Tuesday, November 16, 2010

Horchata – napitak od riže i badema

Ovih dana sam zaista u gužvi ali budući da se pokazalo dosta interesa za moja homemade mlijeka požurujem s objavom ovog recepta pa nemojte zamjerit na pokojoj štamparskoj grešci. Ovo mlijeko je naime meni od svih navedenih najukusnije pa svima koji se spremaju na pripremu rižinog mlijeka preporučujem da počnete s ovim receptom!

Horchata je zajednički naziv za nekoliko vrsta napitaka nalik mlijeku pripremljenih od mljevenih badema, sjemenki sezama, riže i/ili tigernuts tj. chufas (ispričavam, se ali ovo nisam uspjela prevesti, radi se o nekim orašastim plodovima). Napitak je popularan u Španjolskoj i Meksiku ali se često može pronaći i u zemljama s jakim španjolskim utjecajem poput Kalifornije gdje sam je viđala po meksičkim restoranima. Horchata o kojoj je na ovom postu riječ pripremljena je od riže i badema te začinjena cimetom i vanilijom.

Postoje mnoge legende odakle je došao naziv Horchata, a povijest ovog napitka je prekomlicirana za ovaj post i moj ovotjedni raspored pa ću samo ukratko reći da je napitak uobičajeno ljetno osvježenje u Meksiku, gdje ga nazivaju još i Agua Fresca de Horchata.

Budući da se riža za pripremu ovog mlijeka ne kuha, trebati će vam dobar processor ili blender, a puno će vam pomoći i eletrični mlinčić za kavu. Što bolje uspijete usitniti rižu i bademe to ćete više ovog napitka dobiti. Ako volite bademovo mlijeko svidjet će vam se ovaj recept jer je bademovo mlijeko ipak preskupocijeno da bismo ga komzumirali svakodnevno. Horchata se originalno poslužuje se u visokoj čaši s ledom posuta cimetom i ukrašena koricom limete. Možda se doima neobičnom kombinacijom ali limeta zaista daje neku posebnost ovom napitku. Međutim ja je najčešće pijem ugrijanu na sobnu temperaturu i bez dodataka, kao jednostavan “doručak u čaši”.

Recept:
½ šalice integralne riže (120 ml)
½ šalice bijele riže dugog zrna (poput basmati riže) (120 ml)
1 šalica badema bez kožice (240 ml)
1 l vode
2 žličice cimeta u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 vanili šećer)
¼ šalice meda
Naprstak soli


Da biste ogulili bademe kratko ih potopite u kipuću vodu. Očistite kožicu kako bi bademi bili potpuno bijeli te ih ostavite da se osuše na radijatoru ili na laganoj temperaturi u pećnici.
Rižu sameljite u mlinčiću za kavu dok ne dobijete brašno. Bademe također sameljite u mlinčiću ili u procesoru. Prekrijte usitnjenu rižu i bademe s vodom i ostavite preko noći. Ujutro smjesi dodajte cimet, sol, med i vaniliju pa izmješajte u nekoliko navrata u blenderu. Dobiveno mlijeko procijedite kroz fino cjedilo, sito ili duplu gazu. Mlijeko najbolje poslužite odmah jer ćete nakon miješanja u blenderu dobiti puno božanstvene pjene na vrhu. Dobit ćete oko 5 šalica mlijeka. Držite ga u hladnjaku do tri dana, prije upotrebe dobro protresite.

Ostatak riže i badema nemojte baciti, upotrijebite smjesu u kruhovima, kolačima ili je prokuhajte u kaši za doručak.
Za potpuni vizualni doživljaj napunite visoke čaše s ledom, dodajte Horchatu, posipajte je cimetom i koricom limete, te u svaku čašu stavite po štapić cimeta.

5 comments:

  1. Iako nisam ljubitelj bijelih napitaka (previše podsjećaju na mlijeko), za ovaj znam da je sigurno odličan. Prvo, volim sve sastojke, a drugo, zaista izgleda osvježavajuće. Ako nađem već oguljene bademe, sigurno ću ga raditi.

    ReplyDelete
  2. Weeee, jos jedan sjajan recept!
    Glupo pitanje:
    Sa koliko vode da se nalije samleveni pirinac i badem? :)

    Katarina,
    Ja sam bezbroj puta kratko blansirala bademe. Kozica se skida o cas posla, zaista nije nikakav problem oguliti. Jedino ako vam je bas bas mrska sama ideja, onda raumem :))

    ReplyDelete
  3. Taci, nije uopce glupo pitanje - zaboravila sam napisat koliko vode, znala da cu nesto zeznut u zurbi...ali evo ispravila sam gresku. Litra vode, oko 4 šalice. Hvala ti na upozorenju!
    Oguljenih badema ima za kupit svugdje, mislim da su malo skuplji od neoguljenih, ali ni blansirati ih zaista nije problem, dakle kako je kome zgodnije

    ReplyDelete
  4. Ovo mi izgleda čista fantazija, baš po mome guštu... Hvala ti na ovim genijalnim postovima... Pozdrav iz Splita

    ReplyDelete
  5. I ovo mi izgleda svršeno:)))Hvala!

    ReplyDelete