½ kg suhog graha (oko 2,5 šalice) upotrijebite 2 ili tri vrste graha
1/2 šalice maslinovog ulja
1 veliki luk, nasjeckan (oko 1 šalica, 240 ml sjeckanog luka) 4 režnja češnjaka, nasjeckanih
1 zelena tikvica, narezana na kockice (2 šalice narezane tikvice)
2 velike paprike, narezane na kockice (4 šalice narezane paprika)
400 - 500 ml pirea od rajčice (ili pelata)
1,5 l vode
Po jedna jušna žlica: soli, nasjeckanog svježeg bosiljka, kakao praha, mljevenog kumina, nasjeckanog svježeg origana, mljevenog anisa, smeđeg šećera i mljevenog korijandera
1 žličica cimeta
2 lovorova lista
1,5 jušna žlica chilli začina
½ šalice sjeckanog peršuna
¼ žličice papra
Za chilli na fotografiji sam upotrijebila crveni grah, trešnjevac i sitni crni grah. Otrijebite grah od nečistoća pa ga operate pod hladnom vodom i natopite preko noći. Ujutro grah ocijedite (vodu bacite). U velikoj posudi za kuhanje dinstajte luk na ulju. Dodajte mu češnjak, grah, rajčicu, papriku, vodu i sve začine (osim svježeg začinskog bilja). Kada juha zakuha poklopite je i kuhajte 2 do 2 i pol sata. Prvih sat vremena ne trebate gotovo ništa raditi. Tijekom drugog sata kuhanja varivo će se početi lagano zgušnjavati tako da prema kraju kuhanja varivo sve češće promiješajte kako ne bi zagorilo. Grah će biti kuhan već nakon 2 sata ali ja volim pustiti još pola sata duže kako bi se povrće gotovo raspalo, a varivo postalo toliko gusto da ga možete jesti umakanjem tortilja čipsa - žlica vam gotovo neće ni trebati.
Na kraju dodajte sitno sjeckano svježe začinsko bilje. Juhu servirajte vruću u dubokim tanjurima ili zdjelicama te je ukrasite omiljenim dodacima.
Za 8 obroka. Međutim ovo varivo je vrlo zasitno i spada u pravu zimsku hranu tako da ćete od ove količine dobiti i više nego 8 obroka. Ako imate manje kućanstvo ostatak juhe spremite u posude te zamrznite.
Ovo varivo je moguće pripremiti i s puno manje ulja, pa slobodno upotrijebite samo žlicu ili dvije maslinovog ulja.
Upotrijebite nekoliko vrsti graha po mogućnosti tamnijih vrsta, zatim slanutak, a također možete dodati i kukuruz.
Što se tiće začina, ako nemate svježe začinsko bilje upotrijebite manju količinu suhog začinskog bilja. Cimet i kakao prah daju lijepu boju i jednu posebnu aromu ovom varivu. Čokolada i kakao su u meksičkoj kuhinji uobičajeni u slanim i mesnim kombinacijama, ali ako ste skeptični kakao mođete izostaviti. Možete dodati i još neke druge svoje omiljene začine. Jedini začin bez kojeg nećete moći pripremiti chilli je naravno chilli začin. Chilli začin u prahu je zapravo mješavina začina koja osim raznih vrsti suhih mljevenih ljutih paprika često sadrži i kumin, origano, češnjak u prahu itd. Chilli začin se zapravo najčešće koristi u indijskoj kuhinji pa ćete ga najlakše pronaći u trgovinama s internacionalnom hranom. Imajte na umu da je mjera iz mog recepta za blagi chilli, međutim chilli začin može biti jako ljut, u tom slučaju ćete naravno upotrijebiti znatno manje praha.
Ako postanete ovisni o chilli grahu (kao što sam ja postala) poželjet ćete ovo varivo pripremiti i češće. Možete ga pripremiti i od graham iz konzerve tako da ćete povrće narezati na što manje kockice, staviti puno manje vode i naravno puno kraće kuhati. Uz malo prakse ovaj chilli je moguće napraviti i za nekoliko minuta, gotovo kao instant jelo.
Tortilja čips možete pripremiti i sami kod kuće tako da slijedite moj osnovni recept za tortilje: Meksicke tortilje. Koristite samo kukuruzno brašno. Gotove tortilje premažite s obje strane maslinovim uljem, razrežite ih na 8 trokuta, posolite, te pecite u pećnici na laganoj temperaturi tek toliko da se osuše i postanu hrskave poput čipsa.
Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćica igre za ovaj mjesec je Taci s bloga U dzaku brasna. Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Monsoon. .
Chili fantazija - super - njam, njam!
ReplyDelete