Wednesday, October 6, 2010

Gnocchi od batata u umaku od gljiva i kadulje

Premda obožavam talijansku kuhinju gnocchi su jedno od rijetkih jela koji se nekako ne uklapaju u moj program zdrave prehrane. Gnocchi su najbolji s bijelim brašnom kojeg izbjegavam, njihov glavni sastojak krumpir vrlo rijetko koristim, a umaci za njoke su najčešće bazirani na sir-mliječno-masnoj kombinaciji koju također nastojim izbjeći kad god je moguće. Međutim recepti za njoke s batatom su me odmah privukli, poslijednjih mjeseci sam vidjela nekoliko sličnih recepata po raznim kulinarskim magazinima, rekla bih da su ovi gnocchi, naročito u raznim kombinacijama umaka s kaduljom, pravi hit. Kao inspiraciju za ovaj recept koristila sam recept Marthe Stewart „Pumpkin Gnocchi with Mushrooms”, njezin recept je zapravo iz jednog njujorškog restorana od talijanskog kuhara Franka DeCarla. Gnocchi Marthe Stewart su doduše s bundevom, a promijenila sam i većinu mjera, smanjila udio masnoća i naravno upotrijebila većinom integralno brašno. Ako izuzmemo malo sira, slatkog vrhnja i maslaca, ovo jelo je posve prihvatljivo i u zdravoj prehrani, a onih nekoliko spornih namirnica kompenzirat ćemo ljekovitošću kadulje :)




Recept:

Za gnocche:
2 veća narančasta batata (2 šalice tj. 480 ml pirea od batata)
1 šalica integralnog brašna (oko 240 ml)
½ šalice običnog brašna (oko 120 ml)
½ žličice soli
1/8 žličice ribanog muškatnog oraščića
¾ šalice naribanog tvrdog sira, parmezana ili ribanca (oko 180 ml)


Za umak:
2 jušne žlice maslaca
20 dkg gljiva, narezanih
½ luka ili jedan manji luk (1/2 šalice narezanog luka)
1 žličica soli
¼ žlicice papra
½ šalice slatkog vrhnja (oko 120 ml)
½ šalice sira (oko 120 ml)
7 listova svježe kadulje (žalfija, ljekovita kadulja)


Operite i ostružite koru batata pa svaki narežite na 6 kolutova. Batat se kuha brže nego običan krumpir pa ga ne morate rezati na kockice. Pokrijete batat vodom te kuhajte 15 minuta ili dok ne omekša. Ocijedite batat te ga vilicom gnječite dok ne dobijete pire. Trebali biste dobiti 2 šalice pirea. Kada se pire malo ohladi umješajte vilicom u njega brašno, sir, sol i muškatni oraščić te miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Na kraju možete mijestiti rukom. Tijesto premjestite na podlogu koju ste dobro posuli brašnom. Podijelite ga na 4 dijela, pa svaku hrpicu tijesta razvaljajte u kobasicu dužine pedlja. Kobasice narežite u oblik gnoccha, te ih ostavite na dasci s puno brašna kako se ne bi zalijepile.


Da biste pripremili umak, narežite luk na sitno, a gljive na listiće. Na maslacu izdinstajte luk dok ne postane staklenast, dodajte gljive, sol, papar i čitave listove kadulje te dinstajte dok gljive ne puste sok. Dodajte slatko vrhnje te prokuhajte još nekoliko minuta dok se slatko vrhnje malo ne zgusne. Na kraju umiješajte sir.


Istovremeno u velikom loncu zakuhajte 2 do 3 l vode. Posolite vodu te polako dodajte gnocche. Gnocchi su gotovi kada isplivaju na površinu, ukupno vrijeme kuhanja je oko 4 minute. Ocijedite ih i premjestite u tavu s umakom. Promiješajte i odmah poslužite
Za 4 osobe
Ove gnocche možete pripremiti i od bijelog batata (to je onaj koji ima ljubičastu koru) međutim onda neće imati ovu lijepu narančastu boju.
Ako nemate svježu žalfiju upotrijebite suhu žalfiju (za čaj).

Za vegansku verziju ovih gnoccha maslac nadomjestite maslinovim uljem, sir mekanim tofuom, a slatko vrhnje sojinom vrhnjem.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćica igre za ovaj mjesec je Lusitania s bloga Na putovanju putovanju. Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane.

3 comments:

  1. krasan recept, nisam imala svjezu zalfiju ali bilo je dobro i sa suhom. jedva cekamo jos novih "jesenskih" recepata ;)pozdrav, Martina

    ReplyDelete
  2. Uuu ovo je jedna jako
    iznenađujuća verzija njoki!
    Jako sam se oduševila tvojim blogom,
    redovito ću navraćati k tebi,
    sa velikim zazubicama:)
    POZDRAV!

    ReplyDelete
  3. Pozdrav i tebi LadyA, hvala ti!
    Martina, jesenski dolaze...a tek Halloween ;)

    ReplyDelete