Thursday, November 18, 2010

Čokoladna rolada

Prošli petak sam došla doma umorna i izgladnjela, a kako to obično biva kada nabrzinu pokušavamo nadoknaditi energiju jelo mi se nešto slatko, i kremasto, i pomalo nezdravo...nešto kao Kinder Pingui. To mi je “zlo” koje izaziva ovisnost jednom davno otkrila prijateljica i neko vrijeme nisam uspjevala izaći iz trgovine bez paketića Kinder Pinguia. Ali kako nisam sigurna da toga ovdje uopće ima za kupit, preostalo mi je jedino da zadnjim atomima snage pokušam takvo nešto pripremiti.

Zašto vam spominjem Kinder Pingui? Zato što me ova rolada svojim bojama, a kasnije i okusom, podsjetila na taj slatkiš. Naravno puno je bolja. Recept me odmah privukao svojom jednostavnošću. Sastoji se od samo nekoliko namirnica. Čokoladno tijesto s jedva primjetnim okusom kave koje se topi u ustima pripremljeno je samo od jaja, šećera i čokolade. Nema brašna. Krema je obično tučeno slatko vrhnje, a ono je ujedno i jedina masnoća u ovoj roladi. Međutim unatoč relativno maloj količini masnoća i šećera ova rolada je potpuno neodoljiva.

Recept je izašao u “Martha Stewart Living” magazinu od prošle jeseni kojega sam tako klonula listala te večeri. Budući da za Marthu radi cijela vojska talentiranih ljudi, nepotrebno je izmjenjivati njezine recepte, tako da sam se čim sam ugledala privlačnu fotografiju ove rolade i ustanovila da imam u kući sve sastojke, bacila na pripremu. Recepta sam se držala gotovo doslovno osim što sam umjesto bijelog šećera upotrijebila smeđi, a zbog djece sam upotrijebila bezkofeinsku instant mješavinu kave.

I dok sam kasno te večeri završila svoju roladu, želja za slatkim je već iščeznula tako da sam kušala tek mali okrajak prije spavanja. Mogu vam reći da mi se čini da je drugi dan bila još bolja i svi smo njome bili oduševljeni.

Recept:


1 šalica čokolade nasjeckane na komadiće (240 ml)
75 ml svježe kuhane i procijeđene kave
7 većih jaja
1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
1 šalica slatkog vrhnja (240 ml)
2 jušne žlice šećera u prahu (30 ml)
1 jušna žlica kakaoa


Zagrijte pećnicu na 175 C. Obložite voštanim papirom veći plitak kalup za pečenje (idealno 30 x 40 cm).
Skuhajte crnu kavu pa je procijedite  u njoj otopite čokoladu. Ostavite mješavinu da se ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg električnim mikserom.
U posebnoj posudi električnim mikserom izmješajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu kremasti i svjetli oko 3 minute. Smanjite brzinu pa polako dodajte smjesu čokolade te miješajte kratko dok se sve ne spoji. Dodajte snijeg od bjelanjaka u čokoladnu smjesu pa izmješajte nježno gumenom špatulom ili kuhačom dok smjesa ne postane jednolične boje. Miješajte jako polako  nježno (nikako ne mikserom) jer smjesa treba ostati što je moguće više pjenasta.
Istresite smjesu na voštani papir i jednolično je rasporedite. Stavite peći oko 20 minuta.
Izvadite pečeno tijesto i ostavite ga da se hladi u kalupu oko 10 minuta. Zatim tijesto odvojite od papira i pažljivo ga premjestite na radnu podlogu, jednolično posipajte ½ jušne žlice kakaoa po cijeloj površini, te ga ostavite da se potpuno ohladi oko sat vremena.
Električnim mikserom izmješajte slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete čvrsti šlag. Jednolično ga rasporedite po tijestu tako da ostavljate slobodno oko 2 cm oko rubova. Ovaj dio je meni bio najteži jer treba paziti da se prilikom razmazivanja šlag ne pomiješa s kakaom (promijenilo bi mu lijepu bijelu boju). Savijte roladu čvrsto, tako da počnete od jedne kraće strane. Premjestite roladu na tanjur za posluživanje i ohladite je barem 1 sat prije posluživanja, a može i preko noći. Prije posluživanja lagano pospite s još ½ jušne žlice kakaoa. Rolada u hladnjaku može stajati do tri dana.
Za 10 osoba

Napomene:
- U originalnom receptu piše da rolada može malo ispucati prilikom savijanja ali moja je ispala prilično uredna. Može biti da je to zato jer je moj kalup bio veći od preporučenih mjera pa je tijesto bilo tanje.
- U originalnom receptu ne piše da se voštani papir treba namazati uljem, ali moje tijesto se relativno teško odvajalo od papira pa mislim da ne bi bilo na odmet upotrijebiti mrvicu ulja.
- Slatko vrhnje istucite dok ne bude čvrsto. Primijetila sam da ljudi od straha da se slatko vrhnje ne pretvori u maslac tek ovlaš izmješaju slatko vrhnje, tako da ostane još tekuće. U ovom receptu je važno da ga istučete do kraja.
- Ako izbjegavate šećer, slatko vrhnje možete pripremiti sa steviom umjesto sa šećerom

18 comments:

  1. Ooo da, ovo je baš jedan fini zalogajčič za popraviti težak dan :) A i volim kinder pinqui! Ja bih je još cijelu obukla u čokoladu! Čokolade nikad previše! ;))

    ReplyDelete
  2. uf al si me pogodila!.....obožavam kinder pingu.....a slatko mogu uvijek:))).....
    recept izgleda jednostavan a ako kažeš da je okus fntastičan nema razloga da već ovaj vikend ne "omastim " brk:))))).....
    M......

    ReplyDelete
  3. Ovo izgleda neodoljivo i odmah sam se bacila na pisanje komentara, pa ću onda pročitati tekst! :)) Baš nekako pjenasto i kao da se topi u ustima....Mislim da će ići u print, sličica me osvojila!! Pusa

    ReplyDelete
  4. Kako malo sastojaka, a tako fini kolačić!Odlično, definitivno ću praviti! Mare, izgleda da ćemo imati isti desert na stolu za vikend!! :)))

    ReplyDelete
  5. Imaš pravo, neodoljivo izgleda a vjerujem da joj je o okus božanski. Jednostavno, lagano i čokoladno!

    ReplyDelete
  6. Tako jednostavno a tako prefino... Svidja mi se...

    ReplyDelete
  7. Draga Anita, molim te da preuzmes nagradu koja te ceka na mojem blogu! Pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Hvala ti najljepsa Mala Kuharice, s radoscu cu preuzeti nagradu!
    Drago mi je da vam se svidja roladica :)

    ReplyDelete
  9. Odlična je ova rolada! Neodoljiva!

    ReplyDelete
  10. Divna roladica!!! Svrati i kod mene, ceka te jedna, malo drugacija, nagradica!!!

    ReplyDelete
  11. Sweet, evo mene opet! Samo da se pohvalim da nisam izdržala pa sam roladicu danas napravila! I mogu ti reć da su svi oduševljeni (tražili su još :))) tako da curke probajte svakako! Za čas gotovo i jako fino, kod mene je sutra vjerojatno više neće biti... :)) Pusa!

    ReplyDelete
  12. Ponovno ja! :) I kod mene te čeka nagrada! Pusa!

    ReplyDelete
  13. Lilly, Mihaela, puno vam hvala! Dobila sam tri nagrade u jednom danu...pa to se mora proslaviti kakvim finim recepticem - bacam se na posao cim stignem! Hvala jos jednom svima!
    Lilly, hvala na povjerenju sto si isprobala recept :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  14. Recept isproban - ovo je stvarno divota!

    ReplyDelete
  15. Obožavam takve rahle čokoladne rolade koje se tope u ustima - sutra se hićem na nju /danas nemam slatkog vrhnja doma/. Ja bih ju još zalila čokoladnom caklinom. Čestitam!

    ReplyDelete
  16. E pa da ne bi ostalo na tri imaš i jednu kod mene, mislim na nagradicu:)))

    ReplyDelete
  17. Snjeza - Hvala ti ♥ Sad ste me stvarno obavezale da smislim neki super recept da proslavimo te 4 nagrade...

    ReplyDelete
  18. Prekrasno izgleda i ja volim kinder pingui, ma ja volim sve što u nazivu nosi kinder. :D
    Ipak još više mi se sviđa ova tvoja kućna kombinacija. :)

    ReplyDelete