Wednesday, February 9, 2011

Keksi za Valentinovo


Neki dan sam pravila kekse za jednu komercijalnu svrhu, na klasičan način - bijelo brašno, bijeli šećer i čudila sam se kako je lako napraviti kekse s “normalnim” sastojcima. Keksi ispadnu besprijekorni, baš kao slastičarski. Ako još k tome upotrijebite koju kap boje u glazuri za ukrašavanje, dobit ćete vrlo efektan rezultat. Pa ipak trud pripremanja kolača s brašnom od integralnih žitarica i prirodnijim sastojcima se itekako isplati, a osim toga kad se jednom na njih naviknete, nećete ni imati potrebu za drugačijim slasticama. No budući da je moj blog pun upravo takvih recepata neću vas gnjaviti s tom temom.

Ako trebate recepte i ideje za klasične kekse za Valentinovo ili se spremate ovaj vikend praviti iste, ove upute bi vam mogle dobro doći. Svi recepti za tijesta za kekse su od Marthe Stewart, kao i uvijek njezini recepti su besprijekorni, naravno ako volite ovakve kekse. Čak i s ovakvim rafiniranim sastojcima vjerovatno su zdraviji od bilo čega što biste inaće nabavili u trgovini. Ukrasila sam ih “kraljevskom” šećernom glazurom, to je ona na bazi bjelanjaka koja bude tvrda i postojana i neće se oštetiti pri transportu. Poslagala sam ih u kutije, a redove odijelila voštanim papirom. Lijep poklon iz kućne radinosti. U nastavku teksta su tri recepta. Imajte na umu da ako se odlučite za sve tri vrste, dobit ćete ogromnu količinu keksa – za izjavit ljubav cijelom susjedstvu!


Prhka srca umočena u čokoladu

Ovi kaksi su blagog okusa po maslacu, i vrlo su prhki.

Sastojci:
225 g maslaca
3/4 šalice šećera u prahu, prosijanog (180 ml)
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice brašna, prosijanog (480 ml)
1/2 žličice soli
5 dkg tamne čokolade, izlomljene na manje komade


Električnim mikserom izmješajte maslac, šećer i vaniliju. Dodajte brašno i sol uz mješanje na najmanjoj brzini dok ne dobijete glatko tijesto. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ohladite barem dva sata, a može i preko noći.
Na podlozi koju ste lagano posuli brašnom razvaljajte tijesto na debljinu 4 mm i izrežite kekse modlicom u obliku srca. Premjestite kekse u limove za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 150 C. Pecite kekse dok ne počnu sasvim lagano dobivati boju po rubovima, oko 18 minuta.
U dvostrukoj posudi u parnoj kupelji, otopite čokoladu. Potpuno ohlađene kekse umačite u čokoladu i stavljajte ih na voštani pair. Kad se čokolada potpuno stvrdne poslažite kekse u kutije.


Obični Sugar Cookies

Klasični američki keksi neutralnog okusa, dosta su tvrdi i idealni za ukrašavanje.

Sastojci:
4 šalice brašna (960 ml)
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
225 g maslaca, na sobnoj temperature
2 šalice šećera (480 ml)
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije


Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. U posebnoj posudi električnim mikserom izmješajte maslac i šećer. Dodajte jaja i vaniliju. Smanjite brzinu i postepeno umješajte brašno.
Podijelite tijesto na 4 djela i svaki spljoštite. Umotajte svaki disk u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku barem sat vremena, a može i preko noći.
Zagrijte pećnicu na 165 C. Izvadite tijesto na sobnu temperature. Razvaljajte po jedan komad tijesta na debljinu oko ½ cm i izrezujte srca modlicom u obliku srca. Premjestite kekse na limove za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje i pecite 15 – 18 minuta rotirajući lim za pečenje jedan put tijekom pečenja kako bi se keksi sipekli ravnomjerno. Ohladite na rešetki.
Ukrasite šećernom glazurom.

Čokoladna srca

Ovi keksi su dosta intenzivnog čokoladnog okusa

Sastojci:
1,5 šalica brašna (360 ml)

1/2 šalice i 2 žlice kakaoa (120 ml i 2 žlice)
1/8 žličica soli
1/4 žličice mljevenog cimeta
170 g maslaca, na sobnoj temperaturi
1,5 šalica šećera u prahu, prosijanog (360 ml)
1 veliko jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije


Prosijte brašno, kakao, sol i cimet.
U posebnoj posudi električnim mikserom izmješajte maslac i šećer oko 3 minute. Dodajte jaje i vaniliju. Smanjite brzinu te postepeno umješajte smjesu brašna.
Tijesto zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku barem sat vremena, a može i preko noći.
Na podlozi koju ste lagano posuli brašnom razvaljajte tijesto na 4 mm debljine. Izrezujte kekse modlicom u obliku srca i poslažite ih u lim za pečenje koji ste obložili papriom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 175 C. Pecite kekse oko 9 minuta.
Ohladite ne rešetki i ukrasite šećernom glazurom


Kraljevska šećerna glazura

Sastojci:
2 veća bjelanjka

2 žličice soka od limuna
3 šalice (330 g) šećera u prahu, prosijanog


Električnim mikserom izmješajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte sok od limuna i smanjite brzinu. Postepeno dodajte šećer u prahu te nastavite miješati dok ne dobijete glatku kremu. Ako koristite boje, razdvojite glazuru u nekoliko posudica i u svaku umješajte nekoliko kapi boje. Ako nemate pumpicu za ukrašavanje, glazuru stavite na dno vrećice sa zatvaračem. Jedan kut vrećice odrežite kako biste dobili sićušnu rupicu kroz koju ćete istiskivati glazuru.

Ukrašene kekse ostavite neko vrijeme na podlozi kako bi se glazura dobro stvrdnula. Kekse poslažite u kutije i svaki red odijelite celofanom ili voštanim papirom.








22 comments:

  1. Fantastično izgledaju, sve pohvale!
    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Preslatko! Taman sam se nadala da cu naici na neki ovakav receptic :)

    ReplyDelete
  3. Divno!! moji susjedi imaju osjecaj ljubavi svaki puta kada me vidi sa tanjurom,znaju da je nesto slatko !!!:)
    svidaju mi se ,nisu upadljivi,bas onako "istinski voljeni"!!:)

    ReplyDelete
  4. Joj kako si ih lepo napravila... Zaista su jako efektni... Super!

    ReplyDelete
  5. keksi su jako lijepi, prekrasno ukrašeni, ja baš nisam nešto spretna s tim ukrašavanjem pa ih samo našaram :)

    ReplyDelete
  6. Sjajno, bravo za trud, keksići odlično izgledaju! Nisam još nikad radila ovu smjesu s bjelanjcima za ukrašavanje i čini mi se super. I moji susjedi dobiju "napadaj" ljubavi svaki put kad čuju da ja pečem kolač :))

    ReplyDelete
  7. Keksi su prekrasni i vidim da su zaista od super sastojaka. Za Valentinovo ih neću raditi jer mi je to jako kitchi, bez uvrede.

    ReplyDelete
  8. Svaki za sebe jedno malo umjetničko djelo. No za to treba ljubavi, nadahnuće i strpljenja. Bravo.

    ReplyDelete
  9. Prelepi su, kao naslikani :) Svaka ti cast!!!
    Prva fotka mi se posebno dopala, izgleda kao da su okaceni na zid ;)

    ReplyDelete
  10. Sweet, ovo izgleda besprijekorno! Potrudit ću se, mada znam da moji neće bii takvi, ali tako su neodoljivi da moram probati! :D Pusa!

    ReplyDelete
  11. Tvoji božanstveni kolačići savršeno dopunjuju moj post Love is sweet :D!!! Morala sam da linkam u postu tvoj recept :))), savršen je.

    ReplyDelete
  12. Prekrasni su! Ti stvarno imas sigurnu ruku kad si ih ovako lijepo ukrasila!

    ReplyDelete
  13. U receptu za prhke kekse fale jaja..ili nesto da poveze...

    ReplyDelete
  14. U receptu za prhke kekse fale jaja..ili nesto da poveze...

    ReplyDelete