Friday, February 26, 2010

Palačinke od špinata s umakom od cikle

Recept:
1 jaje
2 šalice integralnig brašna (oko 480 ml)
30 dkg špinata grublje rezanog (oko 2 šalice, 480 ml)
10 dkg feta sira sitno narezanog
1/8 žličice papra
Sol
Žličica meda
Vaši omiljeni začini (ja koristim curry i muškatni oraščić)
Žlica mljevenih lanenih sjemenki
Oko 2 šalice vode (oko 480 ml)

Možete koristiti i obično brašno, a također eksperimentirati s kukuruznim brašnom. Umjesto feta sita možete koristiti i neke druge sireve poput mozzarelle. Imajte na umu da je feta sir jako slan pa sol jedva da ćete trebati dodavati, ali ako koristite mozzarellu trebat ćete staviti barem jednu do dvije žličice soli.
Izmiješajte sve sastojke dodajući vodu dok ne dobijete gusto tijesto poput tijesta za palačinke. Ove palačinke su zapravo nešto između žličnjaka i palačinki pa tijesto treba biti znatno gušće od klasičnog tijesta za palačinke. 
Zagrijte maslinovo ulje na tavi za pečenje palačinki. Velikom žlicom izlijte tijesto (veličine američkih palačinki). Pecite ih s obje strane dok ne dobiju boju. Kada izlijete tijesto u tavu možete ga lagano razmazati kako bi palačinke bile tanje. Također, kada okrenete pojedinu palačinku, pritisnite je lagano vilicom. Nemojte ih peći na najjačoj vatri jer bi tako palačinke mogle izgoriti, a u sredini ostati sirove i gnjecave.
 


Servirajte vruće uz salate ili umake. Moj omiljeni umak je ajurvedska raita od cikle.


Recept za raitu od cikle:
½ šalice gustog jogurta (oko 120 ml)
½ šalice sitno ribane svježe cikle (oko 120 ml)
1 jušna žlica gheeja (ako ne možete nabaviti ghee upotrijebite običan maslac)
½ žličice soli
½ žličice papra
1 žličica mljevenog kima
1 žličica sjemenki gorčice
1 žličica džumbira
1 žličica curryja

Ako ne možete nabaviti sve indijske začine upotrijebite svoju omiljenu mješavinu začina. Nećete dobiti pravu raitu ali umak će sigurno biti ukusan prilog uz palačinke od špinata.
U procesoru ili ručnim ribežom usitnite oguljenu svježu ciklu. Dodajte joj jogurt i promiješajte.
Na gheeju popržite začine dok ne zamirišu (pazite da ne pregore) maknite s vatre čim sjemenke gorčice počnu pucketati. Izlijte još vruću smjesu u smjesu jogurta i promiješajte. Ako koristite svježe začine poput peršina dodajte ih tek na kraju. Kušajte umak. Slobodno dodajte još soli ili začina prema svom ukusu. Raita olakšava probavu i potiće brži rad matebolizma.


2 comments:

  1. Raita je sjajna! Sada nam je to omiljeni sos, salata, sto li je... inace volimo ciklu. Super ti je kombinacija

    ReplyDelete
  2. Hvala, drago mi je da vam se svidja!

    ReplyDelete