Friday, February 26, 2010

Čokoladna torta s brusnicama i meringue kremom



Tamno smeđe, crveno i bijelo. Ovo je kombinacija tamnog čokoladnog tijesta s brusnicama te meringue kreme od tučenih bjelanjaka. Spužvasto i iznimno sočno tijesto ima laganu gorčinu kakaoa koje se zajedno s kiselkasto-gorkim brusnicama odlično nadopunjavaju sa slatkom kremom od bjelanjaka nalik kremi za schaum pite. Krema je napravljena sa smeđim šećerom koji je lagano tonira u boju šampanjca, a osim toga vam olakšava savijest dok uživate u ovom božanstvenom okusu.

Recept:
Tijesto:
2 šalice brašna (oko 480 ml)
1,5 šalica smeđeg šećera (oko 350 ml)
¼ žličice soli
4 velikodušne jušne žlice kakaoa
220 g maslaca (ili ulja)
1 šalica kipuće vode (oko 240 ml)
½ šalice mlijeka (ili sojinog mlijeka) (oko 120 ml)
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
Ekstrakt vanilije ili vanili šećer
Pola žličice cimeta
1 šalica svježih ili zamrznutih brusnica (ako ne možete nabaviti brusnice upotrijebite sveže ili zeleđene višnje) (oko 240 ml)
4 jušne žlice smeđeg šećera

U većoj posudi izmješajte brašno, šećer i sol. U posudi za kuhanje na vatri otopite maslac i dodajte mu kakao. Promiješajte. Dodajte smjesi kakaoa kipuću vodu, pustite da odkuha još 30 sekundi pa maknite s vatre. Prelijte u posudu s brašnom te lagano promiješajte da se ohladi. Izmjerite mlijeko pa mu dodajte jaja, prašak za pecivo i vaniliju. Dodajte smjesu jaja smjesi s kakaom i dobro promiješajte električnim mikserom. Kalup/e (ako nemate dva kalupa, možete peći jednu po jednu polovicu u istom kalupu) obložite folijom i premažite uljem. Na dno kalupa stavite pola šalice brusnica i posipajte ih s dvije žlice šećera.

Preko brusnica pažljivo nalijte polovicu tijesta. Ponovite postupak s drugom polovicom brusnica, šećera i tijesta. Pecite na 175 C oko 30 minuta ili kada iz sredine izađe čist nož. Pripremite pladanj za tortu i špatulu kojim ćete tortu premazivati kremom.

Dok se kolač hladi pripremite meringue kremu od bjelanjaka.
Krema:
4 do 5 bjelanjaka ovisno o veličini jaja (sobna temperatura)
2 šalice sitnijeg smeđeg šećera (oko 480 ml)
½ šalice vode (oko 120 ml)

Umutite bjelanjake električnim mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Postepeno uz miješanje mikserom dodajte 1 šalicu šećera. U međuvremenu u posudi za kuhanje zakipite 1 šalicu šećera s ½ šalice vode. Kuhajte sirup na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pazite da ne zagori. Isprobavajte kapljice sirupa izliti na hladan tanjur, nakon nekog vremena sirup će kod hlađenja stvrdnjavati. Ne treba biti tvrd kao tvrdi bombon već kao gusti pekmez koji tek po površini stvrdnjava kad se ohladi. U toj fazi maknute sirup s vatre i u vrlo tankom mlazu sipajte ga u smjesu bjelanjaka dok mješate mikserom. Mješajte još nekoliko minuta, krema će postajati sve čvršća.

Izvadite jedno potpuno ohlađeno tijesto na pladanj za tortu, voćnom stranom prema gore i premažite ga s trećinom kreme. Poklopite drugom polovicom tijesta, voćnom stranom prema dolje. Premažite cijelu tortu kremom.


Pokušajte ovo raditi što brže (bez panike!) jer je s kremom najljepše raditi dok nije potpuno ohlađena. Kad ste ravnomjerno nanjeli svu kremu, lagano nožem odižite kremu da biste dobili dekorativne zavijutke (kao na fotografiji). U jednom trenutku ćete primjetiti da se krema potpuno ohladila i postala teška za rukovanje pa završite. Površina torte će se lagano osušiti pa neće biti jako ljepljiva što će olakšati rukovanje, npr. transport torte. Tortu možete poslužiti čim se potpuno ohladi.


No comments:

Post a Comment