Tuesday, October 19, 2010

Čokoladni muffini s tajnim sastojkom

Zdravi i hranjivi superčokoladni muffini za koje vam neće trebati duže od pola sata, pripremljeni su s integralnim brašnom. Međutim njihov glavni sastojak je nešto što niste očekivali, a koji je to pogledajte u nastavku teksta.

Tajni sastojak je grah. Kad biste ih kušali ne biste nikada pogodili, ali ovo je odličan način za „upakirati“ nešto zdravo i hranjivo u vaš desert. Uvijek su me fascinirali recepti za slastice s grahom (na mom blogu ćete ih stoga pronaći nekolicinu) ali jednako tako su me razočaravali recepti koji možda jesu pripremljeni s nečim zdravim, a recept recept se doima zanimljiv ali kad ga isprobate jednostavno zaključite da to nije to. Stoga su mi ovi muffini za koje sam ideju dobila iz jedne vegetarijanske kuharice zadali prilične muke i pokušavala sam ih napraviti barem deset puta (moji ukučani doduše nisu imali ništa protiv) dok nisam došla do ovog recepta koji je, barem što se nas tiće, odličan.


Recept:


1 limenka crnog graha 400 g
115 g maslaca na sobnoj temperaturi
2 jaja
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
¾ šalice integralnog brašna (oko 180 ml)
¼ šalice kakaoa (oko 60 ml ili 4 jušne žlice)
1,5 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
1,5 žličica sode bikarbone (ili praška za pecivo)


Za glazuru:
5 dkg čokolade
2 jušne žlice maslaca
2 jušne žlice meda, melase, rižinog ili ječmenog slada


Zagrijte pećnicu na 175 C. Premažite uljem kalup za pečenje muffina ili ga obložite papirnatim čašicama za muffine.
Grah ocijedite, te ga dobro isperite pod mlazom vode. U procesoru dobro sameljite grah zajedno s jajima, maslacem i šećerom. U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Tekuću smjesu graha prelijte preko smjese brašna i promiješajte kuhačom ili žičanom mješalicom. Ne morate miješati previše već tek toliko da se svi sastojci spoje. Smjestu rasporedite u kalup za muffine i pecite 20 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Muffini će se lijepo dići i dekorativno raspucati po površini. Ohladite ih u kalupu oko 5 minuta, a zatim ih premjestite na pladanj. Da biste pripremili glazuru, u posudi zagrijavajte čokoladu, slad i maslac te kad se čokolada potpuno otopi, dobro sve izmješajte. Žlicom prelijte glazuru preko svakog muffina.
Znam da je ovaj dio najveći problem, ali pokušajte pričekati da se muffini ohlade jer će biti mnogo ukusniji.
za 12 muffina

Napomene:

-Koristite se trikom koji će pomoći i kod svih ostalih muffina – ispod kalupa za muffine podmetnite još jedan običan kalup čime ćete spriječiti zagaranje muffina i pospješiti ravnomjernost pečenja.
-Premda bi bilo idealno u ovom receptu upotrijebiti konzervu organskog graha bez soli, dobra vijest je da ove muffine možete pripremiti od bilo koje konzerve jer će se sol isprati, a ono malo soli što će ostati baš ništa neće smetati.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćica igre za ovaj mjesec je Taci s bloga U dzaku brasna. Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Monsoon. .

8 comments:

  1. Joj kako privlačno izgledaju! Baš mi interesantno zvuči ta kombinacija s grahom i uopće ne sumnjam u to da recept neće biti po volji i ostalima koji ga probaju! Kod mene će ipak morat stat u red :), prvo Pavlova! :)) Pusa!

    ReplyDelete
  2. Njam, još kad bih bila spretna u pečenju kolača definitvno bi ih pekla danas. .ali mislim da će sačekati mamu. .ali izgledaju odlično, a koliko mi se čini i okus im je odličan.

    ReplyDelete
  3. Odmah sam provalila koji je "tajni" sastojak jer sam i sama ovih dana mislila napraviti jako slicne muffine... predivni su, zaista predivni...

    ReplyDelete
  4. Obožavam tajne i tajne sastojke. Hvala ti za istraživanje i traženje najbolje varijante :)) Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  5. Ovo izgleda božanski!! Usput, kruh sa tikvicama ispao je fantastičan, dobila sam sve pohvale (baš sam se pravila važna...)

    ReplyDelete
  6. Eda, hvala ti na povjerenju sto si isprobala recept i bas mi je drago da ti je kruh dobro ispao.
    Hvala svima na komentarima!

    ReplyDelete
  7. Ovo Timna ne smije vidjeti! ;)) Mrak!

    ReplyDelete
  8. baš interesantan receptić...gdje nabaviti crni grah u konzervi, nisam baš viđala, bolje rečeno nisam zagledavala nešto, jer ne kupujem hranu u konzervama. No, ovaj rcp me zaintrigirao i voljela bih ga isprobati. Dali se može upotrijebiti i grah koji sami skuhate, ako da, koja je to vrsta crnog graha?
    I zanima me dali se ljuskice graha ispasiraju ili se zajedno samelju?

    ReplyDelete