Tuesday, November 30, 2010

Čokoladni kesten cheesecake (bez pečenja)


Davno prije nego što je New York Style Chessecake u nas postao popularan, pravila sam ovaj cheesecake bez pečenja. Taj cheesecake je bezobrazno jednostavan za pripremu, a osim toga je bio obožavan od svih mojih gostiju pa je bio obavezan u svakoj prigodi. Jedina mu je mana bila što je bio dosta nizak pa sam ga za rođendanske torte čak upotrebljavala kao kremu za druge torte – toliko mi je bila ukusna ta krema koja se zapravo sastojala samo od sira i slatkog vrhnja. Kasnije je ovaj recept zasjenio čokoladni cheesecake i još neke druge torte ali ovaj cheesecake zapravo nikada nije pao u potpuni zaborav.

Nedavno sam u jednom magazinu naišla na prekrasnu troslojnu tortu od kestena. Bila je pripremljena s gustinom kojeg nisam ljubitelj pa dok sam mozgala kako bih ga mogla izbjeći pala mi je na pamet ova kombinacija. Ovo je torta bez kuhanja i pečenja, vrlo jednostavnih sastojaka s tankom bazom mrvica čokoladnih keksi, prvi sloj je krema od sira, kestena i čokolade, zatim ponovo sloj mrvica, pa krema od sira i kestena i na kraju, što drugo nego šlag. Torta je bila desert za jednu jesensku proslavu, pa sam stoga izradila prigodne čokoladne ukrase u obliku lišća. Bila sam jako zadovoljna rezultatom, torta je bila prava jesenska utjeha, vrlo kremasta i ne preslatka. O izgledu prosudite sami.

Recept:

Kore:

Kupovni čokoladni keksi
ili
ako želite pripremiti domače kekse:
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
2 jušne žlice kakaoa
¼ šalice smeđeg šećera (60 ml)
100 gr maslaca


Nadljev:


25 velikih kestena
225 g sira
500 ml slatkog vrhnja
¾ šalice smeđeg šećera (180 ml)
12 dkg tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije


Skuhajte kestene u vodi oko 15 – 25 minuta. Kuhane kestene ogulite ili ih prerežite napola pa žličicom izdubite sadržaj. Sadržaj zatim fino sameljite u procesoru. Trebali biste dobiti oko 2,5 šalice kesten pirea (600 ml).

Zagrijte pečnicu na 175 C. Obložite veliki kalup za pečenje voštanim papirom ili aluminijskom folijom.


Da biste pripremili mrvice za koru, u procesoru (ne morate ga prati nakon kestena) promiješajte sve sastojke za koru dok ne dobijete mrvice. Mrvice rasporedite po voštanom papiru. Pecite 10 minuta i ohladite u protvanu. Trebali biste dobiti 2 šalice mrvica. Ako ste u žurbi možete upotrijebiti mrvice kupovnih čokoladnih keksi. Upotrijebite kekse od tamnog čokoladnog tijesta koji nisu preslatki. Zdrobite ih rukama ili sameljite u procesoru. Mrvice ne moraju biti jako sitne, a trebat ćete oko 2 šalice mrvica (240 ml).


Da biste pripremili nadljev, električnim mikserom umutite polovicu slatkog vrhnja u meki šlag. U posebnoj posudi izradite sir sa šećerom dok ne dobijete glatku kremu. Dodajte šlag kremi od sira pa još kratko izmiješajte. Dodajte kesten i miješajte na najmanjoj brzini dok krema ne postane jednolična. Krema će u ovoj fazi biti vrlo čvrsta. Podijelite kremu na dva jednaka dijela.
Otopite na pari polovicu čokolade (6 dkg). Otopljenu čokoladu dodajte u jednu polovicu kreme od kestena i izmješajte mikserom dok krema ne postane jednolična.


Da biste sastavili tortu, kalup za tortu namažite uljem te ga obložite plastičnom folijom, tako da folija ostane visiti 20 ak cm preko ruba kalupa. Zbog širine folije vjerovatno ćete ga morati obložiti jednom, pa zatim još jedim komadom folije poprečno. Dobro rukama utisnite foliju u kalup da „sjedne“ i prekrije dno i stranice kalupa.


Istresite bezčokoladni sloj kreme u kalup te poravnajte kremu špatulom. Ravnomjerno posipajte s 1/3 količine mrvica (3/4 šalice). Istresite čokoladnu kesten kremu pa je nježno i uredno rasporedite (pazite da se previše ne pomiješa s mrvicama). Ravnomjerno istresite preostale mrvice te preklopite ostatak folije tako da cijela torta bude zamotana.


Ostavite tortu preko noći u hladnjaku.


Prije nego želite poslužiti tortu odmotajte gornji sloj folije, poklopite kalup tanjurom za tortu pa čvrsto dryeči tanjur izokrenite kalup. Ostavite kalup nekoliko minuta, a kad vidite da je torta sjela na tanjur pažljivo odmaknute kalup te odmotajte tortu iz folije.


Istucite preostalo saltko vrhnje u čvrsti šlag i premažite gornji sloj torte. Ukrasite čokoladnim ukrasima.


Da biste izradili čokoladne ukrase preostalih 6 dkg čokolade izlomite na manje komade te stavite na dno plastične vrečice sa zip zatvaračem. Čvrsto zatvorite vrečicu te je položite u posudu s toplom vodom. Nakon nekoliko minuta čokolada bi se trebala potpuno otopiti. Odrežite vrlo malu rupicu na jednom kutu vrečice te istiskujući tekučom čokoladom crtajte oblike kakve želite. Možete oblike prethodno nacrtati na voštanom papiru pa zatim okrenuti papir na drugu stranu. Ukrase odvojite od voštanog papira tek kada se čokolada potpuno stvrdne.


Torta nije jako visoka ali svejedno će poslužiti za barem 10 osoba jer je vrlo zasitna. Pa ipak ako imate veliko društvo slobodno udvostručite mjeru. Kad bih je ja pripremala za veće društvo količinu mrvica i sloja šlaga bih ostavila istu, a povečala bih samo kolilčinu kreme od kestena i čokoladnog kestena. Taj dio je naime najukusniji, a ne morate se bojati da će promjena mjere pokvartiti rezultat jer je torta vrlo čvrsta i lijepo se reže.

Oblaganje kalupa za tortu folijom

Upakirana torta, spremna za hlađenje

Izrada čokoladnih listova

Mutna ali nažalost jedina fotografija s mjesta zločina :)

Sada još nekoliko riječi u vezi izbora sira. Cheesecake se najčešće pravi od krem sira tipa Philadelphia. Ja ovaj sir ne volim jer je pun umjetnih dodataka, a osim toga mi nema prirodan okus. Mascarpone je sir koji je izvrstan u slatkim kremama međutim on je vrlo masan. Ricotta je još jedan sir koji se upotrebljava u desertima ali je ona za ovaj cheesecake prezrnata. Pitate se koji nam je sir još uopće preostalo? Zagrebački plavi! Od svih sireva koje sam ikada isprobala u ovom cheesecake-u domači sir kakvog prodaju kumice na placu je daleko najbolji. Potpuno je neutralan, dovoljno čvrst i nema previše masnoća. Međutim trebate imati na umu nekoliko stvari. Spomenula sam Dukatov Zagrebački Plavi sir jer s njim sigurno nećete pogriješiti, vrlo je čvrst i jako dobro iscijeđen. Ima još nekoliko drugih proizvođača koji nude takav sir ali su njihovi sirevi malo vlažniji. Ako se odlučite za njih trebat ćete sir ostaviti neko vrijeme u gazi da se dobro iscijedi. Ista je stvar sa sirevima s tržnice. Oni okrugli sirevi koji plivaju u sirutki nisu dobri za ovaj cheesecake, morali biste ih jako dobro iscijediti. Međutim kumice često drže i one velike sireve koje važu, taj je obično puno kompaktiniji. Osim svega navedenog imajte na umu da sir za cheesecake mora biti potpuno svjež!

Kod mene na žalost nema ovakvog sira za kupiti, a nakon dvije godine uzaludnog pokušavanja da ponovim okus cheesecake-a kakvog sam radila u Zagrebu, ovaj put sam se odlučila sama proizvesti ovaj domači sir. Nadam se da sam vas time uvjerila kako je ovaj sir stvarno najbolji izbor.

9 comments:

  1. Ovo mi JAKO dobro zvuči i fantastično izgleda :)

    ReplyDelete
  2. Kombinacija za prste polizati i pojesti. jedino mi se ne sviđa kuhanje kestena, može li kesten pire (znam, presladak je, ali onda možda krema može biti bez šećera? Šlag ne volim, pa ne znam što umjesto njega, iako zaista djeluje dekorativno, pa ako je bez šećera, možda i prođe. Kolač mi se baš sviđa.

    ReplyDelete
  3. Ne volim kesten-pire varijante jer sam jednom probala (onaj kupovni) pa mi baš i nije sjeo. Nedavno sam na jednom od blogova pročitala da to uopće nije pravi kesten pire nego zapravo grah pire. Pa sam onda zaključila da bih ga ipak možda volim ako ga nikad zapravo nisam ni probala. A kesten me istovremeno i privlači i odbija (zbog spomenutog razloga). Ovo mi izgleda sjajno! I, da, ukrasić bi prvi nastradao u mom slučaju, tako neodoljivo hrskavo izgledaaaa... :D Pusa!

    ReplyDelete
  4. Harmonija okusa i izgleda. Savršenstvo.

    ReplyDelete
  5. Hvala Dunja i Maslinka!

    Κάθαρσις, moze i kupovni kesten pire (smanji ili izostavi secer kako si i napisala). A moze i bez slaga ali onda je to nesto drugo. Imam doduse jedan slican recept za cokoladnu tortu od slanutka:
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/05/cokoladna-torta-od-slanutka.html
    koju sam servirala bez slaga, pa kad moze slanutak, sto en bi mogao i kesten!

    Lilly, ja volim kesten ali me nakon kesten kolaca iz slasticarne obavezno boli trbuh. Da li je do graha ili do kombinacije s margarinom i bijelim secerom - ne znam. Ali ja sam ti poznata po tome da preobratim ljude ;) koliko sam samo puta cula da nesto ne vole pa su kod mene s gustom pojeli...Steta da sam predaleko da te pozvem na kavu i tortu od kestena :)

    ReplyDelete
  6. predobro izgleda! obozavam ovakve kremaste i slojevite kolace i torte...savrseno!

    ReplyDelete
  7. Sir je zaista teško izabrati i slediti strane recepte sa očekivanjem da će sve biti kao na slici. Mama je pravila od Philadelphia sira nekada davno, ali ga ovde nema. Sremski sir sa pijace ima toliko varijacija, pa se uvek treba pomučiti oko količine šećera koja se dodaje i svaki put je drugačiji jer kravice uvek pasu neku drugu travu u nekoj drugoj sezoni. Ovi kupovni su ovde ili preslani, a oni neslani su sa o,5 posto mlečne masti što je premalo za cheese cake. Prava muka. Dobro krem sira nam manjka, ali zato imamo svežeg na pretek. Ove sneguljice su savšene. Ja sam nešto slično radila, i oduševljena sam efektom, ali o tome neki drugi put.
    ps Obožavam kesten pire i kolač je za 10.

    ReplyDelete
  8. Cheesecake obožavam, ma obožavam sve kolače sa sirom, a kesteni također imaju posebno mjesto u mom srcu. :) Ne moram ti onda ni govoriti da si me potpuno kupila ovom kombinacijom.
    Jako mi se sviđaju i ukrasi od čokolade, ja sam s izradom takvih pipkavih stvari još malo neiskusna tako da se uvijek divim ovako lijepo izrađenima. :)

    ReplyDelete