Monday, February 22, 2010

Keksi od kikiriki maslaca i brusnica



Izvrsni keksi koji uvijek dobro ispadnu.

Recept:
2/3 šalice kikiriki maslaca (oko160 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
1 jaje
1 i ¼ šalice brašna (oko 300 ml)
½ žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
1/8 žličice ribanog muškatnog oraščića
½ šalice sušenih brusnica nasjeckanih
1 jušna žlica šećera za posipanje (ako želite smanjiti količinu šećera ovo možete izostaviti)

Nasjeckajte brusnice na dasci na manje komadiće. Promiješajte sve sastojke u posudi rukom dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od podloge. Oblikujte ga u loptu i stavite 15-ak minuta hladiti.

Zagrijte pećnicu na 190 C. Namastite dva kalupa za pećenje keksa ili ih obložite folijom protiv prijanjanja.

Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga podijelite na 30-ak loptica tako da ga prvo nožem prerežete na pola, pa svaku polovicu na na još pola itd. Loptice uvaljajte u kristal šećer, rasporedite u kalupe za pečenje, te svaki pritisnite vilicom u dva smjera tvoreći oblik križa i pri tom pritiskujući kako bi keksi bili plosnati (pogledajte fotografiju). Ako vam ruke postanu ljepljive od tijesta dok oblikujete loptice, operite ih, osušite, pa nastavite postupak. Ovi keksi se neće jako raširiti u pečenju pa ih možete poredati gusto. Pecite ih u sredini pećenice oko 9 minuta. Ostavite hladiti u kalupima. Ohlađene kekse pohranite u kutije na hladno mjesto, naravno ako vam koji ostane :)


No comments:

Post a Comment