Recept:
Za gnocche:
2 veća narančasta batata (2 šalice tj. 480 ml pirea od batata)
1 šalica integralnog brašna (oko 240 ml)
½ šalice običnog brašna (oko 120 ml)
½ žličice soli
1/8 žličice ribanog muškatnog oraščića
¾ šalice naribanog tvrdog sira, parmezana ili ribanca (oko 180 ml)
Za umak:
2 jušne žlice maslaca
20 dkg gljiva, narezanih
½ luka ili jedan manji luk (1/2 šalice narezanog luka)
1 žličica soli
¼ žlicice papra
½ šalice slatkog vrhnja (oko 120 ml)
½ šalice sira (oko 120 ml)
7 listova svježe kadulje (žalfija, ljekovita kadulja)
Operite i ostružite koru batata pa svaki narežite na 6 kolutova. Batat se kuha brže nego običan krumpir pa ga ne morate rezati na kockice. Pokrijete batat vodom te kuhajte 15 minuta ili dok ne omekša. Ocijedite batat te ga vilicom gnječite dok ne dobijete pire. Trebali biste dobiti 2 šalice pirea. Kada se pire malo ohladi umješajte vilicom u njega brašno, sir, sol i muškatni oraščić te miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Na kraju možete mijestiti rukom. Tijesto premjestite na podlogu koju ste dobro posuli brašnom. Podijelite ga na 4 dijela, pa svaku hrpicu tijesta razvaljajte u kobasicu dužine pedlja. Kobasice narežite u oblik gnoccha, te ih ostavite na dasci s puno brašna kako se ne bi zalijepile.
Da biste pripremili umak, narežite luk na sitno, a gljive na listiće. Na maslacu izdinstajte luk dok ne postane staklenast, dodajte gljive, sol, papar i čitave listove kadulje te dinstajte dok gljive ne puste sok. Dodajte slatko vrhnje te prokuhajte još nekoliko minuta dok se slatko vrhnje malo ne zgusne. Na kraju umiješajte sir.
Istovremeno u velikom loncu zakuhajte 2 do 3 l vode. Posolite vodu te polako dodajte gnocche. Gnocchi su gotovi kada isplivaju na površinu, ukupno vrijeme kuhanja je oko 4 minute. Ocijedite ih i premjestite u tavu s umakom. Promiješajte i odmah poslužite
Za 4 osobe
Ove gnocche možete pripremiti i od bijelog batata (to je onaj koji ima ljubičastu koru) međutim onda neće imati ovu lijepu narančastu boju.
Ako nemate svježu žalfiju upotrijebite suhu žalfiju (za čaj).
Za vegansku verziju ovih gnoccha maslac nadomjestite maslinovim uljem, sir mekanim tofuom, a slatko vrhnje sojinom vrhnjem.
Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćica igre za ovaj mjesec je Lusitania s bloga Na putovanju putovanju. Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane.
krasan recept, nisam imala svjezu zalfiju ali bilo je dobro i sa suhom. jedva cekamo jos novih "jesenskih" recepata ;)pozdrav, Martina
ReplyDeleteUuu ovo je jedna jako
ReplyDeleteiznenađujuća verzija njoki!
Jako sam se oduševila tvojim blogom,
redovito ću navraćati k tebi,
sa velikim zazubicama:)
POZDRAV!
Pozdrav i tebi LadyA, hvala ti!
ReplyDeleteMartina, jesenski dolaze...a tek Halloween ;)