Thursday, November 11, 2010

Sojino mlijeko

U prošlom postu sam objavila recept za rižino gusto mlijeko s lješnjacima, a evo još jednog u nizu recepata za “alternativna” mlijeka koja ću uskoro objaviti. Bit će tu još jedno obično rižino mlijeko, zatim bademovo, kokosovo, još poneke zgodne kombinacije, te Horchata – španjolski i latino-američki napitak od riže i badema.

Sva ova mlijeka su dostupna na tržištu ali ih nije svugdje lako pronaći, često su vrlo skupa te kao što sam već ranije spomenula ponekad sadrže previše šećera, konzervanse, pa i neke štetne sastojke.

No prijeđimo na temu ovog posta, a to je obično, bazično sojino mlijeko. Sojino mlijeko sadrži približno istu količinu proteina kao i kravlje mlijeko te mnoge vitamine i minerale, naročito visoke količine E vitamina. Na zapadu ga najčešće koriste osobe koje su alergične ili imaju netoleranciju na kravlje mlijeko, vegetarijanci, ekološki osvješteni pojedinci ili pojedinci koji izbjegavaju unos namirnica životinjskog porijekla.

Sojino mlijeko je izumljeno u staroj Kini, a tradicionalno se konzumira u cijeloj Aziji. Priprema sojinog mlijeka ponešto se razlikuje u Kini i Japanu. Prilikom istraživanja podataka u vezi sojinog mlijeka naišla sam na načine kako se u pojedinim od navedenih zemalja piše sojino mlijeko, možda će i vas zanimati:
Kina: 豆漿
Japan: 豆乳
Koreja: 두유
Singapur: 豆花水

Recept:
1 šalice soje
sol
voda


Soju dobro preberite, operite te prekrijte vodom i ostavite da nabubri preko noći.


Ujutro rukama istrljajte soju, ljuskice će vrlo lako otpasti sa zrnja, isperite soju u cjedilu pod jakim mlazom vode i pritom uklonite što je više moguće ljuskica. Pokoja ljuskica neće smetati ali će njihovo uklanjanje znatno olakšati postupak cijeđenja.


U blenderu ili procesoru pomiješajte soju s 4 šalice vode (oko 1 l) pa miješajte dok ne dobijete finu kašu. Istresite dobivenu kašu u posudu za kuhanje, dodajte još 4 šalice vode te kuhajte 15 - 20 minuta, a na kraju dodajte naprstak soli. Upotrijebite veliki lonac i kuhajte na najslabijoj vatri jer će mlijeko jako pjeniti i kipiti. Stoga je potrebno nadgledati kuhanje, a povremeno i promiješati da mlijeko ne bi zagorilo. Maknite lonac s vatre i ostavite mlijeko da se malo ohladi u posudi.


Koristeći se sitnim žičanim cjedilom, sitom ili gazom, ocijedite mlijeko.


Trebali biste dobiti oko 1,5 l mlijeka i 2 šalice (500 ml) ostatka soje (tzv. Okara)*. Mlijeko možete i dodatno razrijediti.
Ovako dobiveno mlijeko možete začiniti s malo vanilije, agavinog sirupa, medom ili ako izbjegavate šećer steviom*. Osobno, ovo mlijeko ostavljam bez arome i nezaslađeno jer ga koristim kao bazu za izradu raznih voćnih frapea, čokoladnog mlijeka ili sladoleda, kao dodatak kavi, juhama i kolačima.


Napomene:

- *Okara je nusprodukt izrade sojinog mlijeka. Nalik je siru. Nemojte je baciti, upotrijebite je za izradu kruha, popečaka, kolača, pita ili za zgušnjavanje variva. Imajte na umu da okaru, kao i sojino mlijeko, trebate potrošiti unutar dva do tri dana,.

- * Stevia je prirodan zaslađivač koji se proizvodi od južnoameričke biljke Stevia rebaudiana. Stevia zaslađivač ima trideset puta jači okus od običnog šećera. Ovaj bezkaloričan zaslađivač možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane, u prahu ili u tekućem stanju. Uputstvo za upotrebu kao i detalji o potrebnoj količini otisnuti su na ambalaži proizvoda.

- za pripremu sojinog mlijeka koristite soju iz organskog uzgoja



                                                Nusprodukt izrade sojinog mlijeka - Okara

8 comments:

  1. Već sam u prošlom postu napisala da mi sojino ne odgovara, ali ne mogu ovdje ne napisati da se veselim ostalim receptićima za mlijeka koje si najavila! Jupiiii! Jedva čekam!:)))) Ti stvarno svašta korisnog znaš! :) Pusa!

    ReplyDelete
  2. Ovako ga i mi pravimo; okaru stavljamo u masu za kolače od bundeve i slana testa.
    Meni je frape sa jabukom i sojinim mlekom najlepša poslastica :)))

    ReplyDelete
  3. Lenka,i meni je sojino s vocem na frape jako fino.
    Lilly, vjerovatno si alergicna na soju, premda sad si me podsjetila na nesto: ljetos je moja kcer popila sojino mlijeko iz ducana i jako ju je bolio trbuh, pogledam ambalazu i nadjem sodium i jos svasta nesto. a domace sojino obozava i nikad nema problema...

    ReplyDelete
  4. Super serija recepata, svaka čast. :)

    ReplyDelete
  5. Zaista ti se divim, imaš volje jer ovo iziskuje puno truda. Uopće ne volim mlijeko i smatram da je pijenje mlijeka izmišljotina mliječnog lobbya jer niti jedna životinja ne pije mlijeko nakon što odraste (a mi spadamo u životinjski svijet). No, kako ga puno ljudi ipak voli i kako se mlijekom najlakše dobiju potrebni proteini, onda to i nije loše. no, mene nikakvo mlijeko ne zanima jer, eto, ne volim ga, a tako ni cijela šira familija.

    ReplyDelete
  6. Slazem se s tobom u vezi mlijeka - sto se mene tice ja ga isto ne trebam. Ali moja djeca ga jos uvijek traze. Sto ces, valjda su pod utjecajem propagande mlijecnog lobbyja :)

    ReplyDelete
  7. Dobro je ovo znati! Hvala, veselim se sljedećim receptima!

    ReplyDelete
  8. Dali se jednom proizvedeno mlijeko moze ponovo kuhati za druge potrebe, tj. dali gubi svojstva? ako netko ima ikakvu informaciju rado bih je procitao. Hvala

    ReplyDelete