Tuesday, October 5, 2010

Čokoladni kolač s tikvicama

Kolač Zuccini bread, američki klasik, postao je popularan 60-ih godina zajedno s trendovima zdrave ishrane jer sadrži povrće, umjesto maslaca ulje, te hranjive orašaste polodove. Tikvice su relativno bezukusne ali zato čine ovaj kolač neobično sočnim. Moj recept za čokoladni Zuccini bread je s integralnim brašnom i unatoč svim sastojcima koji će vam se možda na prvi pogled činiti čudnim ovo je jedan najobičniji čokoladni kolač koji će vam dobro doći u vašoj zbirci recepata.


Recept:


1 tikvica ili 2 šalice naribane tikvice (zajedno s korom, oko 480 ml naribane tikvice)
1,5 šalica integralnog brašna (oko 360 ml)
½ šalice kakao praha (oko 120 ml)
¾ šalice mljevenih oraha (oko 60 ml)
¼ žličice soli
1,5 žličice cimeta
1,5 žličica sode bikarbone (ili praška za pecivo)
2 jaja
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
½ šalice maslinovog ulja (oko 120 ml)
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer
2 jušne žlice meda
2 jušne žlice grublje narezanih oraha za posipanje

Naribajte tikvice (može i u procesoru ili električnoj sjeckalici). U manjoj posudi promješajte sve suhe sastojke osim šećera. U većoj posudi promiješajte jaja sa šećerom, ne trebate koristiti električni mikser, dovoljna je žičana mješalica. Dodajte sve tekuće sastojke i tikvice. Dodajte smjesu brašna tekućoj smjesi i promiješajte tek toliko da se svi sastojci spoje.
Ulijte tijesto u visoki duguljasti kalup kojeg ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom. Posipajte narezane orahe po tijestu.
Pecite oko 55 minuta ili dok nož iz sredine izađe čist.

1 comment:

  1. Ovaj kolač je nešto prefino! Sočan, mirisan, još je bolji slijedeći dan. Prošlo ljeto (a čini se i ovo) je moj pravi hit! Odličan je i s rogačem umjesto kakaa (u tom slučaju dodati još neke tekućine ili više tikvice).

    ReplyDelete