Wednesday, February 2, 2011

Najava ranog proljeća uz kanapé rolice s lososom


Jutros kad sam vodila kćer u školu sa svih strana su se slijevale grupice vesele djece koja su najavljivala rani dolazak proljeća. Kako svizac Punxsutawney Phil živi u našoj blizini djeca s uzbuđenjem čekaju njegova predviđanja, a budući da jutros nije vidio svoju sjenu, možemo očekivati rani dolazak proljeća! To znači da je moje vrijeme “prislinog” boravka u kući uz neprestano nakuhavanje i pečenje kolača na izmaku, pa stoga s moje strane možete očekivati nešto manje zimskih recepata te nešto više svježih, brzih i laganijih recepata poput ovih dekorativnih rolica.

Da biste ih pripremili trebat ćete napraviti palačinke od špinata i nadjenuti ih jednostavnim namazom od lososa i krem sira. Idealni su za zakuske ili predjelo, ali mogu poslužiti i kao lagani ručak ili večera. Zbog lakog pakiranja pogodni su za lunch pakete i piknike. Ruzičasta boja lososa vrlo je efektna u kontrastu sa zelenom bojom palačinki.

Neki dan sam u smočnici otkrila nekoliko konzervi lososa. Ne znam koristite li losos iz konzerve ali ja baš nisam navikla. Konzerve srdela često koristim ali losos mi je draži svjež ili dimljen pa nisam znala što bih s njim. Na interentu sam naišla na recept za namaz od lososa Davida Lebovitza te na jedan recept s konzerviranim lososom od Dorie Greenspan. Ako se još niste susreli s njezinim radom, svakako je posjetite. Dorie je vrlo značajna figura u kulinarskom svijetu, izdala je čak 9 kuharica, piše za Bon Appetit magazin, a nazivaju je kulinarskim guruom. Pa kako ni ona inaće ne koristi losos iz konzerve, to mi poslužilo kao dobra garancija da je on ipak jestiv. No na kraju je sve spomenuto poslužilo tek kao inspiracija, a kombinacija lososa, krem sira i vlasca ili mladog luka je tako uobičajena da vam to vjerovatno i neće biti nešto novo. Oprostit ćete mi ali u mojoj kuhinji sve mora biti maksimalno pojednostavljeno jer sve što kuham izvodim dok me dvoje malenih vuku za suknju i dok usput preslagujem veš ili radim nešto treće, pa ako vi imate više vremena evo linka na Davidov namaz od lososa koji je sigurno puno ukusniji od mojeg, a koji bi također izvrsno pasao u ovim palačinkama.

Kad sam napokon pronašla rješenje za svoje konzerve lososa, dočekao me novi izazov, nisam ga imala s čim poslužiti jer sam ostala bez kruha...i tako sam smislila ove zelene palačinke - dokaz da  „nije svako zlo za zlo“ - da nisam ostala bez kruha, ne bih nikada došla do ovog zanimljivog recepta.


Recept


Sastojci


Za palačinke:
1 šalica špinata, usitnjenog (može i zamrznutog) (240 ml)
1 šalica mlijeka (sojinog ili kravljeg) (240 ml)
½ šalice vode (120 ml)
¼ šalice mladog lišća korijandera (ili peršina) (60 ml)
½ šalice integralnog brašna (120 ml)
¼ šalice običnog brašna (60 ml)
½ žličice soli
Prstohvat sode bikarbone


Za namaz od lososa:
Konzerva lososa od 400 g ili 2 filea lososa, pečena i natrgana na manje komadiće (oko 2 šalice tj. 480 ml usitnjenog lososa ukupno)
100 g krem sira
1/3 šalice kiselog vrhnja (80 ml)
2 jušne žlice soka od limuna ili limete
5 mladih lukova, narezanih na kolutiće zajedno sa zelenim dijelovima
Sol prema ukusu
¼ žličice papra
Senf, usitnjen peršin ili korijander prema ukusu


U procesoru pomiješajte mlijeko, lišće korijandera i špinat dok ne dobijete zelenu jednoličnu tekućinu. Premjestite je u posudu te pomiješajte s ostalim sastojcima za tijesto. U velikoj tavi na malo ulja, ispecite palačinke nešto deblje od uobičajenih. Trebali biste dobiti 4 velike palačinke. Ohladite ih.
Losos iz konzerve dobro ocijedite, te ga očistite od kože i eventualnih ostataka kostiju. Ustinite ga vilicom ili rukom. Ako koristite svježi losos, prepecite ga na naglo te lagano posolite. Kada se ohladi, izlomite ga na manje komadiće. U posudi pomiješajte krem sir i vrhnje dok ne dobijete jednoličnu smjesu te zatim umješajte luk i losos. Promiješajte smjesu i kušajte. Ako koristite svježi losos, nadljev će vjerovatno biti ukusan i trebat ćete staviti tek sok od limuna i papar. Ako koristite losos iz konzerve slabije kvalitete moguće da ćete trebati dodati malo senfa, te svježeg peršina, limunskog timjana ili lišća korijadera. Promiješajte te zatim smjesu razmažite po palačinkama i savijte ih u čvrste rolice. Prerežite napola pa poslužite s ukrasima od mladog luka. Možete ih narezati i na 4 – 6 komada te ih aranžirati poput sushija.
Za 4 osobe
Umjesto mladog luka možete koristiti vlasac, a za pikantniju verziju može i manja količina dimnjenog lososa. Ne zna se koja je kombinacija bolja.

Ukrase od mladog luka pripremite tako da luk narežete na tanke trake, te ga ostavite na kratko u vrlo hladnoj vodi dok se ne savije. Izbjegavajte koristiti led u vodi jer bi luk od njega mogao potpuno uvenuti.






11 comments:

  1. Bas su lepe i dekorativne! I jako lepe slicice :)
    A sto se lososa tice, jos nisam naletela na lososa u konzervi. Ovde kod nas je veoma zastupljen i stvarno ga mozes pronaci u raznim pakovanjima, ali konzerva mi je potpuna novina... Rekoh ja da kod tebe uvek nesto novo cujem i naucim :)))

    ReplyDelete
  2. Lijepe su i ukusne!!
    Losos volim i to bas onaj dimljeni u snitama ,pravim palacinke sa slicnim namazom,ali eto nikada nisam napravila palacinke od spinata..najvjerojatnije zato sto "bijele" prolaze i kao poslastica na kraju ,naravno sa nutelom i demom !!:)
    Htjela bih puno toga isprobati i sve odgadam i ostavljam za kasnije,jednom ce i ove palacinke doci na red !!!!!!

    ReplyDelete
  3. Odlično si to smislila i sigurno je bilo fino

    ReplyDelete
  4. Ovo mi je stvarno jako zanimljivo. Zeleno tijesto - palačinke, roza nadjev, a najviše mi se sviđaju ove rupice na palačinki, djeluje tako mekano kao da je u pitanju neka tkanina. Upotrebljiv recept za sva godušnja doba.

    ReplyDelete
  5. jako lijepo i dekorativno, a i fino! Radila sam par puta slično s lososom, ali sa običnim palačinkicama, ove zelene su baš dekorativne, a na losos u konzervi kod nas nisam nikad naišla.
    u svakom slučaju mi se ovo čini jako, jako fino!

    ReplyDelete
  6. Ovi izgleda fantastično! Zelene palačinke su me skroz osvojile i pravit ću ih pa makar ih nutellom mazala! :DD Kiss!

    ReplyDelete
  7. Savršeno izgledaju i sve mora da je fantastičnog okusa. Bilježim i radim za prvu feštu.

    ReplyDelete
  8. Hvala vam na komentarima, drago mi je da vam se svidjaju zelene palacinke :)

    ReplyDelete
  9. U Zagrebu je ovaj vikend bilo toliko toplo da samo se skoro presvukli u kratke rukave. Odmah smo komentirali da je svizac bio u pravu. :D

    Volim losos, a ova kombinacija mi zvuči neodoljivo. :)

    ReplyDelete