Tuesday, November 9, 2010

Rižino mlijeko s lješnjacima

Čak i ako ste opsjednuti zdravom hranom kao što sam ja, pitate se zašto biste proizvodili rižino mlijeko kada ga možete kupiti u trgovini? Za početak, budite oprezni pri nabavci sojinog i rižinog mlijeka – mnoga sadrže štetan natrij i nevjerovatno visoke količine šećera što će vam postati jasno čim prvi put napravite svoje mlijeko od integralne riže. Ovo mlijeko je blagog okusa, pa ipak dovoljno ukusno i slatko jer sam ga, premda ga svi rado pijemo, namijenila prvenstveno djeci. Mnoga djeca prolaze faze u kojima im isprobavanje novih okusa dojadi pa žele piti samo mlijeko (naročito kad su bolesni). Budući da mi je kćer alergična na mlijeko, smislila sam cijeli niz ovakvih hranjivih nadomjestaka. Recept za rijetko rižino mlijeko ću objaviti drugom prilikom, a ovo je recept za gusto mlijeko koje je više nalik jogurtu. Makrobitička krema od riže, kojoj je ovaj napitak vrlo sličan, je medicinski pripravak koji se daje bolesnicima za oporavak od bolesti, a smeđa riža sadrži sve što je vašem organizmu potrebno. Ovo mlijeko uglavnom konzumiram usput, na nogama, dok se spremam, kad dođem kući izgladnjela i trebam hitan nadomjestak energije, za brzinski doručak...svaki taj međuobrok bi inaće bio kockica čokolade ili sira, tako da se dugoročno isplati imati ovakav napitak u hladnjaku. Naročito ako uzmete u obzir vrijeme i živce koje trošite na pripemanje obroka u žurbi.

Recept:


1 šalica integralne riže (240 ml)
2 l vode
½ šalice lješnjaka, mljevenih
¼ žličice soli
¼ šalice meda
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer


U većoj posudi zakuhajte vodu i rižu te kuhajte sat vremena. Dobit ćete nešto nalik kaši. Dodajte kaši sol i fino mljevene lješnjake. Maknite s vatre pa dodajte vaniliju i med. Ostavite kašu da se hladi poklopljena.
Kada kaša bude mlaka možete započeti postupak pripreme mlijeka. U nekoliko navrata izmješajte kašu u jakom blenderu ili štapnim mikserom što je moguće finije. Dodajte svaki put malo hladne vode, jer će u protivnom mlijeko biti pregusto. Procijedite dobivenu rijetku kašu kroz sitno žičano cjedilo, a bilo bi idealno procijediti ga još dva puta kroz najfinije cjedilo ili kroz duplu gazu. Dobit ćete tekućinu gustoće jogurta. Mlijeko sipajte u staklenke i držite u hladnjaku do tjedan dana.
Konzumirajte hladno ili toplo.
Za 2,5 l gustog rižinog mlijeka

15 comments:

  1. Već neko vrijeme planiram objaviti recept za alternativna mlijeka jer ih obožavam, a uglavnom ih radim sama jer su kod nas baš skupa. I ja totalno brijem na zdravu prehranu samo mi moja ovisnost o slatkom uništava sav trud. :D :D

    Jako mi se sviđa ovaj tvoj recept i sigurno ću i njega isprobati. :)

    ReplyDelete
  2. Ovo izgleda fantastično! Zvuči malo dugotrajno za pripremu, ali mislim da ću se odvažiti jedan vikend...

    ReplyDelete
  3. Budući da pravo ne smijem konzumirati, okušat ću se u proizvodnji ovog rižinog! Probala sam jednom kupovno i fino mi je (malo grebucka po grlu), ali je ukusno. S druge strane, sojino mi je odbojno i mučno mi bude od njega! Zato pišem receptić! Pusa Sweet! :))

    ReplyDelete
  4. inače sviđaju mi se ovakvi recepti ne samo zbog činjenice da u trgovini neke stvari i nisu toliko zdrave kako se reklamira, nego zbog uštede novca, zaista kod nas su neke stvari preskupe i isplati se napraviti doma
    mislim da bi mi se ovo mlijeko jako dopalo, isprobat ću

    ReplyDelete
  5. Mmm ovo se čini tako ukusno!
    Obožavam te tvoje neobične recepte..PUSA

    ReplyDelete
  6. Rižino mlijeko se hladi, recept isproban, samo bez lješnjaka, možda ipak nisam trebala staviti vanilin šećer malo mi je preslatko, dosta gusto ali nije loše...konačno mlijeko :-))

    ReplyDelete
  7. Natalija, ljesnjaci su glavna stvar u ovom receptu - daju okus, a i potrebnu masnocu ovom mlijeku. Trebala sam napisati da se stavi manje meda ako se stavlja vanili secer - sorry, moj propust (ja sam radila s cistom vanilijom). A jesi li dodavala vode kao sto sam napisala, tako da ti sve skupa ispadne 2,5 l mlijeka? Hm...1/4 salice meda na 2,5 litre mlijeka i bilo ti je preslatko? Morat cu onda izmjenit recept - doduse ukusi se razlikuju, mi uglavnom sve zasladjujemo toliko manje nego sto je uobicajeno pa nam je ipak ovakvo mlijeko taman. Mozda da napisem u receptu "zasladiti prema zelji"... Pozdrav :)

    ReplyDelete
  8. Natalija, zaboravila sam dodati u vezi s onim sto smo pricale - za bebe je super sama rizina kasa i ne treba nista stavljati, samo integralnu rizu i vodu. Unutra malo kasice od voca ili povrca.

    ReplyDelete
  9. Ovo sam snimila jos neki dan ali nisam stigla komentarisati a definitvno je nesto sto cu morati isprobati :)

    ReplyDelete
  10. E onda drugi put radim sa lješnjacima, a za bebe...hm...zar im nije integralno malo teško za želudac? Ne znam, sto informacija različitih imam. Da, dodavala sam vodu ali ne previše, možda sam malo s medom pretjerala jer jedino njega nisam mjerila već od oka ;-)

    ReplyDelete
  11. Ne, integralno im nije teško za želudac. Pa i kukuruz je integralan pa stoji na samom početku tablica dohrane. Ova kaša je osim toga procijeđena. Pazi nemoj da te zbuni jedna stvar: ljudi često pod integralnim žitaricama misle na instant žitarice obogacene mekinjama koje gule crijeva i namijenjene su odlaslima da bi im potaknulo slabu probavu koja je poslijedica jedenja samo izbjeljenih žitarica. To naravno nečes davati bebi, ali raskuhana rižina ili prosina kaša, odnosno kaša od cjelovitih žitarica koje su puno hranjivije nego oguljene i izbjeljene, pa još i procijeđena kaša je idealna hrana, da bolja ne može bit!

    ReplyDelete
  12. Ova kombinacija riže i lješnjaka u mlijeku je fantastična!
    Riža mu daje onu finu sluzavu gustoću a lješnjak aromu. Odlična ideja!

    Već godinama radimo mlijeko od badema ili lješnjaka (hladno-nekuhano) te od riže, zobi ili drugih žitarica (kuhano). Postupak je jednostavan jer koristimo uređaj SoyQuick (naručen iz SAD).
    Uređaj je, kako mu ime kaže, bio namijenjen za izradu mlijeka od soje, međutim, nakon svih napisa o sumnjivoj kvaliteti soje (GMO), izbacili smo svu soju iz upotrebe (osim soja sosa).
    Naše mlijeko je bez ikakvih dodataka (meda, šećera, vanilije), jer ga koristimo i za pripremu drugih jela (gdje god recept zahtijeva mlijeko).

    mala napomena: čini mi se da bi rečenica u uvodu trebala glasiti: "...mnoga sadrže štetan natrij .." jer u hrvatskom jeziku ne postoji izraz "sodium" nego "natrij" (od latinskog natrium - Na)

    ReplyDelete
  13. Ivana, hvala ti najljepsa na upozorenju, nekako od kad je pocela hajka na taj "sodium" zivim vani, pa sam ja to doslovce prevela :) idem odmah ispraviti gresku.
    I ja pravim razna mlijeka bez dodataka, ali ovaj recept je misljen kao ukusan samostalan napitak (ili kako djecu natjerati da pojednu nesto zdravo u "ne" fazama :)).
    Sa sojom treba biti oprezan, ja koristim soju, tofu i ostale proizvode od soje iz organskog uzgoja.

    ReplyDelete
  14. Odličan recept, hvala puno, budem ga probao :)

    Inače soja bilo organska ili ne, nikako nije dobra za naše zdravlje. Ovdje možete pročitati sve o tome. Ima dosta teksta, ali isplati se pročitati: http://otrovnirat.blogspot.com/search/label/Soja%20-%20ta%20užasna%20grahorica

    ReplyDelete
  15. DiipikaA, hvala na komentaru, drago mi je da vam se svidja recept.

    Tekst sa linka sam s velikim zanimanjem procitala, naisla sam vec na dosta takvih izvora, medjutim na moje misljenje o soji su utjecale i neke drugacije studije.

    Svakako sam protiv davanja soje dojencadi, mislim da je to svakako jedna velika krajnost i osobno me i cudi da neki lijecnici tako sto mogu preporucivati buduci da znamo da je soja cesti alergen.

    Smatram da izmedju krajnosti poput te da se dojencadi daje soja i krajnosti druge da optuzujemo soju za rast grudiju kod djecaka ipak postoji zlatna sredina, onako kako to recimo rade japanci, dakle ponekad, umjereno, kao i sve ostalo...takav je moj pristup stvarima.

    Vas mi se blog inace jako svidja i sa zanimanjem cu pratiti nove priloge na njemu.

    Pozdrav!

    ReplyDelete