Wednesday, February 24, 2010

Karamele of tahinija i melase

Recept:
1 šalica tahinija (paste od sezama) (oko 240 ml)
1 šalica melase od rogača (ako ne možete nabaviti melasu od rogača pokušajte sa običnom melasom,   medom ili rižinim sladom) (oko 240 ml)

Obložite kalup za pečenje ili pladanj voštanim papirom ili folijom. Sastojke promiješajte u širokoj zdjeli za kuhanje i zagrijavajte na laganoj vatri. Energično miješajte da ne zagori. Kada je smjesa zagrijana do točke ključanja, maknite s vatre i odmah istresite na papir te poravnajte kuhačom ili rukom. Dok je još vruče izrežite na kockice i dok su još tople oblikujte ih u “zmijice” koje savijte u pužiće. Poslužite kad se potpuno ohlade.

Ove karamele možete dugo čuvati u limenim kutijama, izmleđu svakog reda pužića stavite komad voštanog papira da se ne zalijepe. Umjesto pužića karamele jednostavno možete narezati na kockice, ali trebat će te to učiniti u pravi čas. Dok je smjesa pretopla lijepit će se za nož i previše rastezati, a ako pustite da se previše ohladi, bit će pretvrdo za rezanje.

No comments:

Post a Comment