Sunday, November 28, 2010

Štrukli s gljivama


Kad sam nedavno razmišljala o prigodnim receptima za Martinje, pala mi je na pamet ova kombinacija. Znam da se štrukli mogu raditi s raznim nadljevima, od jedne gospođe iz Zagorja sam doznala da se u njihovom domačinstvu uobičajeno prave čak i s repom, ali me zapravo nijedna kombinacija osim one sa sirom nikada nije naročito privukla. Kombinacija s gljivama učinila mi se toliko logičnom da sam bila uvjerena da ću na interentu pronaći barem deset recepata za takve štrukle, ali nakon dugog googlanja „štrukli, štrukle, štruklji s gljivama“ nisam naišla na takav recept - Eureka!

Nakon početnog oduševljenja se doduše ništa nije dogodilo, jer mi se pri pomisli na stol pun razvučenog tijesta preko kuhinjskih krpi, djece uprljane tijestom i brašna po podu, dizala kosa na glavi. Tako moje štrukle nisu zamirisale ni za Martinje ni još tjedan kasnije nego tek ovaj, napokon slobodan vikend. Eh, da sam znala što propuštam...a osim toga koliko je ovo zapravo jednostavno za pripremit! Pa nije ni čudo, sigurna sam da zagorke nisu imale viška vremena pored svih poslova u polju i kući, kad su izmislile ovo izdašno jelo. Druga je stvar što se nama suvremenim ženama uglavnom smuči od same pomisli na izdradu tijesta, pa još razvlačenje...odmah se zamislim s pregačom kako se znojna satima patim u zaparenoj kuhinji umjesto da recimo uživam s dragim na kakvom koncertu ili sushi večeri.

Moji štrukli sa šampinjonima su od integralnog brašna koje im daje malo puniji okus. Iznutra su „gnjecavi“ kao pravi štrukli, a izvana fine mjestimično hrskave korice. Pretpostavljam da bi ovi štrukli bili još „autentičniji“ da su pripremljeni od zagorskih vrganja umjesto šampinjona. Ali budući da ih ovdje ne mogu nabaviti, taj ekpseriment ću prepustiti vama. Daljnje varijacije doprinosa malo osuvremenjenom hrvatskom kulinarstvu uključuju zagorsko-istarski križanac: štrukli s tartufima. Tako ja to zamišljam...

Recept:


Tijesto:


1,5 šalica integralnog brašna (360 ml)
2 šalice običnog brašna (480 ml)
½ žličice soli
½ jušne žlice octa
350 ml vode


Nadljev:

25 dkg šampinjona, narezanih na listiće
2 jušne žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
¼ žličice papra
1/2 šalice slatkog vrhnja
½ šalice kiselog vrhnja


Preljev:

1 jaje
½ šalice slatkog vrhnja
¼ šalice kiselog vrhnja
Prstohvat soli


Pomiješajte u posudi sve sastojke za tijesto pa mijesite rukom dok ne dobijete glatko tijesto. Razdijelite ga u tri loptice pa svaku premažite uljem, prekrite platnenim ubrusom i ostavite oko 30 minuta.
U međuvremenu pripremite nadljev tako da na maslinovom ulju izdinstate šampinjone dok ne puste sok oko tri minute, zatim dodajte sol, papar i slatko vrhnje pa dinstajte još tri minute dok se umak malo ne zgusne. Maknite gljive s vatre pa umiješajte kiselo vrhnje.
Zagrijte pećnicu na 200 C. Pripremite vatrostalnu posudu i premažite je uljem ili mslacem.
Štrukle se uobičajeno pripremaju na kuhinjskim krpama koje olakšavaju savijanje, ali ja sam ih pripremila ovako: svaki komad tijesta još malo namažite uljem pa ga razvucite valjkom ili rukama dok ne dobijete veliku tanku površinu od otprilike 50 x 40 cm. Premažite površinu tijesta s trećinom nadljeva od gljiva te je savijte. Savijaču podijelite na 5 djelova odnosno 5 štrukli dužine od po 10 cm tako da prvo kuhačom utisnete, a potom tanjurom odrežete.
Štrukle poslažite u namašćenu vatrostalnu posudu. Ponovite postupak s preostala dva komada tijesta.
U posudi kratko promiješajte jaje s vilicom te mu dodajte slatko i kiselo vrhnje te sol. Promiješajte te izlijte preljev jednolično preko štrukli.
Odmah stavite peći oko 30 minuta dok se preljev ne stisne i dobije lijepu žutu, a mjestimično smeđu boju.
Štrukle poslužite tople, ali ako vam nešto ostane znajte da su izvrsne i hladne, drugi dan.
Za 15 štrukli

Napomene:

- U receptima za štrukle često stoji napomena da se prije savijanja tijesta odrežu zadebljani rubovi. Ja to nisam radila jer su mi ti tvrdi rubovi najdraži dio kod savijača i štrukli. Međutim za savršenije štrukle, odrežite rubove kako bi svi djelovi štrukli bili podjednako mekani.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćica igre za ovaj mjesec je Lusitania s bloga Na putovanju putovanju. Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane.

13 comments:

  1. Ma, Sweet ti si genijalka! Ja knjigu nisam napisala, ali ti bi kuharicu komotno mogla! Puna si odličnih jestivih ideja! :))) Pusa!

    ReplyDelete
  2. Nikada nisam probala štrukle, a neodoljivo mi liče na našu verziju bureka. Videla sam kod Tadeje da ih ona kuva, ako ne grešim, a ovde se ne kuvaju. Verovatno se to razlikuje od kraja do kraja. Moraću da zasučem rukave i razvučem testo prvi put!

    ReplyDelete
  3. Ah, divno i fino. Naročito za mene jer nema šanse da vučem tijesto za štrukle, to mi se čini poduhvat ravan onome da postanem 20 godina mlađa! No, domaće tijesto je najbolje, bez premca, a i ovaj fil je odličan.

    ReplyDelete
  4. u štrukle se stvarno svašta zamotava, obićno su nekad domaćice radile štrukle od onog što su imale pa zato i toliko verzija, a ove sa gljivama mi se čine vrlo originalnima

    ReplyDelete
  5. AAuuu ovo je nešto preprefino!
    obožavam gljive i savijače,
    a kombinacija toga je ubojita:)!
    PUSA

    ReplyDelete
  6. Uhhhhh, ovo izgleda perverzno dobro! :)

    ReplyDelete
  7. Au, ovo mora da se proba! Hvala za receptic

    ReplyDelete
  8. Moram priznati da me je tvoj blog naterao, ili bolje reći inspirisao, da obratim veću pažnju kuvanju. Recepti se potpuno uklapaju u moj način ishrane :D

    ReplyDelete
  9. Lenka, tesko da si mi mogla dati ljepsi kompliment :)
    Jelena, mislim da su strukli iz samo jednog kraja (Zagreb i Zagorje)ali postoji više načina pripreme. Moji su s malim odmakom od originalnih recepata, a kuhaju se i oni, ali u vrhnju :)

    ReplyDelete
  10. Jako mi se sviđa ova kombinacija, jako volim ovakve kombinacije.
    Što se tiče razvlačenja tijesta slažem se s tobom. Nije to neki problem i zapravo kad uđeš u štos ne oduzima puno vremena, samo moj je problem što sam ja vleiki antitalent za razvlačenje kora pa moje uvijek imaju više rupa od sira ementalera. :)

    ReplyDelete
  11. zvuči odlično. ne znam da li ću tijesto razvlačit ili kupit, ali sigurno idem s kombinacijom, možda sa shitake gljivama.

    ReplyDelete
  12. Đuro, ja sam došla do istarskozagorske kombinacije s tartufima, ali ti si dogurao još dalje - do japanskozagorske! Javi kako je ispalo sa shitake gljivama. Jedino, mislim da ćeš ipak morati zasukati rukave :) ovo su naime štrukli, oni zagorski, mislim da za njih nema kupit tijesto...Pozdrav!

    ReplyDelete