Saturday, November 13, 2010

„Instant“ čokolada u prahu

U prethodnom postu sam navela da od sojinog mlijeka možete pripremiti čokoladno mlijeko ali nisam napisala i kako ga pripremiti. Ideju za ovaj recept sam pronašla u dječjoj kuharici „Arround the World Cookbook“, Abigail Johnson Dodge. Moja kćer dijeli sa mnom strast prema hrani i kuhanju pa tako svaki naš posjet knjižnici završi s barem dvije, tri dječje kuharice. Volim ih proučiti jer sadrže recepte upravo onakve kakvi su mi potrebni – jednostavni i brzi za pripremu.

Nikada ne kupujem instant čokoladne prahove ali zimi itekako volimo popiti vruću čokoladu koju sam prije nego što sam naišla na ovaj recept, kuhala od kakao praha. Međutim ova čokolada je puno brža za pripremu, okusom je nalik na gurmanske mješavine švicarske čokolade, a možete je lako umiješati u vruće mlijeko, gotovo kao Nesquik ili Kraš-Express. Premda u originalnom receptu nema cimeta, volim ga dodati, osim što njegov topao miris jako lijepo paše uz čokoladu, cijenim i njegova ljekovita svojstva.

U nizu postova o alternativnim mliječnim napitcima, možda ćete se zapitati jesam li potpuno sišla s uma kada proizvodim čak i instant čokoladni prah ali mogli biste se iznenaditi koliko je ovaj recept jednostavan. Trebat će vam manje vremena da pripremite staklenku ovog praha nego što bi vam trebalo ga pronađete u trgovini i platite ga na blagajni. Osim što ćete ovaj proizvod platiti puno manje, ujedno ćete biti pošteđeni umjetnih zaslađivača i aroma. Osobno, bila sam iznenađena rezultatom kad sam prvi put napravila ovaj prah, a o njegovom okusu reći ću samo da ga u određene dane po skrivečki jedem na žlicu.

Recept:


125 g tamne čokolade, izlomljene na manje komade
½ šalice kakao praha
1 jušna žlica mljevenog cimeta
½ šalice smeđeg šećera
Prstohvat soli


Sve sastojke izmješajte u procesoru dok se sve ne samelje u fini prah. Vjerovatno ćete trebati nekoliko puta paliti procesor dok se sva čokolada ne usitni. Spremite prah u staklenku i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Kada želite pripremiti vruću čokoladu, ugrijte mlijeko (kravlje ili sojino) do točke vrenja pa žičanom mješalicom umiješajte čokoladni prah.

Za intenzivniji okus možete povećati količinu cimeta, dodati 1 vanili šećer, a za odrasle možete dodati čak i mrvicu fino mljevene chilli ljute papričice.

Lijepo upakiran čokoladni prah može biti vrlo poseban poklon za vašu rodbinu i prijatelje.

15 comments:

  1. E pa ovo je recept i za nas odrasle a ne samo za decu! Super instant ideja!

    ReplyDelete
  2. Nisam te posjećivala neko vrijeme i opet sam ostala ugodno iznenađena novim receptima!! Opet moram vaditi moju kuharicu i prepisivati recepte... Ovo je moj najdraži mljac-mljac blog!!

    ReplyDelete
  3. ovo je odlično:)))......
    imaš pravo sigurno je puno brže nego otići u trgovinu......a po sastojcima vidim da je i okus odličan,svakako ću staviti malo čilija......on mi se baš dobro "sljubljuje" s čokoladom:))....
    hvala za ovako jednostavan i fini recept i za uštedu u novčaniku:)......
    M.......

    ReplyDelete
  4. Predivne slike,cokolada,ma sve super.Ovako nesto mi bas prija sada.

    ReplyDelete
  5. Kakve ti divne homemade stvari postavljas ovih dana ... hvala!

    ReplyDelete
  6. Tako mi je drago što sam pronašla tvoj blog između ostaloga i radi ovoga! Predivno i zahvaljujem što svoja iskustva dijeliš s nama!I ovo se spremam uskoro napraviti!

    ReplyDelete
  7. Uuuuu, ovo tako privlačno izgleda! Tko zna - Sweet zna! Pusa, draga moja! :))

    ReplyDelete
  8. Odlicno! A i fotke su odlicne, cure mi sline!

    ReplyDelete
  9. Super!!! Dolazi zima (bar ovde kod nas), a samim tim i vreme toplijih napitaka tako da cemo deca i ja ovo sigurno probati :)
    Predivne fotke!!!

    ReplyDelete
  10. Već sam napravila ovu tvoju čokoladu i lijepo smo se sinoć zasladili i opet ćemo! Izvrsna je, bolja mi je od bilo koje kave:)))

    ReplyDelete
  11. Drago mi je da vam se svidja, hvala svima na pohvalama!

    ReplyDelete
  12. ne bi mi palo na pamet raditi doma ovaj čokoladni prah, hvala ti na receptu i ideji, kod mene se mnogo troši tako da mi je ovo itekako korisna varijanta

    ReplyDelete
  13. Ovo stvarno zvuči fantastično! Samo imam jedno pitanje: zar se čokolada ne počne topiti prilikom mljevenja u blenderu?

    ReplyDelete
  14. Natasa, ne, uopce se ne otopi, ja sam je vrtila bas jako, jako dugo da bi bila sto sitnija i premda se od tolike vrtnje blender malo zagrije, to nije takva toplina da bi se cokolada otapala. Isprobaj, meni je ovaj recept bio pravo otkrice! I kao sto sam napisala u receptu koristi tamnu cokoladu (ja sam radila s cokoladom s 50% udjela kakaoa)moze biti da bi s nekom mlijecnom cokoladom bio problem - one su uglavnom mekse i lakse topive, ali takva cokolada ne bi bila dobra u ovom receptu ni iz drugih razloga...treba upotrijebiti tamnu cokoladu s 40 - 70 % udjela kakaoa

    ReplyDelete