Saturday, November 6, 2010

Datulje punjene đumbirom i bademima

Kao desert ili kao zdravi snack punjene datulje su prava blagodat za ovo doba godine. Prema ajurvedskoj ishrani ovakva jela su idealna za hladno jesensko vrijeme. Datulje i bademi su teže probavljiva hrana te ih stoga treba kombinirati sa začinima poput đumbira. Osim toga mekana i ljepljiva tekstura datulja izvrsno se nadopunjuje s hrskavom teksturom badema, a slatkoća datulja s gorčinom đumbira u ovom receptu. Ideju za ovaj recept pronašla sam na ajurvedskim stranicama Joyful Belly. Međutim umjesto kristaliziranog đumbira iz originalnog recepta pripremila sam nešto poput džema od đumbira tako da je nadljev čvrst, a ovako punjene datulje mogu potrajati danima. Ako ste ljubitelj zdrave i ljekovite hrane, zabilježite ovaj recept kao zdraviju alternativu božićnim kolačićima. Za izradu ovih ljupkih slatkiša neće vam trebati više od 15 minuta.

Recept:


3 jušne žlice badema (oko 25 badema)
16 datulja
3 jušne žlice oguljenog i nasjeckanog đumbira
2 jušne žlice smeđeg šećera
1 jušna žlica vode


Datulje zarežite s jedne strane po dužini kako biste im izvadili koštice i pripremili džepić u koji ćete staviti nadljev.
Đumbir oglulite i nasjeckajte na sitne kockice. Posebno nasjeckajte bademe.
U maloj posudi zakuhajte đumbir, šećer i vodu. Kuhajte oko 5 minuta dok se tekućina ne pretvori u gusti sirup.
U vruću smjesu dodajte bademe te dobro promiješajte.
Toplom smjesom nadjenite datulje. Punjene datulje će se još malo stisnuti kad se nadljev potpuno ohladi.


8 comments:

  1. Ovo je super stvar za posne slave, čak i kada se kuva na vodi. Naravno, super je i za gozbe i goste koji vole da eksperimentišu. Jako lepo i zabeleženo!

    ReplyDelete
  2. Kako je ovo divno! Obozavam to suvo punjeno voce, a jos nisam naisla na punjene sa djumbirom. Obavezno belezim i isprobavam, hvala za recept

    ReplyDelete
  3. Meni je ovo savršeno, volim alternativne slastice iako volim i one klasične. Datulje i đumbir su mi savršena, savršena kombinacija. Divno su ti ispale, a fotke totalno mame na jelo. :)

    ReplyDelete
  4. Drago mi je da vam se svidja recept, zaboravila sam spomenuti da se bademi mogu zamijeniti kokosom. Ne zna se sto je bolje - sto se mene tice...

    ReplyDelete
  5. interesantna ideja, ja inače datulje pojedem samo tako, ali i ove punjene bi mi se jako dopale

    ReplyDelete
  6. Pozdrav, slučajno naletih na tvoj blog, jako mi se sviđa ovo što vidim,
    posebice ovaj desertić, bravo :)

    ReplyDelete
  7. Hvala ti lijepo Tamara, i nadam se da ces isprobati recept :)

    ReplyDelete
  8. Napravila sam ih pre 10 minuta i smazala jednu iako je kasno. Savrseno je! ... samo meni djumbir nije gorak vec ljut, gorcinu ne osecam.

    ReplyDelete