Monday, February 14, 2011

Baklava od ruža

Možda ste već imali prilike primijetiti, pomalo sam opsjednuta istočnjačkim slatkišima. Zavoljela sam ih u Parizu, gdje sam naravno uživajući u svoj bogatoj ponudi francuske hrane, svakodnevno posjećivala i trgovinu s Turkish delights u latinskoj četvrti. Bila sam opčinjena zanimljivošću okusa, te izgledom tih sićušnih raznobojnih delicija. Jednom nam je nam je pak prijatelj iz Sirije donijeo kutiju prelijepih baklava, kutija je bila ukrašena intarzijama, a baklave su bile aranžirane poput skupocjenih bombonjera. Bile su pripremljene od pistacija i onih kora u obliku rezanaca. Dakle to je je bilo toliko ukusno da se neda riječima opisati. Međutim tek nedavno sam ovakve slastice počela pripremati kod kuće. Počelo je prošle zime s domaćim rahat-lokumom, a zatim sam naletila na nekoliko izvrsnih kuharica od toga jedna libanonska iz koje sam isprobala nekoliko recepata poput kolačića od kurkume.

Baklava je zapravo jedina iz grupe ovakvih kolača koje pripremam već godinama , ili bolje rečeno pokušavam pripremiti. Naravno znam napraviti baklavu s kupovnim korama, to nije problem. Ali problem je kako naraviti malo zdraviju baklavu, nešto novo. U “otkrivanju tople vode” ovaj put mi je misija bila napraviti baklavu s integralnim brašnom i sa što manje šećera. Premda je baklava bez puno šećera nemoguć zadatak, često se šećer može srezati napola, a najzad i zamijeniti s medom ili zdravijim vrstama sladila. Međutim kore od integralnog brašna je obično teško razvaljati vrlo tanko pa stoga baklava bude tvrda i treba se natapati danima. Bude ona ukusna ali nije nešto što bih objavila na blogu. Eksperimentirala sam sa svim vrstama orašastih plodova uključujući i pistacije. Došla sam do svog recepta za sirup s medom koji je odličan. Nedavno sam bila na večeri Turskog prijateljstva, za desert je naravno bila baklava…i nakon toga sam se opet bacila na posao. Negdje istovremeno je kćer sasvim slučajno u knjižnici naišla na perzijsku dječju kuharicu pod nazivom “Happy Nowruz” Cooking with Children to celebrate the Persian New Year, autorice Najmieh Batmanglij. Kuharica je prepuna divnih slatkiša koji se poslužuju za ovaj praznik, od kojih smo mnoge isprobali.

Nowruz u prijevodu “Novi dan” je kako autorica navodi “naveseliji” iranski praznik. Slavi se na prvi dan proljeća (21., 22. ili 23. ožujka) kada su dan i noć iste duljine, cvijeće počinje pupati, a drveće listati. Međutim pripreme za slavlje počinju nekoliko tjedana ranije (baš u ovo vrijeme) i traju punih 13 tjedana. Nowruz je vrijeme čišćenja i obnove kuća, duha, obiteljskih veza i prijateljstva.

Između ostalog u kuharici je bio i recept za baklavu. Ova baklava se sastoji od samo dva sloja tijesta s nadljevom od badema u sredini, što sam odmah prepoznala kao potencijal za moju ideju o baklavi od integralnog brašna. Bila je puna začina, a ideja s ružinim laticama me vizualno odmah osvojila. Međutim ipak sam trebala izmjeniti brašno, smanjiti šećer, dodala sam med, lanene sjemenke, mentu, te izmjenila količinu i odabir nekih začina. Tako je nastala ova predivna baklava mirisa kardamoma, ruža i mente, koja je postala naš omiljeni obiteljski recept i tajna koju vam poklanjam za Valentinovo te da proslavite s njom dolazak proljeća. A ako ne možete nabaviti ružine latice, sjetite se ovog recepta uskoro kada procvatu prve ruže.


Recept


Sastojci


Kore:
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
1,5 šalica običnog brašna (360 ml)
115 g maslaca
¼ šalice ulja (60 ml) (maslinovo, kokosovo ili suncokretovo)
¼ šalice mlijeka, sojinog, kravljeg ili rižinog (60 ml ili malo više, prema potrebi)
1 jušna žlica meda
1 jušna žlica ružine vodice (u zamjenu može i neka druga aroma ili cimet)


Nadljev:
1,5 šalica badema (360 ml)
1,5 šalica oraha (360 ml)
¼ šalice mljevenih lanenih sjemenki (60 ml)
1/2 šalice smeđeg šećera (120 ml)
¼ žličice mljevenih klinčića
1 žličica cimeta
1,5 žličica mljevenog kardamoma


Sirup:
¾ šalice meda (180 ml)
1,5 šalica smeđeg šećera (360 ml)
300 ml vode
2 jušne žlice soka limuna ili limete
1 jušna žlica ružine vodice (u zamjenu može i neka druga aroma ili cimet)


Za ukras:
10-ak badema, narezanih po dužini
1 jušna žlica sušenih ružinih latica ili pupoljaka
½ jušne žlice sušene mente


U posudi prosijte brašno pa zdrobite u njemu maslac i umješajte sve ostale sastojke za tijesto. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, dodavajući još mlijeka prema potrebi. Podijelite ga na dva dijela, zamotajte u foliju i ostavite na hladnom barem 30 minuta, a može i duže.


Sastojke za nadljev sameljite u procesoru.


Zagrijte pećnicu na 175 C. Nauljite veći lim za pečenje.


Razvaljajte jednu polovicu tijesta vrlo tanko, nešto veće od lima. Postavite tijesto u lim, te ostavite rubove tijesta da vise preko rubova lima. Ravnomjerno rasporedite nadljev i dobro ga utisnite rukama koliko god možete, te poravnajte. Razvaljajte drugi sloj tijesta i prekrijte nadljev. Zavrnite rubove tijesta uredno kako nadljev ne bi iscurio pri pečenju.


Oštrim nožem narežite baklavu dijagonalno, tako da dobijete rombove širine 2,5 cm. Premažite površinu baklave s još dvije žlice ulja te je stavite peći. Pecite baklavu 30 – 35 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.


U međuvremenu pripremite sirup tako da med, šećer i vodu zakuhate u posudi. Kada sirup prokuha, a sav se šećer otopi, maknite ga s vatre i umješajte ružinu vodicu i sok od limete/limuna.


Izvadite baklavu iz pećnice i odmah je ravnomjerno prelijte sirupom. Ukrasite je bademima, ružinim laticama i mentom. Poklopite lim s baklavom s aluminijskom folijom i ostavite je da se natapa i hladi barem 2 sata do posluživanja.

Baklava nije pripremljena s pretjeranom količinom sirupa kako bi se izbjeglo pretjerivanje sa slatkim. Stoga je najbolja drugi dan, i svakim danom je sve ukusnijapa je slobodno prirpemite nekoliko dana uoči. Ako pak volite sočniju baklavu napravite nešto više sirupa ali imajte na umu da s time unosite puno veće količine šećera koje su, ruku na srce, zaista nepotrebne. Ovu baklavu sam poslužila prijateljima iz Bosne, te prijateljima iz Indije koje smatram pravim znalcima i svi su bili zaista oduševljeni.


22 comments:

  1. Meni je ovo savrseno.Ja ludim za istočnjačkim slatkisima...:)

    ReplyDelete
  2. Oh, Bože, zar i to može.... Fantazija, savršena ideja!

    ReplyDelete
  3. Prekrasno izgleda, a sastojci su mi mrak!
    Sretno Valentinovo ti želim!

    ReplyDelete
  4. Prelijepa je a sastojci jako privlace! Cini mi se vrlo ukusnom !

    ReplyDelete
  5. Prekrasno što se izgleda tiče, a meni je važno, a okusom je sigurno među top 10. Bravo za itegralne kore.

    ReplyDelete
  6. Ovo je nešto novo i zaista drugačije. Predivne arome su ovde u pitanju. Oduvek me je fascinirala ružina vodica i ne znam da li je ovde ima. Zvuči tako bajkovito. Odličan recept!

    ReplyDelete
  7. ma samo dok sam čitala ovaj post, bilo mi je mirisno i ukusno. kako li je tek u stvarnosti, mogu samo zamišljati.

    ReplyDelete
  8. Bravo! od klasičnog recepta napravila si super-uspješnu zdraviju verziju! vidim da ima meda i kardamoma-već si me tu kupila :) Iako nemam običaj jesti baklavu i nisam neki ljubitelj iste, meni se čini da bih se u ovoj tvojoj udavila od gušta :)

    ReplyDelete
  9. Ovo je ivna baklava, bez sumnje. No, kako nakon samo 2 šnitice ne bih smjela ništa jesti barem 3 dana (ukupne kalorije), a nemam namjeru penjati se na Mon Blanc (da ih potrošim), u njoj ću uživati samo ovako, preko ekrana. AHHH (tako sam teško, sasvim spontano, uzdahnula).

    ReplyDelete
  10. Nisam veliki ljubitelj baklave ali ova tvoja me oborila svojim izgledom, a i sastojcima. Jako je lijepa, pošto vjerujem tvojoj procjeni vjerojatno mi ova baklava ne bi bila tako nepodnošljivo slatka. :)
    Inače te kore u obliku rezanaca o kojima pišeš se zovu kadaif. Njih sam otkrila u Grčkoj i jako mi se sviđaju. :)

    ReplyDelete
  11. Andrea, hvala sto si me podsjetila uvijek zaboravim kako se zovu...Ovdje ima za kupit kadaif tijesto u svakom middle east marketu, napravim ponekad i te baklavice s pistacijama u kadaifu jer su one stvarno posebne, ali buduci da dajem prednost homemade i integralnom ova baklava s ruzom nam je sad ipak najnaj.
    Vjerujem da bi ti se svidjela, nema stvarno puno slicnosti s baklavom kakva se kod nas pravi, niti boze sacuvaj s onim sto se posluzuje u slasticarnicama...to je uglavnom jedno 5 puta vise i to rafiniranog secera, bijelo tijesto, gomile masnoca i nesto malo oraha. Prava baklava, a jela sam ih jako dobrih, nema veze s tim.

    Mozda da usput spomenem, da je ova baklava zapravo vrlo hranjiva ako se malo zagledate u sastojke. Takodjer ona se ne jede onako na ogromne komade ko u slasticarnama, nego vise kao bomboni, sitni komadici koji su toliko puni okusa da i ne mozes pojesti vise od 2 komadica, sto po kalorijama i kolcini secera odgovara bilo kojem drugom vecem komadu kolaca.

    Hvala svima na komentarima!

    ReplyDelete
  12. Aaaa koje li odlične ideje!
    Ovo je zaista nešto posebno,
    vjerujem i jako, jako ukusno..
    Svaka čast draga..
    PUSETINA;)

    ReplyDelete
  13. eee, gledam i uzdišem, a tako bih rado pojela ne komad-dva :))) ja sam prošle godine kupila ružine latice-suve, u Tunisu, naš vodič Tunižanin mi je obećao da će mi dati recept za baklavu sa ružinim laticama, ali ništa od toga...:( tako da mi još stoje zatvorene u tegli, nadam se da im ništa ne fali posle skoro godinu dana :D, probaću da eksperimentišem pošto ovde nisam videla da ima ružine vodice.

    ReplyDelete
  14. Suhe latice bi trebale biti dobre, takvi zacini mogu potrajati i godinama...a sto se tice ruzine vodice, znam da je problem s nabavkom, svejedno vrijedi eksperimentirati s nekim drugim vrstama aroma. Ruzina vodica nije presudna u ovom receptu, pravila sam slicne baklave i bez nje. Pozdrav i svakako javi kako je ispalo ako isprobas

    ReplyDelete
  15. Mmmmm, mogu misliti kako je mirisna!
    Ja volim baklave, u smislu da volim kad mi dođe želja za slatkim, jednu malu malenu kockicu.
    Ali niti onda ne smije biti baš bljutavo slatka.
    Tu onda ovakve arome i/ili limun čine stvar jestivom i ubijaju gluhoću šećera.
    Prekrasno izgledaju ovako narezane!

    ReplyDelete
  16. Isprobala sam baklave od ružica, i jednom rečju oduševljena sam ukusom, a veoma su dekorativne i rivlačne uz ružine pupoljke. Puno ti hvala za ovaj prekrasan recept :)))
    http://jaca57.blogspot.com/2011/04/baklava-od-ruza.html

    ReplyDelete
  17. Bas mi je drago da ti se tako svidjela :) Uvijek mi bude zao kad ulozim toliko truda i vremena u neki recept, a na kraju ga nitko ne isproba mjesecima. Tako je najcesce slucaj s ovako pomaknutim, neuobicajenim ili eksperimentalnim receptima. Vjerujem da ovakvi komentari poticu i druge da se odvaze i isprobaju pa ti se od srca zahvaljujem na komentaru u povjerenju.

    ReplyDelete
  18. evo da se pohvalim da sam je danas spremila, jedino sam preliv pravila po skroz drugacijem receptu, jer sam prilagodila kolac dijabeticarima (koristila sam malo fruktoze i dosta tecnog zasladjivaca). sta reci - ispala je FENOMENALNA, svaka cast na ideji! testo je genijalno, a punila sam sa lesnicima, bademima i orasima,jer sam ih imala taman u potrebnoj kolicini. Veliki pozdrav i samo napred!!!

    ReplyDelete
  19. Dijeta, hvala najljepsa na komentaru.
    Mislim da ce ovaj dio s preljevom pogodnim za dijabeticare biti koristan nekim citateljima pa ako ti nije problem mozes dodati i recept s tim tvojim izmjenama.
    Planirala sam isprobati ovu baklavu sa steviom ali nikako da i to dodje na red :)
    Jako mi je drago da ti se svijdela baklava. Pozdrav!

    ReplyDelete
  20. Third, let's say you are not satisfied with the camera that you purchased and you decide to change. A Canon Powershot s60 software also comes either for Microsoft Windows operating software or for the Mac operating software, so this means whatever operating software you use, you can be sure that your Canon Powershot s60 digital camera will work great for you. The wide open aperture should allow great low light shots with creative control over the aperture.

    Have a look at my site :: canon 6d

    ReplyDelete