Monday, November 15, 2010

Puding od riže sa sirupom od hibiskusovih cvjetova


Ovaj desert sam radila ljetos ali nikako da objavim recept. Zapravo, ovo je više kao neki eksperiment za koji mislim da ima potencijala da se još razvija pa ga objavljujem prije nego padne u zaborav. U nizu recepata o sojinom i rižinom mlijeku odlučila sam uklopiti ovaj po sastavu srodan recept da malo razbijem monotoniju.

Vjerovatno vam je prva asocijacija na fotografiju ovog deserta bila Panna Cotta. Svi magazini o gurmanskoj hrani puni su prelijepih fotografija panna cotte s neobičnim preljevima...a ja je ne mogu napraviti jer ne jedem želatinu. Osim što izbjegavam namirnice životinjskog porijekla, nije da imam bogzna što protiv želatine, ali dovoljno mi je samo da se prisjetim mirisa kuhanog ljepila tutkala (koje je po svom sastavu isto sto i želatina) pa da odustanem od njegove upotrebe. Premda se panna cotta može pripremiti i s makribiotičkom agar-agar algom, zasad sam svoje rješenje za panna cottu pronašla. No da ne bi bilo zabune, ovo zaista samo izgleda kao panna cotta ali je dijetalnije jer u ovom receptu nema ni slatkog vrhnja.

Ovaj puding pripremljen je s rižinim brašnom i mlijekom te uz aromu kardamoma koji olakšava probavu mlijeka te se stoga dodaje mliječnim jelima u indijskoj i ajurvedskoj prehrani. Sušeni hibiskusovi cvjetovi su posebna priča, a o njima će biti još govora u narednim receptima. Ako ih ne možete nabaviti čitave, vrijedilo bi eksperimentirati s čistim čajem hibiskusa. Hibiskusovi cvjetovi bogati su C vitaminom, a zbog njihove prirodne kiselkastosti koristi ih se za proizvodnju raznih napitaka. Cvijet je intenzivno crvene boje te se od njega dobiva prirodno bojilo za hranu. Ako ne možete nabaviti rižino brašno sameljite rižu kratkog zrna u mlinčiću za kavu dok ne dobijete fini prah.

Bez obzira na dugačak predgovor, znajte da je ovaj desert gotov „u tren oka“.
Recept:


Puding:
  • 1/2 šalice rižinog brašna (120 ml)
  • 4 šalice mlijeka (960 ml)
  • 5 jušnih žlica šećera

Sjemenke kardamoma zdrobite u mužaru. Postupak pripreme pudinga je vrlo sličan pripremi običnog pudinga iz vrećice. U manjoj posudi promješajte rižino brašno i šećer pa polako dodavajte 1,5 šalicu hladnog mlijeka, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Ostatak mlijeka zakuhajte zajedno s kardamomom u posebnoj posudi pa čim prokuha maknite s vatre i dodajte smjesu s rižinim brašnom. Kuhajte puding još 2 minute dok ne postane vrlo gust (bit će nešto gušći od običnog pudinga). Odmah sipajte u kalupe. Upotrijebila sam fleksibilni kalup za muffine ali možete upotrijebiti zasebne keramičke ili staklene posudice.

 Za 6 pudinga, svaki veličine 180 ml


 Sirup od hibiskusa:


  •  15 cvjetova suhog hibiskusa (1/4 šalice ili 60 ml cvjetova)
  •  ¾ šalice vode (180 ml)
  •  ½ šalice šećera (120 ml)
U manjoj posudi za kuhanje zakuhajte cvjetove s vodom pa kuhajte otklopljeno oko 5 minuta. Dodajte šećer i kuhajte još 9 minuta dok se sirup ne zgusne. Imajte na umu da će sirup biti mnogo gušći kada se ohladi.

Dobro ohlađene pudinge izvrnite na tanjuriće za posluživanje pa ih prelijte sirupom i cvjetovima hibiskusa.


Sušeni cvjetovi hibiskusa

 Napomene:
- Hibiskusove cvjetove u inozmestvu možete nabaviti u trgovini s meksičkom hranom
 - Cvjetovi će pri kuhanju malo omekšati i moći će se sažvakati
 - Ako ne možete nabaviti čitave hibiskusove cvjetove isprobajte napraviti sirup od čistog mljevenog hibiskusa za čaj, te ga procijediti
 - U trgovinama sa zdravom hranom moguće je nabaviti brašno od integralne riže. Međutim ovaj puding nemojte raditi s tim brašnom jer osim što će pudinzima promijeniti boju, nećete postići dobar rezultat. Brašno treba biti od bijele riže, a ako sami meljete rižu u mlinčiću za kavu, upotrijebite bijelu rižu kratkog zrna. Takva riža ima najviše glutena koji je potreban da bi se pudinzi dovoljno stisnuli
 - Za vegansku varijantu upotrijebite sojino ili rižino mlijeko
 - Kardamom je moguće nabaviti u trgovinama sa zdravom hranom ali ako ga ne možete nabaviti nadomjestite ga vanilijom koja se uobičajeno dodaje u panna cottu
 - Ovi pudinzi su vrlo blagog okusa, pa ih možete poslužiti i s drugačijim preljevima poput karamela ili sirupa od šumskog voća, višanja, ili pak s preljevom od čokolade.
                                                    Sirup od hibiskusovih cvjetova

6 comments:

  1. Ovo je tako neobično i zdravo..
    Vjerujem da je ukusno,
    moram to isprobati!
    PUSA

    ReplyDelete
  2. Baš mi fino izgleda. I neobično! Meni uopće ne smetaju ti tvoji dugi predgovori! Baš ih volim i po tome si posebna! Pusa!

    ReplyDelete
  3. Mene je i sam naslov posta potpuno opčinio, recept je predivan! Ovo sa sirupom od hibiskusa moram probati :D.
    Ovakvu kašu od mlevene rižice je moja ćerka obožavala kao beba pa je i danas spremamo kao poslasticu uz dodatak suvog voća i mlevenih oraha. Neki put je pravimo i sa vodom ali onda brašno pravimo od blago prepečene riže.

    ReplyDelete
  4. Imala sam hibiskus doma, pa pošto ga nisam više imala gdje držati odnijela sam ga u svoju školu. Sušila sam njegove cvjetove za čaj... pojma nisam ima da se može još nekako drugačije upotrijebiti.
    Fantastično i jako zanimljivo:))

    ReplyDelete
  5. Jako mi se sviđa i ova kombinacija. Inače i ja izbjegavam želatinu iako nisam vegetarijanka. Ne znam zašto ali prema želatini osjećam neku odbojnost. Ipak panna cotti ne mogu odoljeti i to jedino jelo u kojem je toleriram. :)

    Hibuskus sam pokušala uzgojiti ali mi je vrlo brzo uvenuo. :( Nisam sigurna da ću igdje u Zagrebu naći ove suhe cvjetove ali mogla vi improvizirati preljev s nekim voćem ili čajem od hibiskusa. :)

    ReplyDelete
  6. Hvala vam na pohvalama.
    Lenka, cini mi se da u tvojoj kuhinji ima stosta zanimljivog :)
    Snjeza, stavit ću još recepata s hibiskusom, pa ako ces ih opet imati sigurno ces znati sto s njima...
    Andrea, mozda nesto s biljkom nije bilo u redu, ja sam imala u Zagrebu hibiskus i normalno je cvao (premda i nisam neki talenat za sobno bilje). Sigurno bi se dao napraviti sirup i od cistog caja hibiskusa. Proguglaj malo, ima jedan famozan recept za marshmallow s hibiskusom (predivne roza boje) mislim da bi ti se dopao, bas po tvom sofisticiranom ukusu :)

    ReplyDelete