Monday, November 22, 2010

Thai juha od kokosovog mlijeka s gljivama

Tajlandska juha s kokosovim mlijekom je aromatična juha s okusom limuna i svilenkastom teksturom koja se dobiva od kokosovog mlijeka koje je ujedno i jedini izvor masnoća u ovoj juhi. Uobičajeno je predjelo u Thai restoranima i općenito je vrlo tipična za tajlandsku kuhinju. Specifičan okus limuna dobiva se od limunske trave, korice limete, listova kaffir limete i tajlandskog ribljeg umaka. Moguće je da nećete uspjeti nabaviti sve začine ali navela sam i kako da ih nadomjestite, uključujući i recept za domaće kokosovo mlijeko.

Thai juha je jednostavna za pripremu, a možete biti fleksibilni i s izborom povrća i proteina. Uobičajene kombinacije su repovi škampa i gljive, zatim piletina i gljive, a osobno najčešće pripremam vegetarijansku verziju s tofuom i šampinjonima. Nakon što se upoznate sa specifičnim okusom ove juhice  vjerujem da ćete je često poželjeti, isprobati različite kombinacije te otkriti kakva vama najviše odgovara. Ova juha na mene djeluje kao lijek, a mislim da će nam svima dobro doći u vrijeme predstojećih blagdana, kao odmor od pretjeranog konzumiranja hrane i slatkiša.

Recept:


15 dkg šampinjona narezanih na listiće (oko 2 šalice narezanih)
1 mrkva narezana na štapiće (oko ½ šalice narezane mrkve)
20 dkg tvrdog tofua (oko 2 šalice tofua narezanog na kockice)
2 šalice kokosovog mlijeka (limenka od 400 ml)
2 šalice vode
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
3 kolutića svježeg đumbira (ili žličica suhog đumbira u prahu)
3 jušne žlice soja sosa
4 stabljike limunske trave (ili nekoliko listova citronele ili nekoliko kriški limuna zajedno s korom)
1 žličica curry začina
1 – 2 jušne žlice smeđeg šećera
1 jušna žlica soka limete
2 žličice naribane korice limete
¼ - 1 žličica ljuskica ljute crvene papričice
Svježi cilantro ili peršin za ukrašavanje


Sve sastojke pomiješajte u posudi i kuhajte 15 minuta.
Izvadite iz juhe đumbir, limetu, limun i limunsku travu prije posluživanja. Poslužite juhu vruću posutu svježim cilantrom.
Za 4 osobe

Tofu možete zamijeniti istom količinom repova škampa ili kozica (takva juha je prefina) ili pak komadićima pilećeg bijelog mesa koje ste prethodno lagano prepekli.

Ako ne možete nabaviti kokosovo mlijeko možete ga pripremiti i kod kuće. Premda bi se kokosovo mlijeko trebalo raditi od svježeg kokosa, možete ga pripremiti i od suhog kokosa u prahu (onog najobičnijeg kojeg kupujete za kolače).

Recept za kokosov mlijeko:


1,5 šalica kokosovog brašna
3 šalice vode


Kokos fino sameljite u mlinčiću za kavu. Prelijte ga s ključalom vodom i ostavite da se ohladi. Zatim smjesu dobro izmiksajte u blenderu te je procijedite kroz fino cjedilo, sito ili duplu gazu. Što bolje uspijete usitniti kokos, to ćete više kokosovog mlijeka dobiti, a trebali biste dobiti barem 2 šalice kokosovog mlijeka (Količina koja je potrebna za ovu juhu).

Ostatak kokosa nemojte baciti, upotrijebite ga u kolačima.

                                                                 Limunska trava

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćica igre za ovaj mjesec je Lusitania s bloga Na putovanju putovanju. Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane.

12 comments:

  1. Svidja mi se tajlandska kuhinja i jaaako mi se svidjaju corbice od kokosovog mleka. Nisam luda za pecurkama, ali mislim da bi ova corbica bila sasvim lepa i bez njih :)
    Odlican ti je i ovaj recept za kokosovo mleko... i ja sam planirala da ga probam jer mi deluje najjednostavnije od svih homemade varijnati na koje sam naletela ;)

    ReplyDelete
  2. Mihaela, hvala ti na komentaru. Ja sam postala ovisnica o ovoj juhi prije mnogo godina kad se kokosovo mlijeko u Zagrebu nije moglo nigdje nabaviti, tako da mi nije preostalo nista drugo nego da ga sama proizvedem :) I zapravo nema neke pretjerane razlike izmedju kupovnog i homemade - osim sto je naravno jednostavnije kupit...

    ReplyDelete
  3. ovakve juhe i opcenito thai kuhinja mi se jako svidaju.:)
    ima nekoliko "greskica" u receptu koje bih, ako se ne ljutis, htjela ukazati i ispraviti...
    limunska trava - ne znam da li znas ali limunska trava se ne koristi cijela vec se ogule svi vanjski listovi i bace a koristi se srcika.
    listovi limete - radi se zapravo o listovima biljke kaffir lime a ne obicne limete (mislim da bi se mogla koristiti i obicna limeta iako okus nije isti). kaffir lime tj. njegov plod se baca jer je nepodnosljivo kiseo a korica se samo ponekad upotrebljava. listovi su onaj dio biljke koji obiljezavaju thai kuhinju.
    nadalje, kriska limete zajedno s korom - probaj iduci put dodati samo sok i samo zeleni dio korice a ostatak baciti. naime onaj bijeli dio ispod kozice limete (a tako je i kod limuna i narance...) je uzasno gorak i zbog toga se uklanja kod kuhanja ili pecenja.:)
    i na kraju bih dodala da ako niste vegetarijanac dodaje malo fish sauce u juhu, podize okus maksimalno (pravi prirodni pojacivac okusa).:)

    ReplyDelete
  4. Snjezana, hvala ti na komentaru - naravno da se ne ljutim, dapace, hvala ti na doprinosu :)

    Limunsku travu koristim cijelu, obicno je svjezu narezem na komade i zamrznem te je svakodnevno pijem u caju, kuham u juhe i ostala jela. Premda znam da bi bilo pravilno u Thai juhu staviti samo bijeli dio biljke, ja koristim sve djelove jer se biljka moze koristiti cijela, a takvi "stapici" su jako dekorativni pa sam ih stoga ostavila na fotografiji. Inace je dekoraranje hrane i sa zelenim djelovima lemon grassa vrlo uobicajeno.

    Sto se tice kaffir limete, u pravu si, trebala sam napisati listovi kaffir limete, a ne samo listovi limete ali s obzirom da u HR nije moguce nabaviti nikakve listove limete cinilo mi se nerelevantno pisati o ovim detaljima. Za koricu limete imas apsolutno pravo, ali s obzirom da se radi o samo jednoj tankoj kriskici, ne daje juhi gorcinu.

    Kao i u ostalim receptima, ja naime pokusavam pribliziti internacionalnu kuhinju domacoj publici, pa stoga cesto dajem rjesenja za nadomjestavanje sastojaka koje je u HR nemoguce nabaviti. U ovoj recenici je ujedno razlog i zasto nisam spomenula fish sauce (inace obavezan sastojak u thai juhi) - u HR ga ionako nema za kupiti. Osim toga soja sos je vrlo adekvatna, a i uobicajena vegetarijanska zamjena za fish sauce.

    Dugo sam zivjela u inozemstvu pa se vracala u HR i tako u nekoliko navrata, pa sam se stoga izvjezbala u raznim nacinima kako nadomjestiti neke namirnice. Smatram da s tim iskustvom mogu pomoci i drugima u slicnoj nevolji :)

    Tako da me krivo ne shvatis. Naravno, mogla sam jednostavno prevesti neki poznat i dobro isproban recept za Thai juhu s kokosovim mlijekom ali takav recept hrvatskoj publici bas nista ne bi znacio.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  5. Ima fish saucea kupiti u Hrvatskoj, kako ne, ima ga u gotovo svakoj većoj trgovini. Listovi kaffir limete su problem, al ja ih u tajlandskoj kuhinji mijenjam samo onom zelenom koricom limete.
    I ja volim tajlandsku, indijsku pa i sve ostale kuhinje dalekog istoka. Posebno volim dodatak kokosovog mlijeka, ono baš daje tu svilenkastu aromu o kojoj pišeš. :) Mislim da bi mi se i ova kombinacija jako svidjela. :)

    ReplyDelete
  6. Moram pronjuškati za fish sos, ja ga u Merkatoru nisam videla. Nisam ni kokosovo mleko koristila iako ga ima i nije toliko skupo. Odlična čorbica, a ja sam veliki ljubitelj istih!

    ReplyDelete
  7. Odličan recept,
    pomalo egzotičan što mi se jako sviđa.
    Lijepo je ponekada isprobati nešto novo
    i neuobičajno..
    PUSA VELIKA

    ReplyDelete
  8. Autorici hvala na receptu, ostalima na komentarima, sve zajedno vrlo korisno. Imam u ladici konzervu kokosovog mlijeka, limetu i soja sos u frižideru i mislim da ću ubrzo probati. Jedino nikad, ali nikad nisam ni vidjela niti jela tu limunsku travu i ne znam uopće gdje da je tražim, a jako sam znatiželjna :( HELP!

    ReplyDelete
  9. Andrea, hvala ti na upozorenju, znaci za one koji ce pripremati juhu sa skampima ili piletinom, fish sauce se u HR moze kupiti.

    Medjutim recept necu prepravljati jer pretpostavljam da je fish sauce kakav se moze kupiti na odjelima s internacionalnom hranom iz nasih trgovina, onaj koji sadrzi MSG, umjetne zasladjivace i boje, a za takve proizvode na mom blogu nema mjesta :) Takodjer, moj recept je za vegetarijansku thai juhu u kakvoj se uobicajeno fish sauce nadomjesta soja sosom.

    Detalj s limetom, buduci da je bilo cak dvije primjedbe, sam prepravila u receptu. S koluticima limete radim jednu skandinavsku riblju juhu koja je jako ukusna. Odatle mi ideja za kolutic (koji osim toga izgleda jako dekorativno). Takodjer dodala sam malo vise detalja o sastojcima za juhu (kaffir i fish sauce) u predgovoru.

    Tadeja, molim te prouci link na kojem sam napisala puno vise podataka o limunskoj travi:

    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/11/riblja-juha-s-limunskom-travom-i.html

    Na kraju ovog posta sam dodala i svoju fotografiju limunske trave kakva dolazi u trgovine. Obicno je dobijem od prijateljice iz vrta, a kako izgleda u prirodi imas na onom linku koji sam prilozila uz recept za riblju juhu. Premda je za kuhanje najbolje upotrijebiti samo srciku, biljka se moze jesti cijela, a evo kako je ja koristim: ostrim nozem odstranim onaj donji drvenasti dio i jedan sloj vanjskih listova (kao recimo kod mladog luka). Odrezem skarama nekoliko cm gornjeg zelenog dijela koji bacim. Ostatak biljke narezem skarama na stapice duzine oko 10 cm. Pohranim ih u vrecicu sa zip zatvaracem i drzim u zamrzivacu do nekoliko mjeseci. Zelenkaste i zute dijelove kuham u caju i limunadi od lemon grassa (stavit cu jednom i taj recept), a onaj najaromaticniji bijeli dio stavljam u juhe i ostala jela. Taj dio bi se trebao i zgnjeciti da sva aroma lakse izadje.

    Hvala svima na komentarima!

    ReplyDelete
  10. Sviđa mi se aktivna diskusija koja se razvila na temu ovog recepta! Sjajno:-) A i recept zvuči sjajno, sigurno ću isprobati!
    Imam pitanje u vezi kokosovog mlijeka - koliko je ono zapravo zdravo i da li ga netko tko treba smanjiti unos masne hrane smije koristiti?

    ReplyDelete
  11. Natasa, hvala ti na komentaru.
    Kokosovo mlijeko je jako zdravo ako uspijes pronaci ono bez stetnih aditiva. Ne znam kakvo se kokosovo mlijeko moze kupiti u HR - bilo bi dobro kad bi netko tko ga kupuje napisao koji su sastojci tog mlijeka.
    Ja kupujem iskljucivo ono koje sadrzi oko 60 % kokosa i ostalo vode, ali to na zalost nije uvijek lako pronaci. Upravo zbog toga sam stavila recept za domace kokosovo mlijeko (pritom treba obratiti paznju i na sastav kokosa iz vrecice koji takodjer ponekad sadrzi stetne aditive). Idealno bi bilo pripremiti kokosovo mlijeko od pravog kokosa kojeg na srecu ima svugdje za kupiti, ili ako nista drugo uvrstiti svjezi kokos u prehranu.
    Kokos, pa tako i kokosovo mlijeko je izuzetno zdravo. Buduci da je lista hranjivih i iscjeljujucih svojstava kokosa podulja, prilozila sam dva linka, jedan na engleskom i jedan na hrvatskom:

    http://www.coconutresearchcenter.org/

    http://www.plivazdravlje.hr/centar/prehrana/13/namirnica/55/Kokos.html

    Sto se tice masnoca, kao i ostali orasasti plodovi kokos jest masan. Ali to su zdrave masnoce, osobno nastojim unositi sto vise takvih masnoca iz orasastih plodova i sjemenki na racun onih “losih” masnoca iz mesa, mlijecnih prozivoda, dok rafinirane masnoce uopce ne koristim.

    ReplyDelete
  12. Hvala ti na iscrpnom odgovoru, svakako ću pogledati i linkove koje si priložila.
    Veseli me da je kokos zdrav, ima tako divan okus da bi bilo šteta da nije:-)
    Do sada sam kokosovo mlijeko kupovala u trgovinama zdrave hrane bio&bio, pa se nadam da je bilo bez aditiva, baš ću pogledati prilikom slijedeće kupnje.
    I ja se trudim jesti zdrave masti, maslinovo, avokado i sl. ali nije uvijek jednostavno izbjeći one nezdrave.

    ReplyDelete