Thursday, December 9, 2010

Đumbirko i slični blagdanski keksi


Jednom davno, neka je starica pekla kekse od đumbira. Od malo tijesta koje joj je preostalo, načinila je malenog čovječuljka. Izradila mu je oči i nos, a usta razvučena u neodoljiv smješak je izradila od grožđica, kao i gumbiće na odjeći. Zatim ga je stavila peći. Nakon nekog vremena začula je kako netko lupka po vratima pećnice. Bio je to njezin čovječuljak. Otvorila je pećnicu, a čovječuljak je počeo bježati i pritom je vikao: "Run, run, as fast as you can, you can't catch me, I'm the gingerbread man!" Tako je jadan Đumbirko trčao i bježao jer su ga sve životinje i ljudi htjeli pojesti, a na poslijetku ga je lukava lisica nadmudrila i nakon toga ga nikada više nitko nije vidjeo. Međutim svake godine iznova u vrijeme zimskih radosti, diljem svijeta vidimo na milijune Đumbirka.

Popularni klasik Gingerbread man okusom podsjeća na naše medenjake ali nema hrvatskog pijevoda pa sam ga nazvala Đumbirko. Ovaj starinski keks datira iz 15. stoljeća, a engleska kraljica Elizabeta I je svoje uvažene goste posluživala figuricama Gingerbread mena. Ove mirisne kekse, koji najviše uveseljavaju malene, pripremam za svaki Božić jer su vrlo jednostavni i izdašni. Jučer sam ih napravila kao prve u nizu ovogodišnjih blaganskih keksića, a budući da sam ih radila za jednu komercijalnu svrhu nisu ukrašeni potpuno po mom ukusu. Meni se naime najviše sviđaju ukrašeni samo bijelom glazurom i pomalo nesavršeni, također volim dodati malo više začina uključujući i kardamom...ali koristim ovo kao priliku da stavim najstandardniji recept koji uvijek uspijeva, s detaljnim uputama za ukrašavanje vaših Đumbirka. Recept je iz magazina „Cooking Light“ Studeni 2009.

Tijesto je vrlo jednostavno, a možete od istog tijesta izraditi i druge ukrasne kekse, a također i gingerbread kućicu. Na kraju sam priložila fotografiju naše prošlogodišnje gingerbread kućice koju sam pravila prema šablonama Marthe Stewart (s malim izmjenama) koje možete isprintati, ali na internetu ćete pronaći mnoštvo šablona pa odaberite koja se vama najviše sviđa. Možda se i “zaigrate” pa napravite cijeli grad.



Recept:



2, ¼ šalice brašna (540 ml)
1,5 žličica mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog cimeta
½ žličice praška za pecivo
¼ žličice soda bikarbone
¼ žličice soli
¼ žličice ribanog muškatnog oraščića
½ šalice smeđeg šećera
115 g maslaca, omekšanog
3 jušne žlice melase (90 ml) (u nedostatku upotrijebite med ili slad)
1 veliko jaje
Ulje za podmazivanje


Glazura za ukrašavanje:
1 šalica šećera u prahu (prosijanog)
1 jušna žlica vode (30 ml)

Pomiješajte u posudi sve sastojke za tijesto te ga izmijesite dok ne postane glatko. Možete ga izraditi i u procesoru. Tijesto pokrijte ili ga zamotajte plastičnom folijom te ostavite u hladnjaku barem 1 h, a može i duže.
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Pripremite kalupe za pečenje keksa, obložite ih voštanim papirom te papir lagano premažite uljem.
Na podlogu koju ste lagano posuli brašnom razvaljajte tijesto te modlicom režite kekse. Pažljivo ih poredajte u kalupe za pečenje te pecite 8 minuta. Keksi trebaju lagano, jedva vidljivo početi smeđiti po rubovima, ali biti još uvijek mekani na dodir. Izvadite kekse, kad se malo ohlade poredajte ih na žičanu rešetku da se do kraja ohlade.


Pripremite glazuru za ukrašavanje tako da šećer pomiješate s vodom. Ako koristite boje, razdijelite glazuru u nekoliko posudica pa u svaku kapnite malo boje za jelo. Dobro promiješajte. Poslažite kekse na stol da imate dobru preglednost dok ukrašavate. Glazuru istresite na dno vrećice sa zip zatvaračem, dobro zatvorite vrećicu pa joj odrežite jedan kut kako biste napravili sićušnu rupicu kroz koju ćete istisikivati glazuru. Krenite s ružičastom za usta, pokoji gumbić i volančić, zatim plava za oči, hlačice, gumbiće…i završite s bijelom za sve što je ostalo nepopunjeno. Poneka polja ćete htjeti ispuniti glazurom. To napravite tako da prvo opcrtate glazurom željeni oblik, a zatim ga ispunite tako da crtate/šarate jednu do druge crte, a budući da se glazura razlijeva to će se ubrzo pretvoriti u uredno popunjenu plohu.
Za 40 – 50 keksa

Napomene koje će osigurati uspjeh:

- Ako ne možete nabaviti melasu, zamijenite je medom, rižinim ili ječmenim sladom. Međutim melasa daje keksićima tamnu boju koja je potrebna za kontrast s bijelom glazurom, stoga u tijesto dodajte malo kakaoa.
- Glazura za ukrašavanje se mora stavljati na potpuno ohlađene kekse.
- Ovisno o vrsti pećnice keksi se trebaju peći ili u sredini ili u gornjoj trećini pećnice. Vrlo je važno da ne zagore odozdo.
- Premda inaće rijetko koristim voštani papir, u ovom receptu ga svakako preporučam, štoviše, papir premažite slojem ulja kako biste osigurali da vaši čovječuljci ispadnu savršeni.

Preporuka:

Za izradu ovih keksa obično odaberem jedna hladan, dosadan i sivi dan kad trebam cijeli dan ostati u kući s djecom. Napravim duplu mjeru (oprez! To obično podrazumijeva da ćete provesti za štednjakom cijelo prijepodne), a ostatak dana zajedno s djecom dekoriranje. Preko noći ih još ostavim da se glazura prosuši pa ih zatim pažljivo posmremim u kutije. Ovaj cjelodnevni project će vam osigurati dovoljno keksa za sve nadolazeće blagdane i goste te za poklanjanje istih. Naime lijepo upakirani keksi mogu biti poseban poklon. Upakirajte ih u ukrasne kartonske kutijice ili pak u jednostavne celofanske vrećice s mašnom.
- Ako pravite gingerbread kućicu, efektno je unutra zapaliti svjećicu tako da izgleda kao da kućica svijetli iznutra. Teško je bilo čim drugim nadomjestiti toplinu i šarm kojom takva kućica zrači.
- U nedostatku kalupića za kekse, znajte da kalup za đumbirka možete iskoristiti i tako da ga okrenete naopako. Odmah ćete prepoznati oblik glave soba odnosno jelena s rogovima. Od običnih okruglih keksa koje možete izrezati sa čašom možete izraditi prekrasne pahuljice.
- Ako im prije pečenja čačkalicom napravite malu rupicu na glavi, a nakon ukrašavanja kroz rupicu provučete ukrasnu traku, ovi keksi mogu biti prelijepi ukrasi za kićenje božičnog drvca.

12 comments:

  1. Potpuno fantastično izgledaju... Obožavam ovakve "stvarčice" :)

    ReplyDelete
  2. Super post! A Đumbirka je uvijek zgodno imati u limenoj kutiji za uz čaj :)) Kućica je fantastična! Pusa! ;))

    ReplyDelete
  3. Hvala na detaljnim instrukcijama. Odavno se spremam da ih pravim, samo što kod nas nema ovih modli za čovečuljke. Sećam se kupovnih onako ogromnih na meru koji su se prodavali u Safeway prodavnicama. Tada nisam znala koje su to arome u kolačiću ali ih se i danas sećam.

    ReplyDelete
  4. čovječuljci su upravo savršeni, a kućica me baš oduševila izgledom

    ReplyDelete
  5. Pa ovo je prekrasno!!! Nemam rijeci! Preeeeekraaaasno!

    ReplyDelete
  6. ovo je prava zimska slatka bajka,prelepo!!!!

    ReplyDelete
  7. Joj preslatki su. Ja ih obožavam i radim ih za obavezno za Božić samo, nažalost, u Hrvatskoj ne mogu naći kalupiće u obliku čovječuljka pa su to kod mene obično srca i zvjezdice. :)
    Jako su mi ljiepi ovi tvoji iako se slažem da je najljepši jednostavan bijeli ukras. :)

    ReplyDelete
  8. Ti se se bas potrudila. Odlicni su ti pogotovo ona slika u plehu je tako lijepa!

    ReplyDelete
  9. Preslatki su, bas si ih lepo ukrasila!
    A tek kucica, svaka cast :)

    ReplyDelete
  10. Hvala najljepsa na komentarima - drago mi je da vam se svidjaju!

    ReplyDelete
  11. Kada budes imala vremena, svrati na moj blog da vidis kako su mi uspjeli keksici! Hvala na odlicnom receptu, jasnim objasnjenjima i inspirativnim fotografijama... Jos jednom sam se uvjerila u ispravnost tvojih recepata i istancan ukus. Pozdrav!

    ReplyDelete
  12. Jako mi se svidja bajkovita atmosfera ovih slika...mislim da su me inspirisale da se i ja bacim na izradu gingermen-ova. Hvala na postu! :)

    ReplyDelete