Sunday, April 3, 2011

Scones - peciva od jabuka i cheddar sira


Scone je malo britansko pecivo škotskog porijekla koje se priprema s praškom za pecivo. O ovim jednostavnim pecivima sam već pisala, kao i o svom životu u Škotskoj, a ovaj put ću vam ispričati jednu malo drugačiju priču.

Pred kraj svog magistarskog studija sam zatrudnila. Vremenski se poklopilo tako da bih završila studij, trebala sam ostati u Škotskoj do samog kraja trudnoće, a kako je moj suprug morao prihvatiti posao u Zagrebu, trebala sam ostati tamo sama. Jedna od mojih studentica, draga prijateljica, predložila mi je da se iz svog unajmljenog stančića, na tih mjesec dana, preselim k njezinoj obitelji. Živjeli su u prelijepom škotskom mjestašcu uz obalu. Mjesto je od Edinburgha bilo odovojeno samo „Firth of Forth” mostom. To mi je omogućavalo da se nakon napornog dana provedenog u gradskoj atmosferi, za manje od pola sata nađem u tišini prijateljičinog bajkovitog vrta u kojemu smo ispijale beskrajne poslijepodnevne čajeve uz nezaobilazne sconse i slušale morske valove u daljini. Kuća je bila stara, kamena s prekrasnim pogledom na more. Obitelj je često primala goste, te proširenu obitelj koja s rasula po Engleskoj i Škotskoj. Premda sam dotad već dosta dobro poznavala i zemlju i nezine običaje, tih mjesec dana bilo mi je kao da živim u britanskim filmovima. „Filmska“ atmosfera bi kulminirala tijekom večera koje je pripremao njezin otac koji je bio vrsni kuhar. Nakon večera su se obazvezno posluživali grozđe i sir (sa škotskim zobenim krekerima). Ovu slatko-slanu kombinaciju sam brzo zavoljela, a k tome i kombinaciju jabuka i cheddar sira.

                                                 Edinburgh -„Firth of Forth” most i moja netom prohodala kćer

Moja prijateljica nas otada svakog ljeta posjećuje u Dalmaciji, a kombinacija sira i grožđa te sira i jabuka je vrlo često na našem jelovniku za marendu ili za večeru i naročito je popularna kod djece. Na zanimljivu kombinaciju jabuka i cheddar sira u kolačima sam nedavno naišla u jednoj irskoj kuharici, radilo se o piti od jabuka sa sirom, a nakon toga sam u nekoliko časopisa i kuharica, sve novijeg izdanja, zapazila moge recepte na tu temu. Čini se da je ova kombinacija u poslijednje vrijeme totalni hit što nije ni čudo s obzirom koliko je posebna, a opet potpuno obična i okusom vas više umiruje nego iritira, premda na prvi pogled može izgledati neobično. Pravi „comfort food“.

Recept


Sastojci:
1 šalica brašna (240 ml)
½ šalice integralnog brašna (120 ml)
2 jušne žlice smeđeg šećera
½ žličice soli
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soda bikarbone
85 g maslaca
¼ šalice jogurta (60 ml)
1 jaje
1 šalica grubo naribanog cheddar sira (240 ml)
2 manje jabuke, narezane na kockice (1,5 šalica jabuka rezanih na kockice)


Zagrijte pećnicu na 175 C. Premažite uljem lim za pečenje.
Jabuke ogulite pa ih narežite na kockice.
Pomiješajte sve suhe sastojke u posudi.
Zdrobite maslac u mješavini brašna dok ne dobijete komadiće veličine graška. Primiješajte jaje i jogurt te kratko mijesite tek toliko da se sastojci spoje. Dodajte jabuke i sir (ostavite dvije žlice sira sa strane, za posipanje) te kratko mijesite, a zatim smjesu koja će se jedva držati zajedno istresite na podlogu koju ste dobro posuli brašnom. Oblikujte smjesu u disk promijera pedlja i uvaljajte sa svih strana u brašno. Nema veze ako pokoja kockica jabuke ispadne, jednostavno je vratite. Narežite disk na 8 trokuta. Poslažite ih u lim te posipajte preostalim sirom. Pecite 20 –ak minuta ili dok peciva ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo.


Za 8 velikih peciva (1 po osobi je dovoljno)


Najvažnija stvar kod sconesa (kao i kod muffina i mnogih drugih vrsti tijesta) jest da ih previše ne mijesite, tako ćete dobiti divno rahlo tijesto koje se topi u ustima premda je od integralnog brašna.


15 comments:

  1. Jako mi se sviđa sve voćno-sirne kombinacije, a ovo je prekrasno pecivo. Može li neki drugi sir? Ovdje ću se natražiti cheddar sir.

    ReplyDelete
  2. volim tvoje priče u postovima, zanimljivo je čitati iskustva nekoga tko je proputovao svijetom :)
    super mi je kombinacija sira i jabuka

    ReplyDelete
  3. Dunja, mislila sam da ga ima za kupiti, vidjala sam po nasim blogovima da ga spominju. Vjerovatno bi bilo dobro s podravcem, gaudom ili nekim slicnim topivim sirom, pomogucnosti malo starijim sirom. Recimo sir koji stavljas na pizzu ili lazanje ali malo jaci i stariji. Nadam se da sam dobro opisala - nisam bas neki strucnjak za sireve :)

    Hvala Tamara!

    ReplyDelete
  4. Nisam probala tu kombinaciu al mi zvuci ukusno...Divna prica a i fotka mosta :)

    ReplyDelete
  5. Koja uživancija, odličan recept uz dodatak priče iz života... i ja sam ljubitelj jabučno-sirnih kombinacija:))

    ReplyDelete
  6. Prvo mi je palo na pamet može li koji drugi sir.
    U Lidlu ima za kupiti samo cheddar u listićima za tost.
    Nekako me privlači ova kombinacija iako nisam sigurna kako bit prošla kod mog ziheraša. Možda da jabuke izgratam na sitno da ih sakrijem?

    ReplyDelete
  7. U zadnje vrijeme se susrećem s mnogo recepata koji sadrže jabuke u slanoj kombinaciji. Volim scones-e, probat ću čim nabavim cheddar.

    ReplyDelete
  8. Peciva izgledaju odlično, recept je jako zanimljiv, sviđa mi se.
    Fotke moram pohvaliti,prekrasne su!
    Želim ti lijep početak tjedna i šaljem veliki pozdrav:)

    ReplyDelete
  9. Krasna su peciva kao i fotke. Stalno se odlucujem raditi sconese, ali nikako da dodju na red, i naravno tvoja kombinacija mi se jako svidja, vrlo zanimljivo!

    ReplyDelete
  10. tvoja priča stvarno podjeća na idilične filmove. cijelokupno iskustvo djeluje tako smirujuće i opuštajuće. divno! scones sam isprobala u nekoliko navrata, ali ova kombinacija okusa mi se čini sjajna. nedavno sam baš kemijala nešto sa kruškama i brie sirom i oduševilo me. vjerujem da je ova kombinacija jednako dobra.

    ReplyDelete
  11. Oduševljena sam kao i uvijek..
    iako ne ostavljam komentare, tu sam:)
    PUSA VELIKA

    ReplyDelete
  12. MOgu misliti kako je bilo lepo u gostima kod prijateljice. Evo već mi se mota film po glavi a u glavnoj ulozi zamišljam Venesu Redgrejv kao mamu prijateljice.

    Chedar jeste specifičan i nema ga ovde, barem ne u običnim marketima. Kada pravim kiselo slatke kombinacije to ne prijavljujem dok se ne pojede! Ako se pojede kažem, ako ne (a to je retko) onda pojedem sama!

    ReplyDelete
  13. Jako mi se sviđa ova kombinacija, definitivno je moram isprobati. :)

    ReplyDelete