Ovaj recept nema nikakve veze s godišnjim dobima ni blagdanima nego ga stavljam u poslijednji čas kao jedan od svojih omiljenih recepata s mrkvom koji želim uvrstiti u igru "Ajme, koliko nas je". Domaćin igre za ovaj mjesec je Zoran s bloga Good Food (Maybe). Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane
Pomalo sličnu juhu sam nedavno objavila, ali ova je puno jednostavnija za pripremu. Ne morate čak ni povrće dinstati već sve istovremeno zakuhate u vodi. Juha je sama po sebi blaga poput dječje kašice ali aromatično ulje od peršina, koje je zapravo nešto između začinskog ulja i pesta, je ono što joj daje potpuni okus.
Recept
Sastojci:
4 velike mrkve (3 šalice mrkve narezane na kolutiće)
1/4 šalice indijskih oraščića (60 ml)
5 šalica vode (1,2 l)
1 veći luk
2 režnja češnjaka
1 manja jabuka
1 žličica soli
¼ žličice papra
½ žličice kurkume
Za ulje od peršina:
½ šalice svježeg peršina
1 režanj češnjaka
½ šalice maslinovog ulja
Sol prema ukusu
Mrkvu narežite na kolutiće, a luk, češnjak i jabuku ogulite pa ih narežite grublje (ionako ćete sve samljeti u procesoru). Istovremeno sve sastojke zakuhajte u vodi te kuhajte poklopljeno 30 – 40 minuta ili dok mrkva ne omekša. Zatim juhu pretresite u procesor ili je izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka i kremasta. Juhu vratite u posudu za kuhanje pa još jednom prokuhajte.
Poslužite je u zdjelicama s velikom žlicom ulja od peršina. Da biste pripremili ulje od peršina pomiješajte sve sastojke u procesoru ili sjekalici dok ne dobijte smjesu nalik rijetkom pestu.
Za 4 osobe
Višak ulja od peršina možete iskrisiti u sendvičima.
Ideju za kombinaciju s peršinovim uljem preuzela sam iz kuharice „Easy Green Organic“ Anne Getty, dok je recept za juhu od mrkve moj.
Savršena kombinacija, topila sam se dok sam čitala recept... ova juhica će sutra sigurno biti na mom stolu...ne mogu da dočekam!
ReplyDeleteMene je privukla boja, i kontrast zelene i narančaste. A kada sam pročitala ulje od peršina morala sam vidjeti cijeli recept. Super je. Definitivno ću ga isprobati.
ReplyDeleteI mene je privuklo ulje od persuna :) Sve zajedno izgleda kao jako dobra kombinacija.
ReplyDeleteBelezim za dane posle praznika, svakako ce nam trebati neke bezmesne varijante poput ove tvoje corbice :)
Sve najlepse tebi i tvojoj porodici :)))
Hvala vam na komentarima, drago mi je da vam se svidja jer je juha stvarno odlicna
ReplyDeleteJako mi se sviđa ova kombinacija. Obožavam juhe od mrkve u raznim kombinacijama, a ovo ulje od peršina mi je odličan dodatak. :)
ReplyDelete