Wednesday, November 24, 2010

Juha od badema s mrkvom i curryijem


Kad bih mogla birati, moja bi se prehrana vjerovatno sastojala od bademovog mlijeka, šumskih bobica, planinskog meda i pokoje divlje žitarice..Jela bih samo organsko domaće voće i to ono autohtonih vrsta kakvo je danas gotovo izgubljeno. Često čeznem za izvornim okusima kakve je u današnjoj hrani sve teže pronaći. No vratimo se u realnost s jednom hranjivom juhicom koja doduše nije pretjerano realna za svakodnevni raspored jer sadrži bademovo mlijeko koje ćete vjerovatno trebati sami pripremiti, ali nije ni tako komplicirana. Vrlo je zdrava, ukusna i posebna, idealna recimo za neki vaš blagdanski jelovnik.

Isprobala sam barem deset različitih recepata za juhu od badema dok nisam naišla na ovaj malo drugačiji recept Andree Albin u mom omiljenom časopisu Gourmet (Veljača 2009). Ovaj časopis se na žalost prestao tiskati, valjda u sveopćem negativnom trendu da sve što je nekomercijalno i dobro mora propasti. Dok tugujem za Gourmetom povremeno se spojim na njihove web stranice i povirim u njihovu bajnu zbirku recepata, naročito kada tražim recepate za neobična jela. Veganska juha Andree Albin je krem juha od mrkve koja svoju baršunastu teksturu zahvaljuje bademovom mlijeku, a suptilno je začinjena curryijem. Recept sam malo izmjenila smanjujući udio mrkve i vode i time povećavajući udio bademovog mlijeka.

Ako pokušavate smanjiti unos životinjskih namirnica te nezdravih masnoća i proteina, uvođenje sto više vrsta orašastih plodova i sjemenki u prehranu je dobar put. Orašasti plodovi su bogat izvor proteina i zdravih masnoća, a također i vitamina, minerala te antioksidanata. S tim u vezi dobro je uvesti i mlijeka pripremljena od orašastih plodova koja zatim možete koristiti za zabijeljivanje juhica i variva, za izradu napitaka i frapea, te u kolačima. Stoga prilažem i recept za bademovo mlijeko koje je će vam trebati za ovu juhu ali i za cijeli niz gore navedenih jela, o kojima će i u budućnosti biti govora na mojem blogu. Bademi su prema nekim izvorima najhranjiviji od svih orašastih plodova, a bademovo mlijeko je tako ukusno da ćete se brzo na njega naviknuti.

Recept:

• 1 mala glavica luka, nasjeckanog (3/4 šalice nasjeckanog luka)
• 3 jušne žlice maslinovog ulja
• 1 i 3/4 žličice curry praha (malo manje ako imate djecu)
• 1/4 žličice drobljene ljute crvene papričice (izostavite ako imate djecu)
• 1 jušna žlica sitno nasjeckanog svježeg đumbira (poslužit će i đumbir u prahu)
• 2 - 3 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
• 5 velikih mrkva (5 šalica mrkve narezane na kolutiće)
• 3 šalice vode (720 ml)
• 2 šalice bademovog mlijeka (480 ml) (recept je ispod u teksu)
• svježi cilantro za ukrašavanje
• 1 žličica soli
• 2 jušne žlice narezanih badema, kratko poprženih


Izdinstajte luk na ulju s 1/2 žličice soli. Dodajte curry prah, crvenu papričicu, đumbir, češnjak i dinstajte još kratko. Dodajte mrkvu prodinstajte kratko te prelijte vodom, bademovim mlijekom (ostavite nekoliko žlica bademovog mlijeka sa strane za ukrašavanje), dodajte 1/2 žličice soli te kuhajte poklopljeno, oko 20 minuta ili dok mrkva omekša. Promiješajte juhu u u blenderu, procesoru ili štapnim mikserom dok ne postane glatka i kremasta (budite oprezni kada je miješate vruće tekućine). Poslužite juhu posutu svježim cilantrom i kratko poprženim bademima te prelijte malo preostalog bademovog mlijeka u nju.
Za 4 osobe




Recept za bademovo mlijeko


¾ šalice badema, oguljenih od kožice (180 ml)
2 šalice vode (480 ml)


Bademe možete kupiti oguljene, a ako ih sami gulite prelijte ih kipućom vodom toliko da ih voda prekrije. Ostavite ih nekoliko minuta u vodi te im zatim odstranite kožicu. Bademe posložite na papirnati ubrus da biste se riješili vlage. Možete ih i kratko zagrijati u pećnici ili pak ostaviti preko noći na toplom radijatoru kao bi se prosušili.


Osušene bademe sameljite u procesoru ili električnom mlinčiću za kavu. Zatim ih pomješajte s vodom u blenderu dok ne dobijete tekućinu nalik mlijeku. Tekućinu procijedite kroz fino cjedilo, sito i duplu gazu. Vaše mlijeko je spremno za konzumiranje.
Za 480 ml bademovog mlijeka
Ako imate izuzetno jaki blender, bademe ne trebate mljeti. U tom slučaju bademe ostavite potopljene u vodi 8 sati, a zatim ih proimješajte s vodom u blenderu.

Kao i s ostalim vrstama mlijeka od orašastih podova i žitarica, što bolje uspijete usitniti bademe, to ćete više mlijeka dobiti.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćin igre za ovaj mjesec je Zoran s bloga Good Food (Maybe). Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane

7 comments:

  1. Fantastična mi je ova čorbica a i recept za mleko od badema...moram praviti...

    ReplyDelete
  2. Sa ovako predivnim sastojcima nema greške! Predivan recept:)))

    ReplyDelete
  3. Sweet, draga, sudeći po ovoj rečenici ti si mali medvjedić u duši! :)) hehe Imam u nekoj od maminih kuharica juhu od badema na slici, međutim recepta nema i nikad ga nigdje nisam ni našla tako da je ovo pun pogodak! Fantastično mi izgleda, kao i sve što iz tvoje kuhinje izađe! :)) Pusa!

    ReplyDelete
  4. Juha od mrkve mi je najdraža juha na svijetu. Tako da bi mi se i ova sviđala bez da uopće proučavam ostale sastojke. :)
    Radila sam ovo ljeto juhu na bazi badema ali s koromačem kojeg nikako ne volim i on mi je pokvario cijeli dojam. U ovoj kombinaciji s ljubljenom mrkvom je to potpuno druga priča. :)

    ReplyDelete
  5. Volim juhice,odlična ali neobična kombinacija obećavaju dobar ukus!

    ReplyDelete
  6. Kako se moj muž za razliku od mene pali na neke stvari, tako ti ja vjerovala ili ne svašta nešto kod kuće imam i svašta je nešto isprobano, između ostalog i bademovo mlijeko. A kako Timna i ja nismo pokazale previše oduševljenja piti ga umjesto kravljeg, a on ga je popio koliko je uspio, ostatak je zamrznuo, ne napisavši gore što je, u uvjerenju da će se čim vidi vrećicu sjetiti da je to bademovo mlijeko. A nije. I u jednom trenutku je nastala totalna gužva u zamrzivaču i nešto je moralo izletjeti van. Budući nitko nije znao što je u famoznoj vrećici, a nije baš djelovala privlačno, izletila je ona. Nakon odmrzavanja ustanovili smo što je, ali...... :( Da sam onda imala ovaj recept možda bi prošlo s manje štete. I meni se čini da bi mogla biti vrlo ukusna juhica. Iskreno sumnjam da će on nakon naših prvotnih reakcija htjeti ponoviti postupak izrade bademovog mlijeka. :(

    ReplyDelete
  7. jako zanimljiva juhica pogotovo mi je drago da sad imam recept i za bademovo mlijeko, odlično, možda se koji put nađe na mojem stolu

    ReplyDelete