Sunday, October 3, 2010

Francuska jesenska pita od gljiva

Ova slana pita sigurno nije među mojim najjednostavnijim receptima ali rezultat se isplati. Upustite se u ovu kreativnu pustlovinu i proslavite dolazak jeseni!



Recept:
Za tijesto:
1,5 šalica brašna (oko 360 ml)
1,5 šalica integralnog brašna (oko 360 ml)
½ žličice soli
110 g maslaca
½ šalice – ¾ šalice hladne vode
Za nadljev:
1 jušna žlica maslaca
220 g šampinjona (oko 4 šalice grublje narezanih šampinjona)
1 šalica narezanih mahuna(oko 240 ml)
Polovica luka (oko ½ šalice sitno narezanog luka)
½ šalice slatkog vrhnja (oko 120 ml)
½ žličice soli
1/4 žličice papra
1 žličica svježeg timjana ili ½ žličice suhog timjana
1 jaje za premazivanje


Da biste pripremili tijesto u posudi pomiješajte brašno i maslac ugrijan na sobnu temperaturu. Gnječite rukom maslac, a zatim dodajte sol te postepeno dodavajte vodu, prvo samo pola šalice, a kasnije jednu po jednu malu žličicu vode sve dok ne dobijete jednolično čvrsto tijesto. Pazite da ne pretjerate s vodom, tijesto treba biti čvrsto tako da ga jedva možete mijestiti. Meni je trebalo točno 120 ml i 2 jušne žlice vode, ali to ovisi o brašnu kakvog koristite pa je zapravo nemoguće dati točnu mjeru. Tijesto pokrijte pa stavite u hladnjak dok pripremate nadljev.


Gljive i mahune grublje narežite, a luk vrlo sitno. Otopite maslac u tavi pa mu dodajte luk, gljive i mahune. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte sol papar i timjan te prelijte slatkim vrhnjem. Dinstajte još 4 – 5 minuta dok sva tekućina ne nestane. Premjestite povrće na tanjur da se hladi.


Zagrijte pećnicu na 200 C.


Tijesto izvadite na podlogu posutu brašnom te ga podijelite na dva jednaka dijela. Razvaljate jednu polovicu tijesta u što pravilniji i vrlo tanak krug. Pokrijte razvaljano tijesto velikim poklopcem ili tanjurom pa nožem odrežite rubove da biste dobili potpuno pravilan krug. Ponovite postupak i s drugom polovicom tijesta. Namažite uljem veliki kalup za pečenje. Na sredinu kalupa stavite jedan sloj tijesta. Uredno rasporedite nadljev po tijestu ostavljajući slobodne rubove tijesta od oko 2 cm. Poklopite drugom polovicom tijesta pa rubove presavinite prema gore, pritiskajući i štipkajući tijesto kako bi se zalijepilo. Zatim vilicom utisnite rubove da biste osigurali da nadljev u pečenju neće iscuriti. Ostatak tijesta tanko razvaljajte pa od njega nožem izrežite listove ili dekoraciju prema vašom želji i umijeću. Ukrase možete izrezivati i modlicama za kekse.


U zdjelici razmutite jaje vilicom te cijelu pitu premažite koristeći se kuhinjskim kistom. Pita zasad možda neće izgledati uredno jer će se ispod gornjeg sloja tijesta nazirati komadići povrća ali ne brinite – gornji dio tijesta će se pri pečenju napuhnuti i nategnuti, pa će izgledati savršeno.


Stavite pitu peći na 200 C oko 40 – 45 minta, dok ne dobijte lijepu zlatno smeđu boju. Tijesto že biti hrskavo i tvrdo na dodir.






Pitu ćete poslužiti nerezanu na kriške uz salatu ili priloge poput salate od graha.


Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćica igre za ovaj mjesec je Lusitania s bloga Na putovanju putovanju. Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane.



4 comments:

  1. Rustično i jako lepo.Integralno brašno je pun pogodak!

    ReplyDelete
  2. Hvala ti, kod mene ti je uglavnom sve integralno :) Ovakve francuske pite vec godinama promatram u raznim kuharicama ali cesto traze sastojke poput guscje masti (u tijesto) i slicno. Neki dan sam se odlucila isprobati neku svoju zdraviju varijantu i jako sam zadovoljna rezultatom!

    ReplyDelete
  3. Sve ti je tako fino, isprobale smo vec barem deset recepata, uz tvoje upute stvarno svako moze kuhati:)Pozdrav od Martine i Barbare

    ReplyDelete