Wednesday, February 16, 2011

Ukiseljeni đumbir

Kiseli đumbir je neizostavni prilog uz japanski sushi. Pripremit ćete ga za 10 minuta, a kad ga jednom napravite, kupovni kiseli đumbir za sushi vjerovatno će za vas postati stvar prošlosti. Kiseljenje đumbira je jednostavno, a otkrila sam ga prije mnogo godina kad se u Zagrebu mogao nabaviti jedino onaj kiseli đumbir u malim staklenkama sa štetnim umjetnim zaslađivačem aspartamom i opasnom crvenom umjetnom bojom E124 za koju se vjeruje da je kancerogena, te da je mogući uzročnik hiperaktivnosti, zbog čega je u nekim zemljama i zabranjena. Nakon toga se počela prodavati i jedna zdravija varijanta s algama, ali niti jedan od proizvoda koje sam isprobala nije mi ukusan kao ovaj domaći. Možete ga pripremiti točno prema vašem ukusu, ružičasti ili prirodne boje, s algama ili bez, manje ili više slan/sladak.

Đumbir ima antiseptičko djelovanje, pa je navodno uveden kao dodatak sushiju kako bi se spriječilo loše djelovanje lako pokvarljive sirove ribe na probavu. Đumbir i inaće djeluje povoljno na probavu, spriječava mučnine, kako trudničke tako i mučnine pri putovanju, te poboljšava cirkulaciju i pomaže protiv artritisa. Sva ova djelovanja trebala bi vas uvjeriti da što češće konzumirate đumbir, a konzerviranog na ovaj način možete ga uvijek imati pri ruci, u hladnjaku. Osim uz sushi možete ga poslužiti uz jela od plodova mora i riže, te uz razna azijska jela u nedostatku svježe salate.

Recept


Sastojci:


1 šalica rižinog octa (240 ml)
¼ šalice šećera (60 ml)
1 žličica soli
2 šalice tanko narezanog đumbira (480 ml)
1/4 manje cikle
½ žličice wakame alge, prema želji
2 staklenke od 240 ml ili jedna od 480 ml


Ostružite kožicu sa đumbira te ga dobro operite. Narežite đumbir na što tanje ploške služeći se vrlo oštrim nožem ili britvom. Staklenke dobro isperite kipućom vodom pa ih napunite narezanim đumbirom. Ako želite možete u staklenke staviti i po prstohvat wakame algi.


U posudi za kuhanje pomiješajte ocat, šećer, sol i ciklu te zagrijavajte oko 5 minuta dok se šećer ne otopi, a cikla pusti lijepu boju. Izvadite ciklu, te tekućinom prelijte đumbir u staklenkama. Zatvorite staklenke poklopcima koje ste prethodno oprali u kipućoj vodi.


Ukiseljeni đumbir možete koristiti takoreći čim se ohladi, ali dobro ga je ipak pustiti nekoliko dana.

Možete koristiti i smeđi šećer ali računajte na to da će promijeniti boju đumbiru. Ciklu možete i izostaviti, ona u ovom receptu služi samo kao prirodno bojilo.

14 comments:

  1. krasan recept, đumbir volim, ali nikad ga nisam na ovaj način probala

    ReplyDelete
  2. Moram priznati da uporno pokušavam da ga koristim, ali da uspevam da podnesem samo male količine. Mene neodoljivo podseća na sredstvo za čišćenje sa limunom, pa to ti je. Neka asocijacija u mom mozgu postoji i nikako da se naviknem. Čak sam i onaj u prahu kupila misleći da je blaži.
    Japansku kuhinju nisam nikada probala i velika mi je želja, ali ovde kod nas se ne bi usudila jesti po suchi restoranima ni za živu glavu. To zahteva sveže proizvode i nekoga ko zna šta radi. Živo me zanima.
    Bila sam fascinirana u Americi i da Kinezi prodaju kiseli kupus ribanac u malim, malim teglicama u supermarketu. Kod nas se to u kacama radi. Doduše imaju i oni onaj kim či ili tako nešto.
    Tako različiti i divni recepti, toliko istraživačkog rada i truda leži u njima i svaki put nešto naučim.

    ReplyDelete
  3. Đumbir sam probala samo kao začin i u čaju,ovo je interesantan primjer koji ću sigurno probati.
    Pozz.

    ReplyDelete
  4. Pošto sam veliki, veliki ljubitelj sushia obavezno u frižideru imam i ukiseljeni đumbir. Priznajem uvijek je kupovni.Doduše ovaj koji ja kupujem nije crvene boje pa pretpostavljam da makar nema tog štetnog sastojka. U svakom slučaju probat ću s domaćim. Recept je jednostavan pa ne vidim razlog da ostanem na kupovnom, koji je uz sve to još i skup. :)

    ReplyDelete
  5. Odlična ideja. Nisam nikada probala ukiseljeni ali jesam svježi i u prahu pa znam kakvog je okusa. Hvala za recept.

    ReplyDelete
  6. Ovo moram obavezno probati!! I ja obožavam đumbir (zahvaljujući mojoj kćerki) i svakako ću pokušati sa kiseljenjem...
    Hvala ti na receptu, izgleda jako jednostavno:))

    ReplyDelete
  7. Ovo je predobro, volim đumbir u svim jelima, da mogu stavila bi ga i u kremšnite, možda bi ih onda jela. Ha, ha... Moja kćer će bit luda od sreće kad joj napravim flašicu kiselog đumbira.

    ReplyDelete
  8. Hvala svima na komentarima!

    Jelena, imam u pripremi veliki post o sushiju pa se nadam da ces ga nakon toga isprobati :)

    Svima nam je prva asocijacija na sushi sirova riba, sashimi. Medjutim osim sa sashimijem, priprema se i s avokadom, omletom od jaja, raznim grilanim ili sirovim povrcem, tofuom, mesom, skampima, gljivama... dakle, kombinacije postoje za sve ukuse!

    Ja sam luda ua sushijem, kao i moj muz i klinci, pa osim sa sashimijem cesto radim sve moguce "fusion" kombinacije i to uglavnom sa integralnom rižom. No kao što sam rekla, detalji uskoro :)

    ReplyDelete
  9. Neki dan sam pravila neke mesne kuglice koje su zahtevale ovaj djumbir... moram priznati da je to prvi put da sam cula za tako nesto, do sada sam ga upotrebljavala samo kao zacin.
    Vidim da se koristi za sushi, koji ja iz nekog nepoznatog razloga zaobilazim u sirokom luku, pa se verovatno zato i nisam sretala sa ovom ukiseljenom varijantom... cekam tvoj post o sushiju, mozda se i ja "navucem" ;)
    U svakom slucaju, pamtim ovaj recept, nikad se ne zna gde moze zatrebati :)

    ReplyDelete
  10. Ja sam jezivo lenj konzument sushija, ne pada mi na pamet da ga sama pravim, nego lepo odem u restoran i samo skidam tanjiriće s one trakice, i skidam, i skidam... :) A pritom ovog đumbira nikad dosta. Uvek me sramota da tražim da mi donesu još. Možda ukiselim kod kuće, pa nosim teglicu u tašni :)

    ReplyDelete
  11. Jako, jako dobro? Hvala na super ideji. Đumbir obožavam u svim oblicima, od svježeg i kiselog, preko onog u prahu, do bombona od đumbira. :) Nego, što misliš, jel nužno mora biti rižin ocat ili bi moglo funkcionirati i s drugim octom, vinskim ili jabučnim?

    ReplyDelete
  12. iza "jako, jako dobro" ide uskličnik! :)

    ReplyDelete
  13. Ne mora biri rizin, moze i obican alkoholni ocat. Vinski i jabucni imaju intenzivnu aromu pa bi to onda bilo nesto drugo, ali moze se isprobati, zasto ne. Javi nam kako je ispalo ako isprobas.
    Hvala svima komentarima!

    ReplyDelete