Monday, February 22, 2010

Meksičke tortilje iz vaše kuhinje


Tortilja je plosnati, tanki kruh okruglog oblika od kukuruznog ili pšeničnog brašna. Tortilje se u Meksiku       koriste od davnina, a najčesće se od njih pripremaju jela ko što su “tacos”, “burritos” i “enchiladas”. Tortilje se mogu kupiti na posebnim odjelima dućana koji drže internacionalnu hranu ali su najčešće prepune raznim štetnim dodacima da bi preživjele brojne mjesece na polici dućana. Vrlo ih jednostavno napraviti, preporučam duplu ili troduplu mjeru pa potom zamrznuti. Potrebnu količinu izvaditi iz zamrzivača, ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi, a potom nadjenuti omiljenim sastojcima te lagano ugrijati na tavi bez ulja.

Recept:
2 šalice brašna (običnog, integralnog ili kukuruznog)
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
1 jušna žlica maslaca
½ do ¾ (120 – 180 ml) šalice tople vode

Od navedenih sastojaka umjestite tijesto tako da prvo stavite samo pola šalice vode, a zatim polako dodajete vodu samo onoliko kolko je potrebno da biste dobili malo tvrđe tijesto. Pustite tijesto pokriveno da se "odmara" na sobnoj temperaturi 15 – 30 minuta. Razdijelite tijesto u 12 loptica. Na pobrašnjeloj podlozi razvaljajte valjkom svaku lopticu u tortilju promjera 18 cm koja će izgledati poput palačinke. Stavljajte jednu po jednu tortilju na tavu bez ulja te pecite na laganoj vatri po jednu minutu sa svake strane. Pečene tortilje slažite na tanjur, jednu preko druge te poklopite mokrom krpom. Kad završite pečenje pustite ih da se potpuno ohlade pod mokrom krpom, a zatim ih premjestite u veliku vrećicu za zamrzavanje te stavite u zamrzivač na ravnu podlogu.

Moj omiljeni nadljev za tortilje je:
Sloj kuhanog graha u umaku od rajčice, sloj sitno rezane zelene salate i sloj ribanog sira. Preklopiti ili zamotati kao palačinku i peći s obje strane na tavi bez ulja. Prerezati po pola i poslužiti vruće.

U tortilju možete zamotati narazličitije priloge, od talijanskih kombinacija poput sušene rajčica + mozzarella + masline, do meksičkih kombinacija s grahoricama i kukuruzom, mesne umake te salate. 



No comments:

Post a Comment