Monday, February 22, 2010

Domaći kruh

Već godinama pečem svoj kruh, te sam s vremenom usavršila najbrži i najjednostavniji način.
Svakako obratite pažnju kakvo brašno koristite. Kruh se može napraviti gotovo od bilo kojeg brašna. Ja ga pravim od integralnog pšeničnog brašna, zobenih pahuljica, raženog brašna, kukuruznog brašna, prosenog brašna ili kombinacije više njih. U kruh dodajem lanene sjemenke, masline i maslinovo ulje, ribani luk ili češnjak, ribani tartuf, svježe začinsko bilje ili pak komadiće sitno rezane crne čokolade. Kombinacija je bezbroj.

Osnovni recept za kruh:
1 kg brašna
vrećica suhog kvasca
žličica soli
jušna žlica šećera, meda ili melase
voda

Miješajte kuhačom i dolijevajte vodu dok ne dobijete tijesto koje je dovoljno vlažno da se svi sastojci mogu miješati dok ne dobijete loptu, ali nakon što promiješate kruh, trebala bi vas barem malo zaboljeti ruka.

Kad ste tijesto dobro izmješali i oblikovali ga u loptu, dobro ga posipajte brašnom te stavite u nauljen i pobrašnjen kalup za pečenje, prekrijte prozirnom plastičnom folijom i stavite u hladnjak. Hladnjak? Mislili ste da se kruh diže na toplom? Ovo je puno jednostavnije.


Ujutro će te vidjeti da kruh “kipi” iz kalupa.

Imajte na umu da se integralna brašna slabije dižu od bijeloga. Ne brinite, kruh će svejedno biti ukusan. Ujutro zagrijte pećnicu na 200 °C, i pecite. Pečenje ovisi o veličini kruha ali trebao bi dobiti lijepu smeđkastu boju, a kada ga udarate kuhačom trebao bi zvučati šuplje.


Kada ga POTPUNO ohladite, narežite ga na komade koji će vam biti dostatni za dan ili dva te ih zamrznite. Kruh izvadite iz zamrzivača večer prije konzumiranja. Tako ćete uvijek imati svježi kruh. Kruh možete raditi jednom tjedno ili čak jednom mjesečno (ako imate dovoljno veliki hladnjak), a od cijelog procesa se može napraviti zabava za cijelu obitelj!




No comments:

Post a Comment