Monday, November 8, 2010

Kolač od grožđa i origana

Ispod glamuroznog naslova krije se malo manje glamurozna priča. Nedavno sam dragom spomenula da bi djeca trebala jesti više grožđa. Drugi dan se vratio kući s tri paketa grožđa koje nebismo mogli pojesti ni za tjedan dana. Valjalo je izmisliti način kako ga što prije potrošiti. A odakle origano? Jutros je pao mraz i ostavio me ožalošćenu s tri prelijepe biljke polusmrznutog origana u vrtu kojeg je također trebalo nekako iskoristiti. Već sam ranije viđala origano u slatkim receptima pa mi je ideja za ovakav jednostavan kolač odmah sjela u glavi. Ovaj spužvasti kolač od integralnog brašna posut je bobicama grožđa ali je i u tijestu upotrebljena prilična količina frapea od grožđa. Dakle ako imate višak grožđa, samo naprijed! Usput mi je palo na pamet da bi ovaj kolač zbog svoje teme bio zgodna alternativa uobičajenim receptima za skorašnje Martinje.

Recept:

1 jaje
1/3 šalice maslinovog ulja (80 ml)
2 jušne žlice svježeg origana (sitno nasjeckanog)
3 šalice bobica grožđa (720 ml)
1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
2 šalice integralnog brašna (480 ml)
1,5 žličice soda bikarbone (ili praška za pecivo)
1/3 šalice mljevenih oraha (80 ml)


Zagrijte pećnicu na 175 C. Premažite uljem i posipajte brašnom kalup za tortu ili okrugli kalup za pečenje.
2 šalice opranih bobica grožđa sameljite u procesoru. Trebali biste dobiti 300 ml frapea. U posudi pomiješajte frape s ostalim tekućim sastojcima i sjeckanim origanom. U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte tekuću smjesu suhoj smjesi i promiješajte žičanom mješalicom ili vilicom.
Istresite smjesu u kalup za pečenje te poslažite odozgo preostale bobice grožđa. Pecite kolač 40 minuta ili dok iz sredine ne izađe čist nož.
Ohladite kolač u kalupu, a zatim ga istresite na tanjur za posluživanje. Ukrasite grančicom svježeg origana.

Napomene
- Budući da je najveći dio ovog kolača grožđe, uvelike će o njegovom ukusu ovisitit kakvo grožđe ćete koristiti.
- Ako koristite kiselkasto grožđe, prije pečenja posipajte kolač s jednom žlicom smeđeg šećera.
- Kolač na fotografiji napravila sam od duguljaskog crvenog grožđa koje je slatko-neutralnog okusa pa je kolač ispao prilično blagog okusa. Jeli smo ga uglavnom za doručak uz čaj.
- Bilo bi zanimljivo eksperimentirati s intenzivnijim vrtstama goržđa, osobito s domaćim mirišljavim grožđem poput „Izabele“ (naravno uz dodatak šećera zbog njegove kiselosti).

5 comments:

  1. Neobična ideja, ali mislim da ne bi prošla za Martinje. Ili možda i bi, kada se svi dobro napiju! Naime, znaš ti muške i Martinje: ide samo slano i ono što traži još. Sastojci su odlični, i baš ću to probati. Usput, nije pračka za pecivo (ha, ha, hhha).

    ReplyDelete
  2. Vera, hvala na komentaru.
    Κάθαρσις, evo crvenim se zbog pračka :) ali greska je ispravljena, najljepsa ti hvala na upozorenju.

    ReplyDelete
  3. Izvrstan kolac Sweet Green! Kako ti samo padnu na pamet sve te delicije :)Pozdrav iz Stockholma

    ReplyDelete
  4. ja sam napravila prošle godine biskvitni kolač od grožđa i dopao nam se, a ovaj me jako zainteresirao zbog ovog origana

    ReplyDelete