


Sastojci:


113 g maslaca, omekšanog
240 ml smeđeg šećera
1 jaje
½ žličice ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer
360 ml zobenih pahuljica samljevenih u fino brašno
180 ml brašna
¼ žličice soli
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soda bikarbone
1 žličica instant kave
180 ml grubo narezanih oraha
25 dkg tamne čokolade (oko 54 % udjela kakaoa) narezane na sitno


Zagrijte pećnicu na 190 C.
Čokoladu narežite na dasci velikim nožem dok je potpuno ne usitnite. Najveći komadići trebaju biti veličine kupovnih čokoladnih kapljica.
U velikoj posudi elekričnim mikserom izmješajte šećer i maslac dok ne postanu kremasti, dodajte jaje i kavu i vaniliju izmješajte dok smjesa ne postane jednolična.
U posebnoj posudi pomiješajte zobeno brašno, obično brašno, prašak za pecvio, sodu bikarbonu te ih dodajte kremastoj smjesi, ponovo izmješajte, dodajte čokoladu i orahe te ponovo izmješajte (sad će smjesa već biti toliko čvrsta da ćete to vjerovatno trebati napraviti rukom).
Pripremite limove za pečenje keksa, obložite ih papirom za pečenje ili premažite uljem.
Oblikujte kuglice veličine oraha te ih poslažite u limove, ostavljajući dosta razmaka između keksa. Kekse pritisnite stražnjom stranom žlice kako biste ih malo spljoštili.
Pecite 10 minuta rotirajući jednom kalup nakon 5 minuta kako biste osigurali ravnomjernost pečenja.
Kekse ohladite u limovima ili na rešetki.
Za 30 – 40 keksa.

Ja kekse nisam spljoštila pa su bili više kao polukugle s tim da sam donji dio keksa umočila u čokoladu. Orahe sam zamijenila s istom količinom badema, zbog čega su keksi bili malo hrskaviji. Zobene pahuljice možete samljeti u procesoru ili električnom mlinčiću za kavu. Također se možete poslužiti kupovnih zobenim brašnom koje treba biti fino mljeveno.

Originalni recept sa Neiman Marcus web stranica


Sastojci:

• 113 g maslaca, omekšanog
• 240 ml smeđeg šećera
• 3 jušne žlice bijelog šećera
• 1 veliko jaje
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• 420 ml brašna
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 1/2 žličice soda bokarbone
• 1/2 žličice soli
• 1, 5 žličice instant kave
• 360 ml kupovnih kapljica čokolade


Tijesto pripremite prema uputama iz prethodnog recepta. Koristeći se vrlo velikom žlicom (od 60 ml) vadite hrpice tijesta na kalupe. Malo ih svaku pritisnite. Pecite 20 minuta dok ne dobiju lijepu smeđkastu boju po rubovima. Za hrskavije kekse, možete peći i malo duže.
Za 24 keksa
                                             Fotografija keksa s Neiman Marcus web stranica

12 comments:

  1. I meni se jako sviđaju ovi keksići. Nekako mi u zadnje vrijeme odgovara praviti kesići, kao da se igram: podjetinjila:))

    ReplyDelete
  2. Tvoji cookies izgledaju puno bolje i sigurno su fini. Za Hersheys čokoladom ne moraš žaliti jer je to užasna čokolada. Priča da su u NM ženi krivo zaračunali na kartici je vjerojatno teška izmišljotina jer ni NM ni kartice tako ne funkcioniraju. Tamo su keksi skupi jer je tamo sve skupo, ali oni koji kupuju u NM imaju para, pa je ito "skupo" jako relativan pojam.

    ReplyDelete
  3. Hvala svima na komentarima :)
    Κάθαρσις, hvala na komplimentu, NM keksi su stvarno ukusni ali moji (i iz navedene Tassajare) su mrvicu zdraviji.
    Nisam htjela kritizirati ali i meni je Hershey’s groznog okusa, zapravo nejestiva. Zivim u drzavi u kojoj se nalazi Hershey tvornica i ne mogu shvatiti cemu zahvaljuje svoju popularnost ali vjerujem da ukusu sigurno ne. De gustibus non disputandum est...
    Prica je moguca (samoj su mi se dogodile slicne stvari) ali u pravu si, navjerovatnije je izmisljotina i dobar marketing (i losa reklama je dobra reklama).
    U svakom slucaju cesto se nailazi na kekse ovakvog naziva, pa sada znamo i kako je nastao

    ReplyDelete
  4. Keksici zvuce jako fino i isto tako dobro izgledaju!
    Srecni praznici!!!

    ReplyDelete
  5. Bas volim kada naucim nesto novo!

    ReplyDelete
  6. Hehe, kako interesantnu priču ima ovaj kolačić, a budući da ukusno izgleda isplatio se svakog centa! :)))

    ReplyDelete
  7. Moram priznati da je mene malo štrecnulu kad sam pročitala naslov i prvo mi je na pamet palo: "Što li su sad izmislili oni preko bare?"

    Post je baš zanimljiv, a sad jel priča mit ili stvarnost nije ni važno. Dobar marketning je odradio svoje. :)

    Uopće ne sumnjam da je tvoja verzija ovih keksa ukusnija, a po sastojcima je jasno da je zdravija. Jako lijepo izgledaju. :)

    ReplyDelete
  8. Radim kojekakve kekse te vrste, jer kćer ih voli uz doručak i odnjet na posao. No baš ću si dati truda i točno po tvom receptu složit ove prekrasne keksiće, njoj za ljubav, ja nisam od tih koji grickaju kolačiće, ali možda me oduševe, ko zna.

    ReplyDelete
  9. Priznajem da nikad čula, shodno tome doista ne znam koliko koštaju, ali tvoji definitivno izgledaju kao $250 cookies! :)
    Privukla si me i čim se rješimo zaliha kolača, vjerujem da ću si dati truda isprobati! :)

    ReplyDelete
  10. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I
    truly enjoy reading your articles. Can you suggest any
    other blogs/websites/forums that go over the same subjects?

    Thanks!

    My web-site: how to eat papaya

    ReplyDelete
  11. Wow, that's what I was exploring for, what a data! present here at this website, thanks admin of this web site.

    my site: deep sea creatures

    ReplyDelete