Wednesday, December 29, 2010

Juha od mrkve s indijskim oraščićima, jabukom i uljem od peršina

Ovaj recept nema nikakve veze s godišnjim dobima ni blagdanima nego ga stavljam u poslijednji čas kao jedan od svojih omiljenih recepata s mrkvom koji želim uvrstiti u  igru "Ajme, koliko nas je". Domaćin igre za ovaj mjesec je Zoran s bloga Good Food (Maybe). Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane

Pomalo sličnu juhu sam nedavno objavila, ali ova je puno jednostavnija za pripremu. Ne morate čak ni povrće dinstati već sve istovremeno zakuhate u vodi. Juha je sama po sebi blaga poput dječje kašice ali aromatično ulje od peršina, koje je zapravo nešto između začinskog ulja i pesta, je ono što joj daje potpuni okus.

Recept


Sastojci:


4 velike mrkve (3 šalice mrkve narezane na kolutiće)
1/4 šalice indijskih oraščića (60 ml)
5 šalica vode (1,2 l)
1 veći luk
2 režnja češnjaka
1 manja jabuka
1 žličica soli
¼ žličice papra
½ žličice kurkume


Za ulje od peršina:


½ šalice svježeg peršina
1 režanj češnjaka
½ šalice maslinovog ulja
Sol prema ukusu


Mrkvu narežite na kolutiće, a luk, češnjak i jabuku ogulite pa ih narežite grublje (ionako ćete sve samljeti u procesoru). Istovremeno sve sastojke zakuhajte u vodi te kuhajte poklopljeno 30 – 40 minuta ili dok mrkva ne omekša. Zatim juhu pretresite u procesor ili je izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka i kremasta. Juhu vratite u posudu za kuhanje pa još jednom prokuhajte.
Poslužite je u zdjelicama s velikom žlicom ulja od peršina. Da biste pripremili ulje od peršina pomiješajte sve sastojke u procesoru ili sjekalici dok ne dobijte smjesu nalik rijetkom pestu.
Za 4 osobe

Višak ulja od peršina možete iskrisiti u sendvičima.

Ideju za kombinaciju s peršinovim uljem preuzela sam iz kuharice „Easy Green Organic“ Anne Getty, dok je recept za juhu od mrkve moj.

5 comments:

  1. Savršena kombinacija, topila sam se dok sam čitala recept... ova juhica će sutra sigurno biti na mom stolu...ne mogu da dočekam!

    ReplyDelete
  2. Mene je privukla boja, i kontrast zelene i narančaste. A kada sam pročitala ulje od peršina morala sam vidjeti cijeli recept. Super je. Definitivno ću ga isprobati.

    ReplyDelete
  3. I mene je privuklo ulje od persuna :) Sve zajedno izgleda kao jako dobra kombinacija.
    Belezim za dane posle praznika, svakako ce nam trebati neke bezmesne varijante poput ove tvoje corbice :)
    Sve najlepse tebi i tvojoj porodici :)))

    ReplyDelete
  4. Hvala vam na komentarima, drago mi je da vam se svidja jer je juha stvarno odlicna

    ReplyDelete
  5. Jako mi se sviđa ova kombinacija. Obožavam juhe od mrkve u raznim kombinacijama, a ovo ulje od peršina mi je odličan dodatak. :)

    ReplyDelete