Monday, February 22, 2010

Keksi sa čokoladnim komadićima

Ovo je recept za poznate “Chocolate Chip Cookies” koje gotovo svi vole. Zbog toga su idealni za dječje zabave (u tom slučaju kikiriki maslac možete zamijeniti običnim maslacem, budući da je kikiriki česti alergen). Dodatak zobenih pahuljica čini ih zdravijima, a tamna čokolada daje im osobit okus. Upotrijebite čokoladu s 72% udjela kakaoa ako je moguće.

Recept:
2 jaja
110 g maslaca (pola šalice tj. 120 ml))
110 g kikiriki maslaca (pola šalice tj. 120 ml))
½ šalice zobenih pahuljica (oko 120 ml)
½ šalice brašna (oko 120 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
1 šalica tamne čokolade rezane na komadiće (oko 240 ml)
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli


Oštrim nožem na dasci čokoladu izrežite na komadiće. Umijesite tijesto od svih sastojaka. Čokoladne komadiće dodajte na kraju. Ohladite tijesto 10-ak minuta u zamrzivaču. Nauljite ili postavite papir ili foliju u plitki kalup za pečenje keksa. Žlicom vadite tijesto na kalup u hrpice veličine oraha. Ostavite puno razmaka između keksa jer će se jako raširiti u pečenju. U jedan kalup stane oko 12 hrpica tijesta 3 x 4 komada. Smjesa je dovoljna za 36 keksa, tako da ćete peći u tri navrata.

Keksi se peku u sredini  pećnice 10 minuta. Hrpice tijesta će se pod toplinom postepeno otapati pa će pečeni keksi biti tanki i plosnati. Pazite da ne izgore odozdo. Trebaju tek lagano posmeđiti po rubovima. Keksi se hlade u kalupu. Ako prvi put pečete ovakve kekse mozda će vam u prvi čas izgledati čudni. Imajte na umu da se moraju potpuno ohladiti tako da čokoladni komadići otvrdnu, u protivnom će se raspadati. Kekse pohranite u limenu kutiju. Možete ih i zamrznuti.

                                      

1 comment: