Friday, November 26, 2010

Energetske pločice od jabuke i zobi


Kad me neki dan na blogu dočekalo čak četiri nagrade, odlučila sam da se to mora proslavit nekim raskošnim receptom. Prvo što mi je palo na pamet je bila torta. No budući da će nam ovaj mjesec svima biti previše torta i slatkoga, odlučila sam vam zauzvrat pokloniti nešto drugo, nešto što je svima sigurno najviše priželjkivan poklon – energiju.

Sirova hrana nam daje energiju. Zimi patimo od pada razine energije pa trebamo česte snackove. Na žalost  snackovi su u brzini najčesće komad sira, čokolade, kruha...oni nam daju tek trenutno zadovoljstvo nakon kojeg slijedi još veći pad energije. Kupovne energetske pločice su često skupe ili pune umjetnih šećera, a neke čak i štetnih dodataka. U svakom slučaju nisu sirove. Energetske pločice od jabuka, oraha i zobenih pahuljica brzo će vam i trajno nadomjestiti energiju. Đumbir i cimet pomoći će vam u borbi protiv prehlada i gripa. Inaće volim granolu i često je pravim, međutim otkad je došla zima jede mi se nešto mekše. Zbog toga najčešće kuham tople kaše ali često nemam vremena za to, pa sam stoga izmislila ove meke pločice koje u zadnje vrijeme radim najmanje jednom tjedno i to duplu mjeru. Možete ih zamotati u voštani papir ponijeti na posao ili poslati s djecom u školu. Priprema je vrlo slična ovom receptu koji je jedan od popularnijih na mojem blogu. Jednako tako recept je bez pečenja, zapravo čak i bez kuhanja.

Osim nagrada imam još nešto za proslaviti - večeras sam imala otvorenje izložbe. Ovaj mjesec mi je zbog prirpema za nju, bio jako naporan i ove pločice su me doslovce spasile. Više o nagradama te o blogovima koje sam odlučila nagraditi pročitajte nakon recepta. Hvala Maloj kuharici, Mihaeli, Lilly i Snježi za nagrade i nadam se da će vam se recept svidjeti!

Recept:


1 velika jabuka, naribana (1 šalica tj. 240 ml grubo naribane jabuke)
½ šalice fino mljevenih oraha (ili tahinija) (120 ml)
½ šalice meda (120 ml)
1 jušna žlica svježeg đumbira, sitno naribanog (u nedostatku svježeg, poslužit će i đumbir u prahu)
1 žličica soka od limuna
½ žličice cimeta
3 – 4 šalice mekih zobenih pahuljica (šalica od 240 ml)


U procesoru fino sameljite orahe. Stavite ih u posudu za kuhanje. Zatim sameljite jabuku, trebate je samljeti grubo kao da ste je naribali na grubi ribež. Dodajte jabuku orasima, te dodajte još med, limunov sok, đumbir i cimet. Zagrijte smjesu tek toliko da se med lagano otopi te da se svi sastojci spoje. Nemojte dopustiti da smjesa prokuha jer ćete tako uništiti vitamine. Dodajte smjesi zobene pahuljice, tako da počnete s tri šalice, pa kad su sve pahuljice upile sokove, postepeno dodavajte još pahuljica dokle god možete miješati, a pahuljice imaju što za upiti. Nemoguće je dati točnu mjeru jer sve ovisi o sočnosti jabuke i vrsti zobenih pahuljica ali trebala bi vas malo zaboljeti ruka od miješanja - smjesa treba biti prilično čvrsta. Smjesu odmah istresite na voštani papir malo je poravnajte rukama te prekrijte još jednim voštanim papirom iste veličine. Preko papira uredno razvaljajte smjesu u četverokut debljine 1 cm.


Ostavite preko noći da se hladi te da se svi sastojci i okusi lijepo spoje. Zatim narežite na duguljaste pločice i držite ih u hladnjaku do tjedan dana.

Varijacije:

- Orahe možete zamijeniti tahinijem, pastom od sezama (pločice na fotografiji su pripremljene s tahinijem, s orasima su za nijansu tamnije)

- Med možete zamijeniti ječmenim ili rižinim sladom

- Nemojte koristiti tvrde zobene pahuljice jer će se smjesa raspasti. Ako nemate meke zobene pahuljice, samljite tvrde zobene pahuljice u procesoru. Nemojte ipak od njih napraviti brašno, pahuljice trebaju ostati u komadićima.

- Ako niste navikli na okus đumbira upotrijebite samo ½ žlice đumbira. Pločice s 1 žlicom đumbira su ugodno ljutkaste, ali ne previše, moja djeca ih takve jedu.

- Razvaljanu smjesu možete posuti prženim sezamom (sjemenke ćete trebati utisnuti stražnjom stranom žlice)

- Umjesto pločica smjesu možete oblikovati u male kuglice te ih uvaljati u mljevene orahe, kokos ili prženi sezam. Zatim ih možete umotati u voštani papir ili celofan poput bombona.


NAGRADE

Od Mihaele s bloga La casa de vainilla i Lilly s bloga Angels...dust...and feathers... sam dobila ovu nagradu koja me naročito obradovala:




„Prix d'Arts je nagrada za blogere koji prenose kulturne, etičke, literarne, osobne itd. vrijednosti izvan nacinalnih i govornih granica. Koji, sažeto rečeno, pokazuju da se njihova živa kreativnost i razmišljanje može lako otkriti u njihovim riječima i između redaka, bez obzira na jezik kojim pišu. Nagrada je zamišljena kao sredstvo promicanja prijateljstva među blogerima, način da se iskaže naklonost i priznanje za njihov rad koji webu daje dodatnu vrijednost.“

Mihaela i Lilly, hvala vam najljepša na ovoj nagradi.
Pravila su ista kao i s ostalim nagradicama - napisati post i poslati dalje! Nagradu Prix d'Arts dodjeljujem ovim blogovima odnosno blogericama/ima:
Mala kuharica
Dunja
Maslinka
Andrea
Snježana
Tadeja
Jelena
Dajana
Snježa
Lusitanija

Od Male Kuharice s bloga Mlin naš nasušni i Snježe s bloga Vrtaljica mi je stigla ova nagrada:





Da bih preuzela ovu nagradu trebam odgovoriti na slijedeća pitanja:

1. Zašto si stvorila blog?

Blog sam stvorila prvenstveno zato da sortiram svoje recepte. Forma bloga mi je već odavno poznata jer imam još dva bloga o svojoj umjetničkoj djelatnosti. U jednom od svojih “identitetskih izleta” razmišljala sam čime bih se još osim umjetnosti mogla baviti, kuhanje mi se činilo na prvom mjestu ljestvice mojih sposobnosti. Premda nemam nikakvu formalnu naobrazbu iz kulinarstva, kuham od ranog djetinjastva i cijeli život proučavam literaturu o hrani, u poslijednje vrijeme sve ozbiljnije. Recepte najčešće ne prepisujem nego ih kreiram, prema nekom svom načinu zdrave prehrane. Vrijeme mi je pokazalo da je taj način dobar i zato ga imam potrebu podijeliti s drugima.

2. Koju vrstu blogova čitaš?

Na žalost nemam vremena čitati blogove ali pratim blogove kolegica s kojima sam se u ovo kratko vrijeme blogovanja o hrani sprijateljila. Nadalje, ponekad pogledam što ima novog kod nekih inozemnih blogova (lista se nalazi na mom blogrollu)

3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?

4. A odeće?

5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?

Ne volim ovakva pitanja - nadam se da neću nikoga uvrijediti

6. Koju boju najviše voliš?

Ako bih se morala odlučiti za samo jednu boju bila bi to ljubičasta jer je to boja koju sam voljela u svim životnim fazama. Međutim mom temperamentu i životnom okuženju odgovaraju i jesenski tonovi

7. Tvoj parfem?

Budući da si gotovo nikad sama ne kupujem parfeme, nosim onaj koji mi muž kupi. Trenutačno je to Chanelov Coco Mademoiselle

8. Koji film najviše voliš?

Ne bih nikako mogla izdvojiti samo jedan film. Kao djevojka odgledala sam cijeli repertoar zagrebačke kinoteke i veliki sam ljuibitelj filma. Budući da televiziju uopće ne gledam, filmovi na DVD-u su skoro svakodnevni, a poslijednji film tj. serija na našem repertoaru je bio Fassbinderov Berlin Alexanderplatz. Sinoć sam pak gledala beskrajno duhovitu BBC-evu seriju Little Britain (i još uvijek mi titra osmjeh na usnama).

9. Koje države želiš posetiti i zašto?

Kad bi pitanje glasilo koju ne želim posjetiti odgovorila bih ta takva ne postoji.  Imala sam sreću dosta proputovati ali uglavnom zapad. Zbog toga je prva na listi prioriteta Azija. Moj odgovor na ovo pitanje bi zauzeo nekoliko stranica pa ću o tome nekom drugom prilikom.

Nagradu proslijeđujem ovim blogovima odnosno blogericama/ima:
Lilly
Vera
Nataša
Lady A
Mare
Nina
Mihaela
Sandra Z
Branka - by B
Kάθαρσις

Dobitnici trebaju preuzeti ovu fotografiju nagrade i staviti je na svoj blog, a zatim napisati post u kojem će odgovoriti na ova pitanja.
1. Zašto si stvorila blog?
2. Koju vrstu blogova čitaš?
3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?
4. A odjeće?
5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?
6. Koju boju najviše voliš?
7. Tvoj parfem?
8. Koji film najviše voliš?
9. Koje države želiš posjetiti i zašto?

Dragi moji, preuzmite sličicu, postavite je na svoj blog, postavite ovih gore 9 pitanja i proslijedite nagradu dalje. Nagrađenima ostavite poruku o tome na njihovom blogu.

Jedva sam uspjela odabrati izmedju tolikih blogova i postaviti sve tekstove i fotografije pa molim da se ne zamjerite na eventualnim greškama i da se uvrijedite ako sam nešto krivo postavila :)

15 comments:

  1. Hvala ti, Sweet Green na nagradi :)) S veseljem ću ju preuzeti i spremiti u svoju škrinjicu nagrada. Joj, a baš sam nedavno odgovorila na ova pitanja, pa bi ovaj put preskočila taj dio ... Može? Lijep pozdrav i uživaj u vikendu

    ReplyDelete
  2. Sweet Green, jako si me razveselila, za mene, tom zaista specijalnom nagradom, a posebno me veseli sto sam je bas od tebe dobila; jer upravo tebi zahvaljujem na zadovoljstvu blogovanja, kojim si me "zarazila" :)
    Takodje, cestitam ti na osvojenim nagradama; Istinski uzivam u tvom prekrasnom blogu i sa nestrpljenjem cekam tvoje nove, mastovite i prakticne recepte. <3

    ReplyDelete
  3. Prvo veliko hvala na nagradi. Izgleda da nam je vrijeme darivanja uranilo ove godine na blogovima. Jako si me razveselila.:)

    Obožavam energetske pločice iz kućne radinosti. Zbilja su 100 puta bolje od kupnih, a uz to i znamo što jedemo. Prekrasno izgledaju ove tvoje. Jako mi se sviđa igra sa svjetlom i ostrim sjenama na fotkama. :)

    ReplyDelete
  4. Hvala na nagradici, jako sam počastvovana a i ove pločice mi se jako dopadaju :)

    ReplyDelete
  5. Hvala puno na ovoj nagradi. Zaista je mnogo lepa. Znači postoje još dva bloga. Možemo li da dobijemo adresu blogova pa da zavirimo i na te kreativne stranice?
    Ovaj recept je bookmarkiran u novom folderu ZDRAVO, i vreme je da se i na to misli. Pravila sam kekse sa ovsenim pahuljicama, ali pored brašna i putera u receptu oni ne spadaju u ovu kategoriju. Jako mi se dopadaju!

    ReplyDelete
  6. hvala ti na spužva bobu:)))....na pitanaj sa kao i sandra već odgovorila ali danas ću napisati post o nagradi:)))...
    m...

    ReplyDelete
  7. Puno hvala na nagradici, bas si me obradovala :)
    Odlicne plocice i divne fotkice!!!

    ReplyDelete
  8. Puno ti hvala na nagradi koju si mi dodijelila, počašćena sam i jako si me razveselila !
    Energetske pločice su mi odlične, uvijek ih radije sama napravim nego što bih izabrala kupovne. Jako lijepo i izgledaju !

    ReplyDelete
  9. hvala na nagradi, a usput ću se poslužiti i kojom pločicom, prekrasne su

    ReplyDelete
  10. Ovo je zaista vrlo hvalevrijedni recept,
    energentske pločice su dosta skupe,
    pa je homemade poželjan!
    hvala ti na tome,
    PUSA!

    ReplyDelete
  11. PS:HVALA TI NA NAGRADI..od srca!

    ReplyDelete
  12. Hvala ti na nagradi, do danas nisam stigla doći do tebe, iako sam pročitala da me spužvić čeka. Radujem se!

    ReplyDelete
  13. Najljepša hvala na nagradi! To je bilo pravo (ugodno) iznenađenje s obzirom da sam tek nedavno otvorila blog... Stvarno sam se vrlo razveselila!
    Nadam se da ću u slijedećim danima uspjeti naći vremena da o tome napišem post i nagradu proslijedim dalje...

    ReplyDelete
  14. Kad neće Muhamed reći brdu da mu je uručio nagradu, onda će brdo doći samo po nju! :)
    Sve nagrade koje sam dobila su mi drage, ali moram priznati da mi je konkretno ova, a sad sam je dobila po treći put, malo "dragija" ;))
    Veliko hvala!
    Čestitke za izložbu i želje da sa svime budeš zadovoljna!
    Pločice mrak! :)

    ReplyDelete
  15. Tadeja, pa nije valjda da te nisam obavijestila o nagradi? Huh, crvenim se i nadam se da nisam jos negdje zeznula...te je veceri naime kompjutor toliko sporo radio da sam mislila da cu poluditi, tako da se unaprijed ispricavam ako jos nekome nije stigla obavijest o nagradi. Molim vas da je svejedno preuzmete :)
    Hvala svima na komentarima!

    ReplyDelete